«Φωτιά» οι τιμές των καυσίμων. Έως και 1,85 ευρώ το λίτρο στα νησιά. Δείτε πού έφτασαν αμόλυβδη και ντίζελ

Αύξηση στις τιμές καυσίμων σημειώνεται μετά από την άνοδο των διεθνών τιμών τους τελευταίους μήνες. Χαρακτηριστικά από την αρχή του έτους οι τιμές της βενζίνης και του ντίζελ κίνησης αυξήθηκαν σε ποσοστό 3%.

Όπως βλέπουμε στο γράφημα της εφημερίδας «Καθημερινή» στις 20 Ιανουαρίου η τιμή της αμόλυβδης ήταν 1,523 ευρώ το λίτρο και στις 7 Μαΐου 1,562 ευρώ το λίτρο, ενώ στα νησιά η τιμή αγγίζει το 1,85 ευρώ το λίτρο. Παράλληλα, η διυλιστηριακή τιμή έχει σημειώσει αύξηση σε ποσοστό 9% για τις βενζίνες και 7% για το ντίζελ κίνησης και

το κόστος προμήθειας από το διυλιστήριο (χωρίς ΦΠΑ) σε ποσοστό 4%.

Σύμφωνα με στέλεχος της αγοράς που μίλησε στην Καθημερινή: «Οι πολύ χαμηλές τιμές πρατηρίων, που είτε διαθέτουν λαθραίο καύσιμο είτε κλέβουν τον καταναλωτή στην αντλία, δεν επιτρέπουν στους επαγγελματίες που λειτουργούν νόμιμα να μετακυλίσουν τις αυξήσεις στην κατανάλωση, με αποτέλεσμα ένα μέρος να το απορροφά εις βάρος των περιθωρίων κέρδους που κινούνται σε οριακά επίπεδα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας πρατηρίων και εταιρειών εμπορίας».

Δείτε αναλυτικά τις τιμές πετρελαίου στο γράφημα της Καθημερινής:

Γράφημα από την εφημερίδα «Καθημερινή»

Από τις αρχές του έτους, το περιθώριο κέρδους με βάση τη μέση λιανική τιμή στην Αττική υποχώρησε στις βενζίνες κατά 11% και διαμορφώθηκε από τα 84 στα 75 ευρώ το κυβικό μέτρο ενώ στο ντίζελ κίνησης υποχώρησε κατά 6% και διαμορφώθηκε από τα 106 στα 99 ευρώ το κυβικό μέτρο.

Ωστόσο, πολλά είναι τα πρατήρια που δουλεύουν με περιθώριο κέρδους στο 1/3 το οποίο όμως δεν μπορεί να στηρίξει τη βιωσιμότητά τους με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες να κάνουν παραβάσεις προκειμένου να επιβιώσουν. Από την άλλη, οι νόμιμοι επαγγελματίες δεν μπορούν να απορροφήσουν τις αυξήσεις, με αποτέλεσμα να αυξάνουν την τιμή και να χάνουν και πελάτες.

Σύμφωνα με πηγές, οι τιμές στην εγχώρια αγορά θα συνεχίσουν να σημειώνουν ανοδική πορεία για τους επόμενους δύο μήνες. Παράλληλα, υπάρχουν φόβοι ότι η απόφαση που θα ανακοινώσει ο Τραμπ σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα επηρεάσει τις τιμές της αγοράς. Οπότε, ενώ η εγχώρια αγορά παρουσίαζε ανάκαμψη τον τελευταίο καιρό οι νέες εξελίξεις προβλέπεται να δημιουργήσουν προβλήματα στους επαγγελματίες. Σημειώνεται ότι οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2014. Ειδικότερα, το αργό ΗΠΑ βρισκόταν, χθες, το βράδυ στα 70,55 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 75,74 δολάρια το βαρέλι! Σε περίπτωση που οι επενδυτές προβούν σε νέο αποκλεισμό του ιρανικού πετρελαίου από την παγκόσμια αγορά, θα μειωθεί η παγκόσμια προσφορά κατά 800.000 βαρέλια την ημέρα και οι τιμές θα «χτυπήσουν» κόκκινο.

The post «Φωτιά» οι τιμές των καυσίμων. Έως και 1,85 ευρώ το λίτρο στα νησιά. Δείτε πού έφτασαν αμόλυβδη και ντίζελ appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα