Έκθεση- κόλαφος για τον ΠΟΥ και την Κίνα. «Μπορούσαν να ενεργήσουν ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά ώστε να προειδοποιήσουν τον Ιανουάριο του 2020 για την πανδημία»

Ευθύνες σε Κίνα και ΠΟΥ επιρρίπτει νέα ανεξάρτητη έκθεση καθώς όπως αναφέρει θα μπορούσαν να αντιδράσουν πιο γρήγορα και πιο δυνατά ώστε να προειδοποιήσουν τον Ιανουάριο του 2020.

Υπό την προεδρία της πρώην πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας Έλεν Κλαρκ και της πρώην προέδρου της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ, η ανεξάρτητη ομάδα για την προετοιμασία και την απάντηση στην πανδημία παρουσίασε σήμερα την ενδιάμεση έκθεσή

της στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΠΟΥ, που συνεδριάζει έως τις 26 Ιανουαρίου.

Στο έγγραφο αποκαλύπτεται πως η ειδικευμένη υπηρεσία του ΟΗΕ «δεν είχε επαρκή μέσα προκειμένου να εκπληρώσει ό,τι αναμένεται από αυτήν» και δεν έχει καμία εξουσία καταναγκασμού. «Σε περίπτωση εμφάνισης μιας νέας ασθένειας, το μοναδικό πράγμα που μπορεί να κάνει ο ΠΟΥ είναι να ζητήσει να προσκληθεί και να ελπίσει ότι θα προσκληθεί», είπε. Η ανεξάρτητη ομάδα χαρακτηρίζει «σοκαριστική» την «περιορισμένη εξουσία» του ΠΟΥ στα ξεσπάσματα ασθενειών ώστε «να είναι σε θέση να αναπτύξει τοπικά μέσα υποστήριξης και ανάσχεσης».

Κάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε στο podcast μας …

«Όλα τα κράτη μέλη στρέφονται στον ΠΟΥ για να έχουν μια ηγεσία, έναν συντονισμό και συστάσεις, αλλά δεν του δίνουν την εξουσία, την πρόσβαση και όλη την απαραίτητη χρηματοδότηση για να το επιτύχει. Είναι σαφές πως αυτό δεν λειτουργεί», δήλωσε η πρώην πρόεδρος της Λιβερίας. Η επιτροπή εκτιμά επίσης πως το παγκόσμιο σύστημα προειδοποίησης για πανδημίες δεν έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες.

«Οι παθογόνοι παράγοντες μπορούν να μετακινηθούν σε μερικά λεπτά και μερικές ώρες και όχι σε μερικές μέρες και μερικές εβδομάδες», είπε η Έλεν Κλαρκ, εξηγώντας πως το σύστημα προειδοποίησης μοιάζει να προέρχεται από μια αναλογική εποχή του παρελθόντος και πρέπει να προσαρμοστεί στην ψηφιακή εποχή. Και πρόσθεσε: «Ήταν έναν μήνα μετά την προειδοποίηση που δόθηκε στη Ουχάν που το διεθνές σύστημα σήμανε την πιο ισχυρή προειδοποίησή του» για την επιδημία.

Άλλωστε, βρετανικό ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, πως οι Αρχές έλεγαν ψέματα στους γιατρούς και τους νοσοκόμους αναφορικά με τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού, όταν πρωτοεμφανίστηκε η πανδημία στην Κίνα.

Τα τελικά συμπεράσματα του πάνελ θα δημοσιοποιηθούν τον Μάιο στη γενική συνέλευση του ΠΟΥ.

Συνεχίστε στο podstories από τη Μηχανή του Χρόνου…

Πηγή αρχικής φωτογραφίας: ΑΠΕ ΜΠΕ

The post Έκθεση- κόλαφος για τον ΠΟΥ και την Κίνα. «Μπορούσαν να ενεργήσουν ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά ώστε να προειδοποιήσουν τον Ιανουάριο του 2020 για την πανδημία» appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έκθεση-, Κίνα, Μπορούσαν, Ιανουάριο, 2020,ekthesi-, kina, borousan, ianouario, 2020