Έληξε η περιπέτεια 80 ναυτικών που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι μεσοπέλαγα. Κατήγγειλαν ότι δεν τους επιτράπηκε να δέσουν σε λιμάνι εξαιτίας των μέτρων

Έληξε η περιπέτεια για περίπου 80 Έλληνες ναυτικούς που βρίσκονταν τις τελευταίες ώρες μεσοπέλαγα , αλλά δεν μπορούσαν να δέσουν σε μαρίνα ή λιμάνι της Ελλάδας εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό. Όσοι έπιασαν λιμάνι θα παραμείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες στα σκάφη.

Οι έλληνες ναυτικοί τον Φεβρουάριο είχαν ταξιδέψει στη Γαλλία για να φέρουν στην Ελλάδα

30 ιστιοπλοϊκά σκάφη για την καλοκαιρινή σεζόν.
Η επιστροφή τους όμως ήταν περιπετειώδης. Το ταξίδι κράτησε περίπου 22 ημέρες και οι ναυτικοί πέρασαν από τρεις χώρες και τέσσερα λιμάνια μέχρι να φτάσουν στην Ελλάδα πριν από μία ημέρα.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Μαλέα, ένα από του 80 ναυτικούς, που μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Star την Παρασκευή ανέφερε ότι «Το θεωρώ υπερβολικά άδικο να καθόμαστε σε ένα σκάφος πάνω έχοντας ταξιδέψει σχεδόν ένα μήνα, έχοντας φάει την ταλαιπωρία που έχουμε φάει, και να μας αντιμετωπίζει η ελληνική πολιτεία λες και είμαστε άνθρωποι ενός κατώτερου θεού. Ζητάμε να μπούμε σε ένα λιμάνι και να είμαστε ασφαλείς, να μπορούμε να κοιμόμαστε το βράδυ και να μην έχουμε το άγχος ότι θα βουλιάξουμε και δεν θα ξαναδούμε τις οικογένειες μας«.

Ο ίδιος έδεσε στο λιμάνι του Λαυρίου, καθώς η διοίκηση της μαρίνας «Olympic Marine» στο Λαύριο έδωσε άδεια να δέσουν για ανθρωπιστικούς λόγους και λόγους ασφαλείας συνολικά σκάφη αναψυχής-καταμαράν. Η  διοίκηση της «Olympic Marine» βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με τον νόμο.

Σύμφωνα με τον Σπύρο Πάσχο, κυβερνήτη ενός από τα σκάφη αναωυχής ανέφερε στο «Πρώτο Θέμα» για το περιπετειώδες ταξίδι: «Η διαδικασία παραλαβής των σκαφών ολοκληρώθηκε γύρω στις 15 Φεβρουαρίου και για κάποιους λίγο αργότερα γιατί παρουσιάστηκαν προβλήματα. Τους περισσότερους από εμάς τους έπιασαν οι απαγορεύσεις λόγω της πανδημίας ενώ πλω.
Την πρώτη απαγόρευση την πετύχαμε στην Πορτογαλία όπου βάλαμε πετρέλαιο και στη συνέχεια στο Γιβραλτάρ.
Όταν μπήκαμε στη Μεσόγειο στις 15 Μαρτίου πήγαμε Ισπανία όπου αρχικώς υπήρξαν περιορισμοί και στη συνέχεια πλήρης απαγόρευση.
Εφοδιαστήκαμε και φύγαμε λίγο πριν την απαγόρευση εν μέσω πάντοτε αυστηρότατων περιορισμών αφού κανείς δεν επιτρεπόταν να αποβιβαστεί παρά μόνο για αγορές τροφίμων και φαρμάκων από τα καταστήματα της μαρίνας.
Στη συνέχεια χαράξαμε ρότα κατευθείαν για Ελλάδα. Όλοι προσπαθήσαμε να αποφύγουμε την Ιταλία. Από την Αλμερία που αποπλεύσαμε εμείς η απόσταση ήταν 1.400 ναυτικά μίλια. Ταξιδέψαμε «μονόμπρατσα» δηλαδή χωρίς καμία στάση.
Καταπλεύσαμε στην Κόρινθο και μέχρι σήμερα το πρωί πιστεύαμε ότι με το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε για την περίπτωση του «Ελ.Βενιζέλος» θα δέναμε χωρίς πρόβλημα στη μαρίνα του Λαυρίου.
Μόλις δέσαμε όμως μάθαμε ότι ήδη είχαν ασκηθεί διώξεις στους προηγούμενους από εμάς για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, ενώ θα μας επιβληθεί πρόστιμο 5.000 ευρώ στον καθένα όπως ενημερωθήκαμε από τους Λιμενικούς οι οποίοι πρέπει να πω ότι είναι ευγενέστατοι. Κάνουμε ενέργειες αλλά δεν ξέρω τι θα γίνει, πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Καταπλεύσαμε στη μαρίνα γιατί πλέον λόγω του άσχημου καιρού κινδυνεύουμε και εμείς και τα σκάφη. Είμαστε όλοι μέσα στα σκάφη και περιμένουμε».

The post Έληξε η περιπέτεια 80 ναυτικών που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι μεσοπέλαγα. Κατήγγειλαν ότι δεν τους επιτράπηκε να δέσουν σε λιμάνι εξαιτίας των μέτρων appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα