Απάτη απο e-Shop: Έβγαλαν 50.000 ευρώ πουλώντας «αέρα» κινητά. Εξιχνιάστηκαν 84 περιπτώσεις.

Στη δικαιοσύνη στέλνει το φάκελο του e-shop GF Electronics η ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή για την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης και πιθανόν την άσκηση διώξεων για εξαπάτηση. H γνωστή σελίδα με έδρα το Αιγάλεω εισέπραττε χρήματα από διαδικτυακούς πελάτες για την αγορά που όμως δεν τα παρέδιδε ποτέ, αλλά ούτε επέστρεφε τα χρήματα.

Προηγήθηκε τσουχτερό πρόστιμο 250.000 ευρώ απ’ την ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή. Συνολικά από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος,

εξιχνιάστηκαν 84 υποθέσεις απατηλής πώλησης συσκευών κινητής τηλεφωνίας, μέσω της συγκεκριμένης ιστοσελίδας – διαδικτυακού καταστήματος, σε ιδιαίτερα δελεαστικές τιμές, με το παράνομο περιουσιακό όφελος, από την μέχρι σήμερα έρευνα, να υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την Δ.Δ.Η.Ε., αρχικά οι υποψήφιοι αγοραστές, ύστερα από αναζήτηση συσκευών κινητών τηλεφώνων σε ιστοσελίδα διαμεσολάβησης, παραπέμπονταν στο συνεργαζόμενο ηλεκτρονικό κατάστημα, όπου εντόπιζαν αυτές σε δελεαστικές τιμές πώλησης. Στη συνέχεια προχωρούσαν σε παραγγελίες προπληρώνοντας το σχετικό αντίτιμο, είτε με χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, είτε με μεταφορά του ποσού στο τραπεζικό λογαριασμό του καταστήματος. Μετά τη λήξη της προθεσμίας για την παραλαβή των προϊόντων και αφού δεν είχε πραγματοποιηθεί η αποστολή τους, πολίτες επικοινωνούσαν με το κατάστημα, υπάλληλοι του οποίου δήλωναν αδυναμία αποστολής, ενώ τους γνωστοποιούσαν την επιστροφή των χρηματικών ποσών, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, ενημερώνει
τους χρήστες του διαδικτύου για τους κινδύνους και τι πρέπει να προσέχουν σε συναλλαγές που πραγματοποιούν μέσω
διαδικτυακών ιστοσελίδων.

Ειδικότερα αναφέρει:

«Πριν πραγματοποιήσουμε οποιαδήποτε συναλλαγή μέσω μιας ιστοσελίδας, θα πρέπει:

Να επικοινωνούμε με το ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop) ή την εταιρεία, προκειμένου να επιβεβαιώσουμε εάν θα λάβουμε απάντηση και αν υφίσταται – λειτουργεί η επιχείρηση και έχει φυσική έδρα.

Να αναζητούμε πληροφορίες και σχετικές αναρτήσεις, για την αξιοπιστία του ηλεκτρονικού καταστήματος και πώς το διαδικτυακό κατάστημα διαχειρίζεται τυχόν παράπονα πελατών του.Να ζητάμε την αυθεντική απόδειξη ή γραπτή απόδειξη αγοράς.

Να προσέχουμε ιδιαιτέρως όταν η προσφορά φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή και το άλλο μέρος ασκεί συνεχώς πίεση για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας.

Θα πρέπει να πραγματοποιούμε πάντα τις συναλλαγές μας πληκτρολογώντας οι ίδιοι τη διεύθυνση της αντίστοιχης ιστοσελίδας.

Να μην κάνουμε «κλικ» πάνω σε συνδέσμους (links) από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς υπάρχει περίπτωση να είναι απατηλά.

Να πραγματοποιούμε τις πληρωμές – συναλλαγές μας μόνο μέσω ιστοσελίδων που έχουν το εικονίδιο ασφαλείας (μία κλειδαριά πάνω αριστερά στον browser)».

Διαβάστε ακόμα: Ο εθισμός των παιδιών στο διαδίκτυο αυξάνεται την περίοδο των Χριστουγέννων. Ορισμένοι έφηβοι χάνουν τη λίμπιντο, πρήζονται τα πόδια τους και αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα 

The post Απάτη απο e-Shop: Έβγαλαν 50.000 ευρώ πουλώντας «αέρα» κινητά. Εξιχνιάστηκαν 84 περιπτώσεις. appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα