Lockdown εξπρές. Τέλος οι επισκέψεις στα σπίτια. Τα sms και τα μέτρα που ισχύουν – Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά. Στις 11 Ιανουαρίου το άνοιγμα των σχολείων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο ΣΚΑΪ τόνισε πως χθες Σάββατο ανακοινώθηκε μία προληπτική κίνηση για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια σε περίπου μια εβδομάδα.

Όπως εξήγησε με την απόφαση του lockdown ως τις 11 Ιανουαρίου διευκολύνονται και ειδικοί, καθώς θα γνωρίζουν ότι η κατάσταση θα είναι βελτιωμένη. Πρόσθεσε επίσης ότι οι δραστηριότητες που ανεστάλησαν αυτή την εβδομάδα θα επανέλθουν με την άρση του

lockdown.

Εν συνεχεία, ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την κοινωνία και την οικονομία, εφόσον έχει αποκτήσει την αξιοπιστία της στις αγορές. Όπως δεσμεύθηκε, η κυβέρνηση και μέσα στο 2021 θα συνεχίσει να ξετυλίγει μέτρα ανακούφισης για τους πληγέντες από τον κορωνοϊό «πάντα με σύνεση, λογική και ανθρωπιά».

Κάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε στο podcast μας

Τα μέτρα που ανακοίνωσε το Σάββατο ο Πέτσας

Νέο, αυστηρό, πλήρες lockdown για μία εβδομάδα ανακοίνωσε χθες ο Στέλιος Πέτσας. Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε χθες πως σταματά η «παράδοση εκτός» (click away) στα εμπορικά καταστήματα, η λειτουργία βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων, υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, ΚΤΕΟ και οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος.

Την ίδια ώρα, επανέρχεται η απαγόρευση μετακινήσεων στο αυστηρότερο ωράριο, από τις 21:00 μέχρι τις 5:00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.

Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά σήμερα

Τα σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων (μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία κ.λπ.) μπορούν να λειτουργήσουν με προτεινόμενο ωράριο 07:00-21:00, σύμφωνα με σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Διαβάστε επίσης: Γιατί τα αρχαία νομίσματα της Ρόδου με τον θεό Ήλιο έγιναν πολύτιμα χριστιανικά κειμήλια στον Μεσαίωνα. Πως τα συσχέτισαν με την Σταύρωση και τα τριάκοντα αργύρια

Ποια σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν κλειστά

Πάντως, για την πρώτη Κυριακή του έτους έχουν ανακοινώσει πως θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα των αλυσίδων σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης, ενώ στην αλυσίδα Μασούτης θα λειτουργήσουν επιλεγμένα καταστήματα με ωράριο 10:00-16:00. Από την άλλη, τα ΑΒ Βασιλόπουλος έχουν ανακοινώσει ότι θα λειτουργήσουν με ωράριο 9:00-17:00.

Υπενθυμίζεται ότι οι καταναλωτές που επιθυμούν να κάνουν τα ψώνια τους σήμερα θα πρέπει να στείλουν γραπτό μήνυμα με τον κωδικό 2 στο 13033 ή να συμπληρώσουν το ανάλογο έντυπο μετακίνησης (forma.gov.gr: Εκτύπωση βεβαίωσης μετακίνησης).

Τέλος από σήμερα και οι επισκέψεις σε σπίτια

Το νέο, πιο αυστηρό lockdown που ισχύει από σήμερα φέρνει και την απαγόρευση συγκεντρώσεων στα σπίτια, που είχαν επιτραπεί κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Συνεπώς, από σήμερα, Κυριακή 3 Ιανουαρίου, έως και τουλάχιστον τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, δεν υπάρχει η δυνατότητα επισκέψεων σε άλλα σπίτια, η οποία ίσχυε για τις ημέρες των εορτών με κωδικό μετακίνησης 6. Πλέον, επισκέψεις θα γίνονται μόνο για παροχή βοήθειας, με τον κωδικό μετακίνησης 4, ενώ το νέο ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, από 22:00 έως 05:00 που ίσχυε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Τι θα ισχύει με τα SMS

Οσον αφορά τις μετακινήσεις από τις 21:00 έως τις 05:00, θα πραγματοποιούνται όπως και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, δηλαδή με μήνυμα στο 13033 και έντυπα μετακίνησης για:

Εργασία (μέσω βεβαίωσης)
Λόγους υγείας (κωδικός 3)
Ατομική άθληση και έξοδο με κατοικίδιο (κωδικός 6)
Ετσι, από σήμερα, τα SMS που θα ισχύουν είναι με τους κωδικούς:

Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 1.
Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. Σε αυτή την περίπτωση στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 2.

Διαβάστε επίσης: Ο κατά συρροή δολοφόνος της Σκωτίας που σκότωσε μια ολόκληρη οικογένεια και έφαγε στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι τους. Πως αποκαλύφθηκε από επτά χαρτονομίσματα

Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή ηλεκτρονική συναλλαγή. Για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 3.

Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. Σε αυτές τις περιπτώσεις (παροχή βοήθειας, μεταφορά συζύγου ή συγγενούς στην εργασία του), αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 4.

Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπεται από τον νόμο ή για μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στις περιπτώσεις αυτές στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.

Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2)άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαία απόστασης του ενάμισι (1,5)μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Στις περιπτώσεις αυτές, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.

Σε κάθε μετακίνηση πρέπει οι πολίτες να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.Συνεχίστε στο podstories από τη Μηχανή του Χρόνου…

The post Lockdown εξπρές. Τέλος οι επισκέψεις στα σπίτια. Τα sms και τα μέτρα που ισχύουν – Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά. Στις 11 Ιανουαρίου το άνοιγμα των σχολείων appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
lockdown, sms, σχολεια, ανοιγμα σχολειων, σπιτια, sms, μηχανη του χρονου, podcast, click, κτεο, φούρνοι, forma, gov, Πρωτοχρονιά, Χριστούγεννα, φαρμακεια, ηλεκτρονική, τραπεζες, υφίσταται, κηδεία, τελη κυκλοφοριας, σταση εργασιας, μετρο, Κορμός Χριστουγέννων, ωραριο καταστηματων, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, νεα κυβερνηση, εορταστικο ωραριο, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, κοινωνια, αβ βασιλοπουλος, διαβατηριο, ηλεκτρονική, βασιλοπουλος, δωρεαν, εργασια, κτεο, μηχανη του χρονου, οικονομια, σκλαβενιτης, ωρα, αρθρα, αρχαια, βραδυ, γινονται, δευτερα, δυνατοτητα, υπαρχει, εβδομαδα, εντυπα, εξυπηρετηση, επτα, ζαχαροπλαστεια, ζωων, ζωο, κηδεία, ιδια, υπηρεσια, ισχυει, υφίσταται, κυβερνηση, κινηση, λειτουργια, μασουτης, οικογενεια, πρωι, ραντεβου, σαββατο, συνεχεια, σουπερ μαρκετ, σουπερ, σιτιση, ταυτοτητα, φαρμακειο, φούρνοι, ψωνια, ωρες, αγορες, αλυσιδα, ασφαλεια, gov.gr, gov, κωδικος, κυριακη, νοσοκομειο, podcast, τραπεζα, υγειας
Τυχαία Θέματα