«Βυθίσατε το TIRPITZ»! Η εντολή Τσώρτσιλ για το θωρηκτό του Χίτλερ

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

    Tirpitz (γερμανική προφορά: ˈtɪʁpɪt͡s ήταν το δεύτερο από τα δύο θωρηκτά κλάσης Bismarck που κατασκευάστηκαν για το Kriegsmarine (Ναυτικό) της Ναζιστικής Γερμανίας πριν και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το πλοίο πήρε το όνομά του από τον  Ναύαρχο Alfred von Tirpitz, τον αρχιτέκτονα του Kaiserliche Marine (Αυτοκρατορικό Ναυτικό).

Το θωρακισμένο γερμανικό θωρηκτό 52.000 τόνων (το καμάρι του Χίτλερ), με πυροβόλα 15 ιντσών

ικανά για βεληνεκές 22,4 μιλίων και ικανό για 34 κόμβους είχε δεχτεί επίθεση από τις 10 Ιουλίου 1940.

Σχεδόν 400 βομβαρδιστικά, τορπιλικά βομβαρδιστικά, μαχητικά και αναγνωριστικά αεροσκάφη είχαν εμπλακεί, ανεξάρτητα σε πολλές επιδρομές, πολεμικά του Βασιλικού Ναυτικού και μικροσκόπια υποβρύχια.

Αποκαλούμενο «το θηρίο» από τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, το Τίρπιτζ αποτελούσε σημαντική απειλή για τη συμμαχική ναυτιλία στον Ατλαντικό και την Αρτική νηοπομπές προς τη βόρεια Σοβιετική Ένωση.

Δήλωσε την καταστροφή του «υψίστης σημασίας».

Μετά από μια σειρά τροποποιήσεων εν καιρώ πολέμου, ήταν 2000 τόνοι βαρύτερη από το «Bismarck» , καθιστώντας την το βαρύτερο θωρηκτό που κατασκευάστηκε ποτέ από ευρωπαϊκό ναυτικό.

ΤΟ ΑΝΕΛΕΗΤΟ ΚΥΝΗΓΙ

Ενώ το Tirpitz πραγματοποιεί μικρές εξόδους σε κοντινά νερά για λόγους ασφαλείας, παρενοχλείται συνεχώς από τα αγγλικά βομβαρδιστικά χωρίς όμως επιτυχία.

Στο διάστημα 31 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου, το θωρηκτό μαζί με τα αντιτορπιλικά Z29, Z31, Z33, Z34 και Ζ39, πραγματοποιεί ασκήσεις. Από τον Αύγουστο μέχρι και τις αρχές Οκτώβριου του 1944, πραγματοποιούνται αρκετές επιθετικές ενέργειες εναντίον του από αγγλικά αεροπλάνα, χωρίς ωστόσο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Στις 15 Οκτωβρίου, στα πλαίσια νέας επίθεσης από συμμαχικά βομβαρδιστικά, μια βόμβα από κάποιο Lancaster βρίσκει το Tirpitz στη πλώρη και του προκαλεί μεγάλη ζημιά, θέτοντάς το ουσιαστικά εκτός δράσης.

Το χτυπημένο θωρηκτο, με ταχύτητα μόλις 10 κόμβων, φθάνει στο Τρόμκο. Από τη στιγμή αυτή και μετά, το Tirpitz παραμένει κρυμμένο και δεν πραγματοποιεί καμία έξοδο, μιας και οι ζημιές που έχει υποστεί στην πλώρη είναι αρκετά σοβαρές.

Το βρετανικό επιτελείο για αρκετές ημέρες σταματά τις παρενοχλήσεις, δίχως να γνωρίζει το μέγεθος των ζημιών που έχει υποστεί το θωρηκτό.

Πιστεύοντας ότι και η προαναφερθείσα αποστολή είχε αποτύχει όπως τόσες άλλες στο παρελθόν, οι Βρετανοί κατασκευάζουν μια νέα βόμβα ειδικά για χρήση κατά του Tirpitz, με την ονομασία «Tallboy».

Η τεράστια βόμβα των 12.000 λιβρών (6.000 κιλά) ήταν ότι ισχυρότερο είχε κατασκευασθεί μέχρι τότε και μπορούσε να αφεθεί από βομβαρδιστικό αεροσκάφος.

Στις 29 Οκτωβρίου, το πλοιο δέχεται άλλη μια βρετανική «επίσκεψη» από αέρος, αλλά καμιά από τις νέες βόμβες δεν πλησιάζει το σκάφος σε απόσταση μικρότερη των 15 μέτρων.

Στις 12 Νοεμβρίου 1944, 31 βομβαρδιστικά Lancaster που ανήκουν στις 9η και 617η Μοίρες, εφοδιασμένα με τις τεράστιες , απογειώνονται από μια αεροπορική βάση στη Σκωτία στα πλαίσια της Επιχείρησης «Catechism» με προορισμό το Τρόμκο. Ο καιρός είναι ιδανικός για το εγχείρημα.

ΤΟ ΚΑΙΡΙΟ ΚΤΥΠΗΜΑ

Τα αεροπλάνα περνούν τα τελευταία βουνά και βρίσκονται πάνω από το Τρόμκο.

Το πλήρωμα του γερμανικού θωρηκτού, έχοντας εντοπίσει τα εχθρικά βομβαρδιστικά, εκδηλώνει αντιαεροπορικά πυρά, που όμως απλώς προξενούν βλάβες μόνο σε ένα αεροπλάνο, το οποίο αργότερα προσγειώθηκε με ασφάλεια στη Σουηδία. Τα υπόλοιπα αφήνουν με ευκολία το φονικό φορτίο τους και τρεις «Tallboys» πετυχαίνουν το γερμανικό θωρηκτό.

Σε ελάχιστα λεπτά, το Tirpitz βυθίζεται από το μεγάλο πλήγμα και η καρίνα του μένει έξω από το νερό.

Κατά την διάρκεια της ανατροπής, παρασύρονται μαζί του περίπου 1.000 από τους 1.700 άνδρες του πληρώματος που επέβαιναν στο πλοίο.

Το κουφάρι του θωρηκτου παρέμεινε με την καρίνα προς τα πάνω για πολλά χρόνια μετά το τέλος του πολέμου ως ότου η νορβηγική εταιρεία Einar Hovdihg Skippsuphugging το αγόρασε από το νορβηγικό Δημόσιο για το ποσό των 100.000 νορβηγικών κορωνών με σκοπό την εκποίησή του, η οποία και ολοκληρώθηκε το 1957.

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ

Η αντίδραση της Luftwaffe στην άμυνα της Tirpitz δέχτηκε έντονη κριτική μετά την ήττα της.

Ο Ταγματάρχης Heinrich Ehrler , ο διοικητής του III./ Jagdgeschwader 5 (3η Πτέρυγα της 5ης Ομάδας Μαχητών), κατηγορήθηκε για την αποτυχία της Πολεμικής Αεροπορίας να αναχαιτίσει τα βρετανικά βομβαρδιστικά. Καταδικάστηκε στο στρατοδικείο στο Όσλο και τον απείλησαν με θανατική ποινή.

Παρουσιάστηκαν στοιχεία ότι η μονάδα του απέτυχε να βοηθήσει το Kriegsmarine όταν του ζητήθηκε.

Καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση, αλλά αφέθηκε ελεύθερος μετά από ένα μήνα, υποβιβάστηκε και επανατοποθετήθηκε σε μια μοίρα μαχητικών Me 262 στη Γερμανία.

Ο Έρλερ αθωώθηκε από περαιτέρω έρευνες που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κακή επικοινωνία μεταξύ της Kriegsmarine και της Luftwaffe είχε προκαλέσει το φιάσκο.

Τα πληρώματα δεν είχαν ενημερωθεί ότι το Tirpitz είχε μετακινηθεί από τη Håkøya δύο εβδομάδες πριν από την επίθεση.

Η βύθιση του Tirpitz, ήταν σαφώς μια μεγάλη απώλεια για το Γερμανικό Ναυτικό που σηματοδότησε και ουσιαστικά το τέλος της δράσης του γερμανικού στόλου επιφανείας.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι δεσμεύτηκε μεγάλος αριθμός αεροσκαφών για μεγάλο χρονικό διάστημα από την αγγλική πλευρά και φυσικά υπήρξαν και αρκετές απώλειες αεροσκαφών, κυρίως από την αντιαεροπορική άμυνα του θωρηκτού.

Εκεί όμως που σίγουρα αξίζει να σταθεί κάποιος, είναι ο άθλος που πέτυχαν τα πληρώματα των μίνι υποβρυχίων με την επιτυχημένη καταδρομική ενέργεια της 22ας Σεπτεμβρίου 1943.

Εδώ αποδεικνύεται για άλλη μια φορά η μεγάλη συμβολή των ειδικών επιχειρήσεων κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μιας και κατάφεραν να επιφέρουν θετικό αποτέλεσμα σε συνθήκες που οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση με συμβατικά μέσα θα ήταν τουλάχιστον ανεπιτυχής.

Περίτρανο παράδειγμα οι δεκάδες αεροπορικές επιχειρήσεις, που ουσιαστικά εκτός της τελευταίας που πέτυχε την βύθιση του θωρηκτού, μόνο άλλη μια κατάφερε κάποιο σημαντικό πλήγμα.

Πληροφορίες

flight.com.gr

The post «Βυθίσατε το TIRPITZ»! Η εντολή Τσώρτσιλ για το θωρηκτό του Χίτλερ appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βυθίσατε, TIRPITZ, Τσώρτσιλ, Χίτλερ,vythisate, TIRPITZ, tsortsil, chitler