Τουρκία: 700% αύξηση της εκμετάλλευσης ανηλίκων και “νύφες” ετών 8!

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Η 20η Νοεμβρίου ορίστηκε ως η παγκόσμια ημέρα των δικαιωμάτων των παιδιών. Δυστυχώς, όμως, τα δικαιώματα των παιδιών παραμένουν άγνωστα σε πολλές χώρες του πλανήτη. Αντιθέτως η εκμετάλλευση ανηλίκων είναι σύνηθες φαινόμενο σχεδόν σε όλες τις χώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας το 29% του τουρκικού πληθυσμού είναι νέοι 0-17 ετών. Από τα παιδιά αυτά το 25.3% ζει κάτω από τα όρια της φτώχιας . Έτσι, η Τουρκία καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην Ε.Ε στον τομέα αυτό.

Το 15.17 % των ανηλίκων εργάζονται . Το ποσοστό

αυτό αναλύεται κατά γένη σε 20,8 κορίτσια και 27,8 αγόρια.

Στην πραγματικότητα υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα επίσημα στοιχεία και αυτά που καταγράφει το εργατικό συνδικάτο DISK. Επισήμως φαίνεται να εργάζονται 708.000 ανήλικοι , σύμφωνα με τo DISK ο αριθμός φτάνει τα δυο εκατ. Φυσικά τα περισσότερα εργάζονται σε άθλιες συνθήκες, σε ακατάλληλες εργασίες όπως για παράδειγμα τα βυρσοδεψία, τα ραφεία κ.α.

Η εκμετάλλευση ανηλίκων αυξήθηκε σε μια δεκαετία 700%! Η Τουρκία καταλαμβάνει παγκοσμίως την τρίτη θέση στην εκμετάλλευση ανηλίκων.

Μεγάλο είναι επίσης το ποσοστό της βρεφικής θνησιμότητας που αγγίζει το 12%.

Η εκπαίδευση των κοριτσιών αποτελεί ακόμα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Παρά τις προσπάθειες πολλών φορέων μόνο το 48,3% των κοριτσιών λαμβάνουν βασική εκπαίδευση. Επικρατεί η άποψη ότι τα κορίτσια πρέπει να παντρεύονται και να τεκνοποιούν αντί να σπουδάζουν. Οι γυναίκες δηλαδή πρέπει να παραμένουν ακόμα στο σκοτάδι και να αξιοποιούν αντί του εγκεφάλου την μήτρα τους… Από έρευνα που έκανε ο Δικηγορικός Σύλλογος του Ντιγιάρμπακιρ 27.637 κορίτσια κάτω των 17 ετών παντρεύτηκαν το 2016. Οι γάμοι αυτοί αποτελούν μια τραγωδία. Κοριτσάκια 8 και εννιά ετών παντρεύονται με άνδρες 40-60 ετών. Κανονικά κάποιοι έπρεπε να τιμωρούνται για παιδοφιλία αντί να καμαρώνουν ως γαμπροί δίπλα σε παιδάκια. Μια χώρα που θέλει να ανήκει στην σφαίρα του πολιτισμένου κόσμου πρέπει πρώτα να φροντίζει τα παιδιά της .

Τυχερά θεωρούνται τα ανήλικα που εργάζονται ως σερβιτόροι και βοηθοί στα κομμωτήρια. Απασχολούνται 10-12 ώρες ημερησίως για 150 λίρες τον μήνα! Φυσικά χωρίς ούτε μια δεκάρα για ασφάλιστρα.

Όταν οι συνθήκες διαβίωσης είναι τέτοιες αντιλαμβάνεται κανείς τι θα συμβαίνει στις Φυλακές Ανηλίκων. Εκεί θα τηρούνται σίγουρα τα δικαιώματα των παιδιών με θρησκευτική ευλάβεια… Από το 2009 μέχρι τον Μάρτη του 2017 έχασαν τη ζωή τους 18 ανήλικοι μέσα στις Φυλακές. Οι βασανισμοί, οι βιασμοί και κάθε είδους βαρβαρότητα αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Ποιος, όμως, θα τολμήσει να διαμαρτυρηθεί; Όταν γίνουν κάποιες καταγγελίες σε βάρος αστυνομικών ή δεσμοφυλάκων αυτοί, κατά περίεργο τρόπο αθωώνονται ή μετατίθενται σε άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα .

Όμορφος κόσμος για παιδιά που δεν μπορούν ούτε να ονειρευτούν…

Ευτυχώς που γιορτάζεται η ημέρα των δικαιωμάτων των παιδιών!

The post Τουρκία: 700% αύξηση της εκμετάλλευσης ανηλίκων και “νύφες” ετών 8! appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα