Πριγκόζιν: Ο «Σεφ» που έγινε πολέμαρχος-Δημ.Σταυρόπουλος

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Είναι αυτή την εποχή το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο διεθνώς, και ο Τύπος αναζητά συνεχώς πληροφορίες για την ζωή του, την δράση του και κυρίως, το τέλος του!

Γνωρίζουμε λίγα γι αυτόν και τον μάθαμε κατά την διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Ποιος ήταν τελικά ο Γεβγκένι Πριγκόζιν και από πού άντλησε την δύναμη του;

Από πωλητής χοτ ντογκ και πρώην κρατούμενος,

έφτασε να διοικεί την πιο ισχυρή μισθοφορική ομάδα της Ρωσίας και απείλησε τον ίδιο τον Πούτιν…

13 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν γεννήθηκε στο Λένινγκραντ, τη σημερινή Αγία Πετρούπολη, το 1961, εννέα χρόνια μετά τον Πούτιν.

Ο πατέρας του πέθανε όταν ήταν μικρός και η μητέρα του εργαζόταν σε νοσοκομείο, όπως έχει πει ο ίδιος.

Σε νεαρή ηλικία πήγε σε μια αθλητική ακαδημία, όπου οι καθημερινές δραστηριότητες περιλάμβαναν συχνά ώρες σκι αντοχής ανωμάλου δρόμου.

Δικαστικά έγγραφα από το 1981 που είχαν αποκαλυφθεί πρώτη φορά από το ερευνητικό πρακτορείο Meduza αποκαλύπτουν την ιστορία του.

Ένα βράδυ τον Μάρτιο του 1980, ο 19χρονος Πριγκόζιν και τρεις φίλοι του έφυγαν από ένα καφέ της Αγίας Πετρούπολης κοντά στα μεσάνυχτα και εντόπισαν μια γυναίκα να περπατά μόνη της στον σκοτεινό δρόμο.

Ένας από τους φίλους του Πριγκόζιν απέσπασε την προσοχή της γυναίκας ζητώντας της ένα τσιγάρο.

Καθώς εκείνη πήγε να ανοίξει την τσάντα της, ο Πριγκόζιν πήγε από πίσω της και την άρπαξε από το λαιμό πιέζοντάς την μέχρι που έχασε τις αισθήσεις της.

Στη συνέχεια, ο φίλος του έβγαλε τα παπούτσια της, ενώ ο Πριγκόζιν της αφαίρεσε τα χρυσά σκουλαρίκια της.

Η συμμορία έφυγε τρέχοντας, αφήνοντας τη γυναίκα πεσμένη στο δρόμο.

Αυτή ήταν μία από τις πολλές ληστείες που πραγματοποίησαν ο Πριγκόζιν και οι φίλοι του στην Αγία Πετρούπολη κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών.

Όταν τελικά συνελήφθη καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκισης και πέρασε το υπόλοιπο της δεκαετίας πίσω από τα κάγκελα, χάνοντας τον θάνατο του Μπρέζνιεφ και την περεστρόικα του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ

Αποφυλακίστηκε το 1990, καθώς η Σοβιετική Ένωση βρισκόταν στη δύση της κι επέστρεψε στην Αγία Πετρούπολη.

Ο Πριγκόζιν ξεκίνησε σιγά σιγά πουλώντας χοτ ντογκ.

Ανακάτευε τη μουστάρδα στην κουζίνα του οικογενειακού του διαμερίσματος.

«Βγάζαμε 1.000 δολάρια το μήνα, που σε χαρτονομίσματα σε ρούβλια ήταν ένα βουνό- η μαμά μου με δυσκολία τα μετρούσε όλα», είχε πει το 2011 σε μια από τις μοναδικές συνεντεύξεις του.

Όμως ο Πριγκόζιν είχε βάλει υψηλότερους στόχους από το fast food και ήξερε πώς να κάνει τις επαφές που χρειαζόταν.

«Πάντα έψαχνε να κάνει φίλους ανθρώπους απόυψηλότερα επίπεδα.

Και ήταν καλός σε αυτό», δήλωσε ο επιχειρηματίας που τον γνώριζε τη δεκαετία του 1990.

στη συνέχεια το νέο του εστιατόριο, το Old Customs House, στο νησί Βασιλιέφσκι της Αγίας Πετρούπολης.

Ποπ σταρ και επιχειρηματίες λάτρευαν το φαγητό του εστιατορίου, όπως και ο δήμαρχος της Αγίας Πετρούπολης, Ανατόλι Σομπτσάκ, ο οποίος μερικές φορές πήγαινε στο εστιατόριο με τον αναπληρωτή του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κατά τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής του, στον Πούτιν άρεσε συχνά να συναντά ξένους αξιωματούχους στην πόλη του και μερικές φορές τους πήγαινε στο Old Customs House ή στο New Island, ένα σκάφος που ο Πριγκόζιν είχε μετατρέψει σε πλωτό εστιατόριο.

Ανατρέχοντας σε φωτογραφίες από τις επίσημες συναντήσεις του Πούτιν από εκείνη την περίοδο μπορεί να δει κανείς σε πολλές από αυτές τον Πριγκόζιν στο παρασκήνιο, σοβαρό και διακριτικό.

«Ο Πούτιν είδε ότι δεν φερόμουν υπεροπτικά και έφερνα ακόμα και εγώ ο ίδιος τα πιάτα», έχει πει ο Πριγκόζιν.

Ήταν η αρχή μιας σχέσης με τον Ρώσο πρόεδρο που θα αναπτυσσόταν και θα εξελισσόταν με απροσδόκητους τρόπους.

Σύντομα, ο Πριγκόζιν άρχισε να υπογράφει συμβόλαια για την τροφοδοσία μεγάλων κυβερνητικών εκδηλώσεων μέσω της Concord, μιας εταιρείας που είχε ιδρύσει τη δεκαετία του 1990.

Το επόμενο βήμα ήταν η σύναψη γιγαντιαίων κυβερνητικών συμβολαίων για προμήθειες φαγητών.

Το 2012, κέρδισε περισσότερα από 10,5 δισεκατομμύρια ρούβλια (240 εκατομμύρια ευρώ) σε συμβάσεις για την παροχή γευμάτων στα σχολεία της Μόσχας, ανέφεραν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αρχεία από το ρωσικό οικονομικό μητρώο. Εξαιτίας αυτών, ο Πριγκόζιν απέκτησε το προσωνύμιο

«Ο σεφ του Πούτιν».

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΩΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Παρόλο που οι ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρίες ήταν παράνομες στην Ρωσία, υπήρχαν αρκετές ομάδες που φαινόταν να δρουν ανάλογα με τις βλέψεις του Υπουργείου Άμυνας κρατώντας ωστόσο παράλληλα κάποιες αποστάσεις.

Η ομάδα Wagner που ίδρυσε ο Πριγκόζιν ήταν με διαφορά η πιο πολλά υποσχόμενη.

Το υπουργείο Άμυνας πρόσφερε τελικά στον Πρισκόζιν γη στο Μολκίνο, στα νότια της Ρωσίας, όπου εταιρίες που σχετίζονταν με τον Πριγκόζιν κατασκεύασαν μια στρατιωτική βάση για εκπαίδευση πολεμιστών, η οποία ωστόσο παρουσιαζόταν ως παιδική κατασκήνωση.

Το Reuters είχε παρουσιάσει ήδη από το 2019 αποδείξεις για τη σχέση του Πριγκόζιν με το Μολκίνο.

Φαίνεται ότι αυτή η νέα δραστηριότητα του Πριγκόζιν του «άνοιξε την όρεξη».

«Ήταν σαν ένα σκυλί που μυρίζει ψάχνοντας συνεχώς για λεφτά», ανάφερε ο πρώην αξιωματούχος.

Η ταχεία άνοδος του Πριγκόζιν άρχισε να ενοχλεί ορισμένους αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας, εντάσεις που θα αυξάνονταν με την πάροδο των ετών καθώς οι δραστηριότητές του επεκτείνονταν περαιτέρω.

Μια σημαντική στιγμή για τον Πριγκόζιν ήρθε στα τέλη του 2015, όταν ο Πούτιν αποφάσισε να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία για να στηρίξει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ. Ο Πριγκόζιν κέρδισε συμβόλαια για τρόφιμα και προμήθειες και έστειλε εκεί τα στρατεύματά της Wagner.

Στη Συρία, η Wagner αρχικά καθιερώθηκε ως μια επιβλητική δύναμη κρούσης με την ομάδα να παίζει εξέχοντα, αν και εν πολλοίς άγνωστο, ρόλο στην παρέμβαση της Ρωσίας. Εκεί, οι μαχητές της Wagner δρούσαν ατιμώρητοι και κατηγορήθηκαν για πολυάριθμα εγκλήματα πολέμου.

Σε ένα περιστατικό, άνδρες που συνδέονταν με τη Wagner καταγράφηκαν σε βίντεο να αποκεφαλίζουν και να διαμελίζουν έναν Σύρο.

Ωστόσο, η ομάδα υπέστη κι αυτή μεγάλες απώλειες, οι οποίες επίσημα αποσιωπήθηκαν καθώς η Wagner δεν θα έπρεπε να βρίσκεται καν στην περιοχή.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η απόφαση του Πούτιν να εξαπολύσει μια επίθεση πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, αφαίρεσε πλέον την ανάγκη για την άρνηση αυτής της σχέσης.

Ύστερα από χρόνια συνεχώς διαψεύσεων για τις σχέσεις Κρεμλίνου και Wagner, ο Πριγκόζιν ανακοίνωσε θριαμβευτικά ότι είχε ιδρύσει την ομάδα του το 2014.

Η παραδοχή ήρθε μετά από την κυκλοφορία ενός βίντεο που έγινε viral και έδειχνε τον Πριγκόζιν μέσα σε μια φυλακή περιτριγυρισμένος από κρατούμενους. Ο Πριγκόζιν τους έδινε την ευκαιρία να πολεμήσουν στην Ουκρανία με αντάλλαγμα την ελευθερία τους- αν επιζήσουν.

Τους είπε ότι πιθανότατα θα πεθάνουν στο μέτωπο, αλλά αν κατάφεραν να ζήσουν και να πολεμήσουν για έξι μήνες τότε θα απελευθερώνονταν με πλήρη αμνηστία και αρκετά χρήματα.

Για τους καταδικασμένους στρατεύσιμους που επιβιώνουν από την εξάμηνη παραμονή τους στο μέτωπο, τους περιμένουν ελευθερία και οικονομικές ανταμοιβές.

Ο Πριγκόζιν είχε καλέσει τα κορυφαία πανεπιστήμια της Ρωσίας να χρηματοδοτήσουν υποτροφίες γι' αυτούς, ενώ ένας Ρώσος αξιωματούχος πρότεινε ότι ορισμένοι πρώην κρατούμενοι θα έπρεπε να γίνουν βουλευτές.

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ «ΤΣΑΡΟ»

Από τις αρχές του 2023 ήταν φανερό ότι κάτι είχε αρχίσει να αλλάζει στη σχέση του Πριγκόζιν με τις ρωσικές αρχές καθώς η Wagner και ο στρατός διαπληκτίζονταν για μήνες σχετικά με την πολεμική τακτική της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε ένα οργισμένο βίντεό του μπροστά από νεκρούς μαχητές της Wagner στις αρχές Μαΐου, ο Πριγκόζον είχε απειλήσει ότι θα αποσύρει τους άντρες του από την Ουκρανία, αν ο ρωσικός στρατός δεν τον ενισχύσει.

Η κρίση οξύνθηκε περαιτέρω καθώς ο Πριγκόζιν ανακοίνωσε πως οι μαχητές του εισήλθαν στη ρωσική περιοχή του Ροστόφ και κατέλαβαν κρίσιμης σημασίας στρατιωτικές υποδομές στην πρωτεύουσα.

Η αντίδραση της Ρωσίας ήταν άμεση.

Αρχικά, ο γενικός εισαγγελέας της χώρας ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής του Wagner ερευνήθηκε με κατηγορίες που συνεπάγονται μέγιστη ποινή φυλάκισης 20 ετών.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι του απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Λίγο μετά όμως και βλέποντας ότι δεν μπορεί να υπερισχύσει, ο Πριγκόζιν έκανε πίσω.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο μεσολάβησε μεταξύ Πούτιν και Πριγκόζιν και ο τελευταίος συμφώνησε να ματαιώσει την ανταρσία με αντάλλαγμα την απονομή χάριτος και τη δυνατότητα μετεγκατάστασης των μαχητών του στη Λευκορωσία.

Η  επόμενη φορά που κάποιος έμαθε νέα του ήταν όταν έπεσε το αεροπλάνο…

Πληροφορίες

Guardian

Reuters

Janus.gr

The post Πριγκόζιν: Ο «Σεφ» που έγινε πολέμαρχος-Δημ.Σταυρόπουλος appeared first on Militaire.gr.

Keywords
σεφ, εγινε, χοτ ντογκ, δραση, χοτ, συλληψεις, γνωριμια, food, house, ποπ, σταρ, island, σχολεια, ρωσία, reuters, αποδειξεις, νέα, στρατος, μαΐου, τελη κυκλοφοριας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, βασεις 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, βουλευτες, βιντεο, ρωσία, βημα, γυναικα, μητερα, νησι, ουκρανια, ρωσικα, σεφ, σημερινη, σταρ, φωτογραφιες, reuters, αμνηστια, ανοδος, ασαντ, βραδυ, βρισκεται, φαγητο, γνωριμια, δυναμη, δυνατοτητα, εγκληματα, εγγραφα, ευκαιρια, ειπε, εκπαιδευση, ελευθερια, εξι, εποχη, επρεπε, ετων, εφυγε, ζωη, ιδιο, ηλικια, υπηρχαν, καγκελα, κουζινα, κρατικο, ληστειες, μαΐου, μαμα, μηνες, ομαδα, παπουτσια, πεθανε, πετρουπολη, πηγαινε, πουτιν, ρολο, συνεχεια, συρια, σκουλαρικια, σοβιετικη ενωση, στην κουζινα, συρο, τυπος, τσιγαρο, φυλακη, φορα, χοτ ντογκ, χοτ, ωρες, αντρες, αγνωστο, δημητρης, εννεα, ενωση, food, φιλοι, house, island, υπουργειο, μπροστα, νοσοκομειο, ομαδες, πληροφοριες, βουνο, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα