Οι Επιδιώξεις του Κυβερνητικού Ανοσιουργήματος για την Ανώτατη Παιδεία και η ΕΑΒ-Ν.Στραβελάκης

Οι Επιδιώξεις του Κυβερνητικού Ανοσιουργήματος για την Ανώτατη Παιδεία Σκέψεις με αφορμή το μνημόνιο ΕΑΒ – «πανεπιστημίου» Lehigh

Γράφει οΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ Διδάσκων του  Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ

Αρκετοί αναρωτιούνται γιατί η κυβερνητική και η μιντιακή προπαγάνδα είναι στραμμένη στο θέμα του γάμου, της υιοθεσίας και της τεκνοθεσίας ομόφυλων ζευγαριών. Τι νόημα

έχει η συζήτηση γύρω από τη θέση κάποιων ακροδεξιών βουλευτών και παραγόντων της Νέας Δημοκρατίας σε ένα νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σε ένα μήνα περίπου και θα περάσει ούτως ή άλλως με τις ψήφους της αντιπολίτευσης. Νομίζω ότι σκοπός του κυβερνητικού επικοινωνιακού επιτελείου είναι να αποσιωπήσει την υπόλοιπη κυβερνητική ατζέντα. Ιδιαίτερα το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης παιδείας που βρίσκεται σε στάδιο διαβούλευσης.

Πρόκειται για ένα ανοσιούργημα που ελέγχεται τόσο νομικά όσο και ακαδημαϊκά και πολιτικά. Όσον αφορά το νομικό ζήτημα είναι προφανές ότι ένας νόμος που επιτρέπει στην πράξη τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων σε μια χώρα που το άρθρο 16 του Συντάγματος το απαγορεύει εγείρει ενστάσεις  συνταγματικότητας. Όμως, το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου είναι το ακαδημαϊκό και πολιτικό ζήτημα.

Αρκετοί από την κυβέρνηση συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού αναφέρουν ότι με το νομοσχέδιο κορυφαία ξένα πανεπιστήμια θα ανοίξουν παραρτήματα στην Ελλάδα αναβαθμίζοντας έτσι το επίπεδο της ανώτατης παιδείας. Ως συνήθως πρόκειται για μια κυβερνητική σαπουνόφουσκα, όπως εξηγεί ο Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης Χάρης Κωνσταντινίδης.   Σε άρθρο του (Ιστότοπος Αlfavita 5/1/2024) επισημαίνει ότι πανεπιστήμια όπως το Harvard, το Yale ή το Columbia που δεν έχουν ανοίξει παραρτήματα στο Παρίσι, το Λονδίνο ή το Βερολίνο δεν πρόκειται να το κάνουν στην Ελλάδα. Τα μόνα παραδείγματα κορυφαίων Αμερικανικών πανεπιστημίων που έχουν ανοίξει παραρτήματα εκτός Αμερικής είναι το NYU στο Αμπού Ντάμπι και το Yale στη Σιγκαπούρη. Το μεν NYU – Αμπου Ντάμπι χρηματοδοτείται κατά 99% από τη κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το δε Yale ανακοίνωσε ότι θα κλείσει το παράρτημά του 2025  παρόλο που βρίσκεται στη χώρα με το 8ο υψηλότερο κατακεφαλήν εισόδημα στο κόσμο (κάπου 73000 δολάρια ΗΠΑ είναι το ετήσιο κατακεφαλήν εισόδημα στη Σιγκαπούρη).

Στην Ελλάδα με κατακεφαλήν εισόδημα 23000 δολάρια το χρόνο που θα βρεθούν οι οικογένειες που θα καταβάλουν 100.000 δολάρια δίδακτρα ετησίως. Αυτοί που μπορούν να τα πληρώσουν τέτοια ποσά επιδιώκουν να στείλουν τα παιδιά τους απ’ ευθείας στην Αμερική, όπως έκανε ο κ. Μητσοτάκης με την κόρη του που σπουδάζει  εκεί στο πανεπιστήμιο του Yale.

Όπως ήταν φυσικό οι κυβερνητικές φανφάρες έχουν αρχίσει να αναιρούνται ήδη στη πράξη. Το μόνο μνημόνιο κατανόησης για ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου που έχει δει το φως τη δημοσιότητας είναι ανάμεσα στην κρατική  ΕΑΒ (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία) και το πανεπιστήμιο Lehigh που εδρεύει στην Pennsylvania των ΗΠΑ. Αντικείμενο του μνημονίου είναι η από κοινού ίδρυση Πανεπιστημίου Αεροδιαστημικής παρακαλώ. Παρόλο που ο ιστότοπος Capital (8/1/2024) αναφέρει το Lehigh ως «κορυφαίο» πανεπιστήμιο η επίσημη λίστα Sanghai ranking το δίνει χαμηλότερα από τη θέση 900 παγκοσμίως. Επιπλέον, το «κορυφαίο πανεπιστήμιο» δεν διαθέτει τμήμα Αεροδιαστημικής, ενώ στα γνωστικά πεδία της Μηχανικής είναι πολύ χαμηλότερα, σύμφωνα με την ίδια λίστα αξιολόγησης (Sanghai), από το Μετσόβιο πολυτεχνείο.

Τέλος γέλωτα προκαλούν οι κυβερνητικές αιτιάσεις ότι το νομοσχέδιο για την ανώτατη παιδεία προωθεί την κοινωνική - εισοδηματική κινητικότητα. Η Ελλάδα σε αντίθεση με το Αμερικανικό μοντέλο έχει ένα από τα πλέον συμπεριληπτικά συστήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η καταβολή διδάκτρων στα ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα φέρει καταβολή διδάκτρων και στα δημόσια πανεπιστήμια, όπως συμβαίνει και στην Αμερική, το μόνο που θα κάνει θα είναι να αυξήσει τους ταξικούς φραγμούς στην ανώτατη παιδεία και όλα αυτά για να πάρουμε τα “φώτα” τριτο-τέταρτων πανεπιστημίων όπως το Lehigh.

Το πραγματικό ερώτημα λοιπόν είναι γιατί η κυβέρνηση επιδιώκει την ολομέτωπη σύγκρουση με την κοινωνία για τόσο πενιχρά αποτελέσματα. Νομίζω ότι δύο είναι οι λόγοι. Ο πρώτος είναι  η ιδιωτικοποίηση της παιδείας να αποτελέσει το Δούρειο Ίππο για την ιδιωτικοποίηση κλάδων όπως η δημόσια Υγεία η Αμυντική βιομηχανία κλπ. Μια σύμβαση τύπου ΕΑΒ-Lehigh μπορεί πανεύκολα να φέρει την Αεροπορική Βιομηχανία σε χέρια ιδιωτών έναντι πινακίου φακής. Αρκεί να σκεφτεί κανείς το οικονομικό έλλειμμα του «Πανεπιστημίου Αεροδιαστημικής» και κάποιους ιδιώτες πρόθυμους να το καλύψουν. Βέβαια με αυτό τον τρόπο θα περιέλθουν σε χέρια ιδιωτών συμβόλαια δισεκατομμυρίων που έχει η ΕΑΒ με το Ελληνικό Δημόσιο.

Ο δεύτερος λόγος είναι πολιτικός. Το ελληνικό συμπεριληπτικό σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει οδηγήσει σε ένα σπάνιο φαινόμενο εκλογικής συμπεριφοράς. Η πλειοψηφία των ανώτερων μορφωτικά στρωμάτων ψηφίζει συστηματικά αριστερά. Αυτό συμβάλλει σε ένα ευρύ κλίμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης ιδεολογίας στην Ελλάδα. Βασικός στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και ευρύτερων εγχώριων και διεθνών κέντρων είναι να βάλουν τέλος στην αμφισβήτηση. Αυτό περνάει μέσα από ένα σκληρό ταξικό σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι το νομοσχέδιο για την ανώτατη παιδεία. Γι’ αυτό και το νομοσχέδιο αυτό πρέπει να ακυρωθεί στη πράξη.                  

The post Οι Επιδιώξεις του Κυβερνητικού Ανοσιουργήματος για την Ανώτατη Παιδεία και η ΕΑΒ-Ν.Στραβελάκης appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα