Ο πιο νέος πολεμιστής! 12 ετών στην πρώτη γραμμή

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Ο Calvin Leon Graham (3 Απριλίου 1930 – 6 Νοεμβρίου 1992), έχει περάσει στην παγκόσμια στρατιωτική ιστορία, ως ο νεώτερος επίσημα καταγεγραμμένος στρατιώτης που έδρασε στην πρώτη γραμμή του μετώπου στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο!

Ήταν μόλις 12 ετών…

Βρέθηκε στα θαλάσσια θέατρα των επιχειρήσεων στο  Pearl Harbor και το  Γκουανταλκανάλ οπου και τραυματίστηκε.

Μετά τον πόλεμο, τρεις Αμερικανοί Πρόεδροι,

Τζίμι Κάρτερ , Ρόναλντ Ρίγκαν και Μπιλ Κλίντον, τον τίμησαν για την προσφορά του με διακρίσεις και παράσημα!

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ ΘΩΡΗΚΤΟ

Μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ , κατατάχθηκε στο Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών από το Χιούστον του Τέξας στις 15 Αυγούστου 1942.

Ο πατέρας του είχε πεθάνει και η μητέρα του είχε ξαναπαντρευτεί.

Πέρασε από το boot camp στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια για έξι εβδομάδες.

Στην συνέχεα μετατέθηκε στο «USS South Dakota».

Το θωρηκτό είχε εκτεταμένη δράση κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου . αμέσως μετά την έναρξη της υπηρεσίας στα μέσα του 1942, στάλθηκε στον νότιο Ειρηνικό για να ενισχύσει τις συμμαχικές δυνάμεις που διεξήγαγαν την εκστρατεία στο Guadalcanal . Το πλοίο υπέστη ζημιά σε μια τυχαία προσάραξη σε έναν αχαρτογράφητο ύφαλο, αλλά μετά την ολοκλήρωση των επισκευών επέστρεψε στο μέτωπο, λαμβάνοντας μέρος στη μάχη της Santa Cruz τον Οκτώβριο και στη Δεύτερη Ναυμαχία του Guadalcanal τον Νοέμβριο.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας επιχείρησης, ηλεκτρικές βλάβες εμπόδισαν την ικανότητα του πλοίου να εμπλέκεται με ιαπωνικά πολεμικά πλοία και έγινε στόχος πολλών ιαπωνικών σκαφών, δεχόμενοι πάνω από δύο δωδεκάδες χτυπήματα που κατέστρεψαν σημαντικά την υπερκατασκευή του, αλλά δεν απείλησαν σοβαρά την άνωσή του .

Η «Νότια Ντακότα» επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες για επισκευές που διήρκεσαν το 1943, μετά την οποία αναπτύχθηκε για λίγο για να ενισχύσει τον Βρετανικό Εσωτερικό Στόλο , που είχε ως αποστολή την προστασία των νηοπομπών προς τη Σοβιετική Ένωση.

Τη νύχτα της 14ης προς 15η Νοεμβρίου 1942, ο Γκράχαμ τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της Ναυμαχίας .

Υπηρετούσε ως φορτωτής για ένα αντιαεροπορικό πυροβόλο των 40 χλστ. και χτυπήθηκε από σκάγια ενώ πήγαινε ένα μήνυμα χειρός σε έναν αξιωματικό.

Αν και έλαβε τραύματα από κατακερματισμό, βοήθησε στο καθήκον διάσωσης βοηθώντας και τραβώντας τους τραυματίες στο πλοίο σε ασφάλεια.

Του απονεμήθηκε το Χάλκινο Μετάλλιο Αστέρων και η Πορφυρή Καρδιά , και αυτός και οι συνάδελφοί του έλαβαν έναν άλλο Έπαινο Μονάδας Ναυτικού.

ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΣΤΟΥΣ ΠΕΖΟΝΑΥΤΕΣ

Η μητέρα του Γκράχαμ αποκάλυψε την ηλικία του αφότου ταξίδεψε στην κηδεία της γιαγιάς του στο Τέξας (έφθασε με μια μέρα καθυστέρηση) χωρίς άδεια από το Πολεμικό Ναυτικό, για την οποία πέρασε τρεις μήνες σε μια λωρίδα του Τέξας .

Αφέθηκε ελεύθερος αφού η αδερφή του απείλησε να επικοινωνήσει με τις εφημερίδες.

Αν και είχε προσπαθήσει να επιστρέψει στο πλοίο του, απολύθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό την 1η Απριλίου 1943 και οι εύφημες μνείες του ανακλήθηκαν.

Στη συνέχεια εργάστηκε σε ένα ναυπηγείο του Χιούστον ως οξυγονοκολλητής αφού παράτησε το σχολείο.

Σε ηλικία 14 ετών παντρεύτηκε και έγινε πατέρας τον επόμενο χρόνο.

Σε ηλικία 17 ετών χώρισε όταν κατατάχθηκε στο Σώμα Πεζοναυτών.

Η κατάταξή του στους Πεζοναύτες τελείωσε επίσης νωρίς όταν έπεσε από μια προβλήτα και έσπασε την πλάτη του το 1951 κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας .

Παρόλο που υπηρετούσε στο Σώμα Πεζοναυτών τον προσδιόρισε ως βετεράνο , θα περνούσε το υπόλοιπο της ζωής του παλεύοντας για πλήρη ιατρικά οφέλη και καθαρίζοντας το ιστορικό της στρατιωτικής του θητείας.

Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ

Το 1978, ο Γκράχαμ έλαβε τελικά τιμητική απαλλαγή για την υπηρεσία του στο Ναυτικό και αφού έγραψε στο Κογκρέσο και με την έγκριση του Προέδρου Τζίμι Κάρτερ , όλα τα μετάλλια εκτός από την Πορφυρή Καρδιά του αποκαταστάθηκαν.

Η ιστορία του ήρθε στην προσοχή του κοινού το 1988, όταν η ιστορία του ειπώθηκε στην τηλεοπτική ταινία, Too Young the Hero με πρωταγωνιστή τον Rick Schroder .

Το 1988, ο Γκράχαμ έλαβε επιδόματα αναπηρίας και καθυστερημένη αμοιβή για την υπηρεσία του στο Ναυτικό, αφού ο Πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν υπέγραψε νομοθεσία που χορηγούσε στον Γκράχαμ πλήρη επιδόματα αναπηρίας, αύξησε τις καθυστερήσεις του στα 4.917 δολάρια και του επέτρεψε 18.000 δολάρια για προηγούμενους ιατρικούς λογαριασμούς, ανάλογα με τις αποδείξεις για την ιατρική Υπηρεσίες.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ορισμένοι από τους γιατρούς που τον περιέθαλψαν είχαν πεθάνει και πολλοί ιατρικοί λογαριασμοί είχαν χαθεί. Έλαβε μόνο 2.100 δολάρια από τα πιθανά 18.000 δολάρια.

Ενώ τα χρήματα για τα δικαιώματα της ιστορίας του για την ταινία, Too Young The Hero ανήλθαν σε $50.000, το 50% πήγε σε δύο πράκτορες και το 20% πήγε σε έναν συγγραφέα ενός αδημοσίευτου βιβλίου για τον Graham.

Αυτός και η σύζυγός του έλαβαν μόλις 15.000 δολάρια προ φόρων.

Η στρατιωτική του τιμή αποκαταστάθηκε τελικά και παρουσιάστηκε στη χήρα του, Μαίρη, στις 21 Ιουνίου 1994, από τον Γραμματέα του Ναυτικού Τζον Ντάλτον στο Άρλινγκτον του Τέξας , σχεδόν δύο χρόνια μετά τον θάνατό του από καρδιακή ανεπάρκεια.

Τάφηκε στο Laurel Land Memorial Park στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας.

Πληροφορίες

Fontaine, Scott (18 Νοεμβρίου 2008). "Γνωρίστε τον νεότερο επιζώντα βετεράνο του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

"Calvin L. Graham" . Αφιερώματα βετεράνων.

Breyer, Rick (2005). Οι μεγαλύτερες ιστορίες πολέμου που δεν έχουν ειπωθεί ποτέ.

The post Ο πιο νέος πολεμιστής! 12 ετών στην πρώτη γραμμή appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα