Ο Λάρι Κάτλερ μιλάει για την τεχνολογία και τον κινηματογράφο, ενόψει του 9ου Technology Forum

Όταν ο Λάρι Κάτλερ (Larry Cutler) μιλάει για την τεχνολογία στον κινηματογράφο, γνωρίζει πολύ καλά τι λέει. Έχει εργαστεί ως τεχνικός διευθυντής στις ταινίες «Toy Story 2», «Monster’s Inc» και «A Bugs Life» της «Pixar Animation Studios», οι οποίες απέδωσαν συνολικά έσοδα περίπου 1,5 δισ. δολ. στο box office, ενώ έχει δουλέψει επί 10 χρόνια για έναν ακόμα κολοσσό του Χόλιγουντ,

την «Dreamworks Animation», ως επικεφαλής τεχνολογίας χαρακτήρων παγκοσμίως (Global Head of Character Technology). Στη συνέχεια συνίδρυσε τη δική του εταιρεία στον χώρο του VR animation, τη «Βaobab Studios», που έχει μέχρι στιγμής κερδίσει εννέα βραβεία «Emmy».

Όπως λέει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (https://www.youtube.com/watch?v=k9I8cryJJik), η ιστορία και οι δυνατοί χαρακτήρες είναι πάντα τα στοιχεία, που τελικά κρίνουν την επιτυχία μιας κινηματογραφικής ταινίας, αλλά η επιστήμη και η τεχνολογία είναι πλέον εκεί για να τα στηρίξουν, με τρόπους που δεν θα μπορούσαμε καν να φανταστούμε στο παρελθόν και που θα αλλάξουν ακόμα περισσότερο στην επόμενη πενταετία-δεκαετία.

Μπορεί μια εταιρεία όπως η Baobab να ιδρυθεί στη Θεσσαλονίκη;

Ο Λάρι, που θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη στις 29 Σεπτεμβρίου ως κεντρικός ομιλητής στο 9ο Technology Forum (https://technology-forum.eu/), διατυπώνει ακόμα την εκτίμηση ότι εταιρείες όπως η «Baobab Studios» -την οποία συνίδρυσε με τον σκηνοθέτη της εξαιρετικά δημοφιλούς ταινίας «Madagaskar», Έρικ Νταρνέλ (Eric Darnell) και τη Μορίν Φαν (Maureen Fan), πρώην αντιπρόεδρο στη Zynga και υπεύθυνη για τη «FarmVille»- θα μπορούσαν να δημιουργηθούν οπουδήποτε. Και στη Θεσσαλονίκη;

«Ακούγεται υπέροχη ιδέα! Πραγματικά πιστεύω ότι η εταιρεία που δημιουργήσαμε θα μπορούσε να ξεκινήσει οπουδήποτε. Είναι πραγματικά απαραίτητο να υπάρχουν τα σωστά συστατικά και η σωστή ομάδα, που έχει όραμα για το τι θέλει να κάνει και στη συνέχεια, χρειάζεται πολλή σκληρή δουλειά και ιδρώτας, και να προσπαθείς να διαπεράσεις τους τοίχους πάνω στους οποίους πέφτεις. Αλλά πιστεύω ότι ο κόσμος έχει αλλάξει θεμελιωδώς, ακόμη και σε σχέση με επτά χρόνια πριν, όταν ξεκινήσαμε τη “Baobab” (…) κι όταν ένας μικρός αριθμός περιοχών στον κόσμο έπαιρνε τη χρηματοδότηση και το στούντιό μας βρισκόταν συγκεντρωμένα κυρίως σε μια τοποθεσία και χτίζαμε μια ομάδα που βρισκόταν όλη στην “Bay Area” (του Σαν Φρανσίσκο). Πιστεύω ότι ο τρόπος με τον οποίο ξεκινούν σήμερα οι εταιρείες είναι πολύ διαφορετικός. Νομίζω ότι είναι δυνατόν μια εταιρεία τύπου “Baobab” να ξεκινήσει οπουδήποτε. Προφανώς βέβαια, πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη κουλτούρα γύρω από αυτό», λέει.

Σε τι συνίσταται αυτή η κουλτούρα; «Νομίζω ότι το επιχειρηματικό πνεύμα ήταν ένα από τα πράγματα που ήταν σπουδαία στην “Bay Area”, καθώς επειδή ήμασταν εκεί, μπορούσαμε να απευθυνθούμε στους φίλους μας που είχαν εμπειρία στην ίδρυση εταιρειών και δημιουργούταν κάτι σαν “εφέ του δικτύου” (network effect). Υπήρχε δηλαδή μεγάλη διαθέσιμη βοήθεια, όχι μόνο χρήματα, αλλά απλώς βοήθεια, από την άποψη ότι μπορούσες να απευθυνθείς σε ανθρώπους γύρω σου και να ζητήσεις συμβουλές σε διάφορες χρονικές στιγμές. Έχεις πραγματικά (να λάβεις) αποφάσεις που είναι πολύ στρατηγικές και σημαντικές, και που συχνά ουδείς στο στούντιο έχει χρειαστεί να πάρει στο παρελθόν, οπότε μπορούσαμε να πάμε και να συμβουλευτούμε το δίκτυο των συναδέλφων μας. Νιώθω ότι χάρη στο “εφέ του δικτύου”, υπάρχει η ελπίδα να ξεκινήσετε με μια εταιρεία σαν τη Baobab και μετά να έχετε μια άλλη και στη συνέχεια να υπάρχει αυτό το ευρύτερο δίκτυο, που μπορεί να βοηθήσει ο ένας τον άλλον (…). Αυτό που ανακαλύψαμε τα τελευταία επτά χρόνια είναι ότι η γεωγραφία δεν αποτελεί πραγματικά περιοριστικό παράγοντα» εκτιμά.

Όταν ο θεατής «μπαίνει μέσα» στην ιστορία

Προσθέτει πως η τεχνολογία εμβύθισης (μέσω της Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητας, ήτοι των VR και ΑR), «θα γίνει πολύ πιο διεισδυτική τα επόμενα 5-10 χρόνια, καθώς τα headsets (γυαλιά εικονικής πραγματικότητας) γίνονται πιο εργονομικά και μικρότερα, και η επαυξημένη πραγματικότητα γίνεται περισσότερο …πραγματικότητα, όπου μπορούμε να εισάγουμε ψηφιακές εικόνες στον πραγματικό κόσμο». Συμπληρώνει πως εντός του ίδιου χρονοδιαγράμματος, οι VR και AR θα γίνουν πιθανώς πολύ πιο κυρίαρχες στους τομείς της διασκέδασης και κυρίως του gaming, ενώ εκτιμά ότι «η δουλειά που κάνουμε σήμερα, όταν κοιτάξουμε πίσω, σε 5-10 χρόνια από τώρα, θα φαίνεται πολύ απλοϊκή και πολύ “καθημερινή”, σε σύγκριση με το τι θα είναι τότε δυνατό. Αλλά, βασικά, όλα έχουν να κάνουν με αυτή την εμβυθιστική υπερδύναμη, με την τοποθέτησή σας (του θεατή) απευθείας μέσα στην ιστορία».

Με τις εμβυθιστικές (immersive) τεχνολογίες όπως η VR (εικονική πραγματικότητα) ή με το metaverse, εξηγεί, ο/η θεατής είναι πραγματικά «εκεί»: «Μπορείς πραγματικά να απλώσεις το χέρι σου και να αγγίξεις το περιβάλλον, επειδή είσαι τόσο “γειωμένη” σε αυτό. Ένας χαρακτήρας (της ταινίας) μπορεί να έρθει κοντά σου, να σε κοιτάξει ίσια στα μάτια και να συζητήσει μαζί σου ή ακόμα και η απλή οπτική επαφή, είναι, ουάου, σαν να σου δίνουμε έναν ρόλο να παίξεις (στην ταινία). Και αυτό με το οποίο πειραματιζόμαστε τώρα είναι ποιον ρόλο παίζει (ο/η θεατής) στην ιστορία και πώς θα τον κάνουμε πραγματικά ήρωα/ηρωίδα (της ταινίας), που πρέπει κι αυτός/ή να πάρει δύσκολες αποφάσεις υπό πίεση. Όλα αυτά τα πράγματα σού επιτρέπουν πραγματικά όχι μόνο να έχεις ενσυναίσθηση για τον χαρακτήρα που θα δεις σε μια μελλοντική ταινία, αλλά και να αποκτήσεις πραγματικά ένα “έννομο συμφέρον”, να αναλάβεις δράση, να οικοδομήσεις συμπόνια, που είναι η ενσυναίσθηση σε δράση» παρατηρεί ο Λάρι Κάτλερ, που είναι και μέλος της Υποεπιτροπής Τεχνολογίας Ψηφιακής Απεικόνισης των Βραβείων Τεχνικών Επιτευγμάτων των Όσκαρ… Αισθήσεις όπως η όσφρηση και η αφή μπαίνουν κι αυτές όλο και δυναμικότερα στη διαδικασία της παρακολούθησης μιας ταινίας, π.χ., μέσω χειριστηρίων σε μια αίθουσα Εικονικής Πραγματικότητας, που βοηθούν τον/την θεατή να νιώσει ότι αγγίζει κάτι.

«Δεν υπάρχει κάτι που να σας εμποδίζει να δημιουργήσετε περιεχόμενο σήμερα»

Και πώς μπορεί ένας άνθρωπος με τεχνικό υπόβαθρο, όπως ο ίδιος, να αποκτήσει επιχειρηματικό πνεύμα και να δημιουργήσει κάτι δικό του, όπως έκανε ο Λάρι Κάτλερ; «Κάτι που μου αρέσει πάντα να λέω είναι ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσεις εμπειρία είναι απλά “να πας και να το κάνεις”. Και ένα πράγμα που είναι πραγματικά σπουδαίο, σχετικά με την τεχνολογία εμβύθισης και τα πράγματα που αφορούν το metaverse, είναι ότι (αυτές οι τεχνολογίες) είναι πραγματικά προσιτές τώρα, με έναν τρόπο που δεν ήταν, όταν ξεκίνησα την καριέρα μου. Δεν χρειάζεται να πάτε να εργαστείτε για μια μεγάλη εταιρεία, προκειμένου να είσαστε σε θέση να δημιουργήσετε περιεχόμενο. Επειδή τώρα υπάρχουν (…) μηχανές παιχνιδιών που είναι πλήρως λειτουργικές και (…) λογισμικό animation που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δωρεάν. Τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα στους ανθρώπους είναι κορυφαία και είναι τα ίδια εργαλεία που χρησιμοποιεί τώρα ολόκληρη η βιομηχανία, για να δημιουργήσει το περιεχόμενό της, κάτι που δεν συνέβαινε πριν από 20-25 χρόνια, όταν όλα ήταν σε ιδιόκτητα συστήματα» λέει ο Λάρι.

Προσθέτει ότι, χάρη σε αυτές τις δυνατότητες, δεν υπάρχει πλέον κάτι, που να εμποδίζει κάποιον με τεχνικές γνώσεις να δημιουργήσει περιεχόμενο: «Απλά να πάτε και να το κάνετε, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος, για να αποκτήσετε εμπειρία. Και το άλλο πράγμα που θα έλεγα πως είναι σημαντικό, όταν κάνεις κάτι όπως το storytelling, είναι να έχεις ισχυρή δημιουργικότητα. Ως τεχνολόγος, δεν κοροϊδεύω τον εαυτό μου ότι θα σκεφτώ μια ιστορία. Συνεισφέρω λίγο στην ιστορία και αγαπώ το storytelling, αλλά θέλω να συνεργαστώ με κάποιον που είναι πραγματικά ισχυρά δημιουργικός. Γι’ αυτό, όταν ξεκινήσαμε τα “Baobab Studios”, είχαμε τη Μaureen (Fan), τη CEO μας, ως επιχειρηματία, τον Eric (Darnell), ως επικεφαλής για το δημιουργικό και ως αναπληρωτή και σκηνοθέτη και εγώ ήμουν ο υπεύθυνος για την τεχνολογία παραγωγής, έτσι ώστε να έχουμε αυτή την ισορροπία» υπογραμμίζει και προσθέτει πως «είναι πάντα καλύτερο να είσαι ευθυγραμμισμένος με περισσότερους ανθρώπους, ώστε να έχεις ένα είδος δημιουργικού πυρήνα και να μπορείς να ανταλλάσσεις ιδέες συχνά. Αυτό μπορεί να είναι μια από τις παγίδες, να νομίζεις ότι έχεις όλες τις ικανότητες για να κάνεις τα πάντα, και υπάρχουν άνθρωποι που το κάνουν, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο. Ευθυγραμμίστε τον εαυτό σας με ομοϊδεάτες, οι οποίοι όμως έχουν πραγματικά διαφορετικές προοπτικές και δεξιότητες, ώστε ο καθένας από εσάς να μπορεί να συνεισφέρει με διαφορετικούς τρόπους».

Η ιστορία είναι πάντα η βασίλισσα

«Σήμερα (στη Baobab) βλέπουμε κάθε έργο μας σαν ένα πείραμα για το πώς μπορούμε να αφηγηθούμε ιστορίες με διαφορετικό τρόπο, σε διαφορετικό μέσο, χρησιμοποιώντας διαφορετικά σύνολα τεχνολογίας. Και έτσι, σιγά-σιγά, αρχίζουμε να χτίζουμε τη δική μας κινηματογραφική γλώσσα (…). Αλλά θα έλεγα ότι αυτό που πάντα μας προσγειώνει είναι η θεμελιώδης ανάγκη να ειπωθεί μια καλή ιστορία: το να έχεις σπουδαίους χαρακτήρες, που το κοινό ερωτεύεται, και μια σπουδαία ιστορία (…) Και αν το κάνεις αυτό πολύ καλά, σε οδηγεί σε κάτι που έχει πραγματικά “ζουμί”. Και αυτό δεν έχει αλλάξει και νομίζω ότι είναι ένα από τα πράγματα, που βρήκα στην Pixar, όταν ξεκίνησα εκεί. Ξεκίνησα ως τεχνικός διευθυντής, στην τεχνική πλευρά δηλαδή, και υπέθεσα ότι τα πάντα έχουν να κάνουν με την τεχνολογία, επειδή απαιτείται απίστευτος όγκος τεχνολογίας, μόνο για να φτιαχτεί το “Toy Story”. Και έκανα μεγάλο λάθος, επειδή όλα είχαν να κάνουν με την ιστορία και τους χαρακτήρες και αυτό δεν διέφερε από οποιαδήποτε άλλη ταινία της “Disney”. Και στη συνέχεια, η τέχνη και η επιστήμη ήταν απλά εκεί, για να το υποστηρίξουν αυτό» σημειώνει.

Στη συνέντευξη με τον Λάρι Κάτλερ, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε στην αγγλική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους, τέθηκαν ακόμα επί τάπητος οι δυνατότητες, αλλά και οι πιθανοί κίνδυνοι για τα προσωπικά δεδομένα, που αναδύονται από τη χρήση βιοαισθητήρων σε διάφορες συσκευές, το πώς επιτυγχάνεται στο animation η ιδανική ισορροπία μεταξύ κόστους (το κόστος ανά λεπτό είναι πολύ υψηλό) και της παροχής μιας ονειρικής εμπειρίας για τον/την θεατή κ.ά.

To 9o Technology Forum διοργανώνουν 25 φορείς, μεταξύ των οποίων και το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ)._

Αλεξάνδρα Γούτα

The post Ο Λάρι Κάτλερ μιλάει για την τεχνολογία και τον κινηματογράφο, ενόψει του 9ου Technology Forum appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λάρι Κάτλερ, 9ου Technology Forum,lari katler, 9ou Technology Forum