Νομοσχέδιο έκτρωμα για τη δημόσια Υγεία-Καθολική απόρριψη από την αντιπολίτευση και τους ιατρούς

Το νομοσχέδιο που θα περάσει με την πλειοψηφία της η κυβέρνηση χαρακτηρίζεται έκτρωμα από σύσσωμη την αντιπολίτευση ,αλλά και από τη συντριπτική πλειοψηφία του ιατρικού κόσμου. Μάλλον είναι αδιάφορο για την κυβερνητική πελιοψηφία, οι βουλευτές της οποίας προσπάθησαν να το υπερασπιστούν στη Βουλή με μάλλον αστεία επιχειρήματα. Επί της ουσίας όπως λένε οι ίδιοι οι ιατροί το δημόσιο σύτσημα υγείας ενταφιάζεται οριστικά.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης:

Τσίπρας στη Βουλή:

«Με 35.000 νεκρούς μυαλά δεν αλλάξατε»

Για «υποκρισία», «δογματισμό» και «νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για το ΕΣΥ. Ο Αλ. Τσίπρας εξαπέλυσε κατά μέτωπον επίθεση στον πρωθυπουργό υποστηρίζοντας πως επιχειρεί να ιδιωτικοποιήσει τη λειτουργία του ΕΣΥ, όπως επιχείρησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης «πριν από 30 χρόνια», χωρίς όμως να το επιτύχει.

«Το σημερινό νομοσχέδιο αποδεικνύει τη βαθιά δογματική και ιδεοληπτική προσέγγιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και πόσο βαθιά υποκριτές υπήρξατε τις ημέρες της πανδημίας που μιλάγατε για ΕΣΥ», είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε την πάγια κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η ελληνική κυβέρνηση διατήρησε «τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες» της παρά το μάθημα της πανδημίας για «το ρόλον του κράτους και ειδικά του δημοσίου συστήματος υγείας», σε αντίθεση με άλλες κυβερνήσεις στον κόσμο που «αναθεώρησαν».

Όπως επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας, η παράταξη της ΝΔ είχε αντιταχθεί στην πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου για τη δημιουργία του ΕΣΥ πριν από 40 χρόνια, ενώ επίσης «είχε επιχειρήσει ξανά πριν 30 χρόνια την έμμεση ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ με τη μετατροπή των εργασιακών σχέσεων σε μερικής απασχόλησης».

«Μισείτε οτιδήποτε δημόσιο. Και αγαπάτε παράφορα οτιδήποτε εμπεριέχει δυνατότητα ιδιωτικού κέρδους ακόμη και σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος» δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας για πολιτικές που «ανοίγουν τις πόρτες των νοσοκομείων» σε «κερδοσκόπους της υγείας» και «εμπόρους της ζωής», συνδέοντάς τες με την «παταγώδη αποτυχία» στη «διαχείριση της πανδημίας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταλόγισε την κυβέρνηση ότι «δεν άλλαξε μυαλά» παρά τους 35.000 νεκρούς της πανδημίας που έχει «στην πλάτη της», επισημαίνοντας ότι ακόμα και σήμερα η «Ελλάδα είναι από τις χειρότερες στην ευρωπαϊκή ήπειρο και έχει ξεπεράσει σε νεκρούς ανά εκατομμύριο τη Βραζιλία του Μπολσονάρο».

«Όσο κι αν θέλει κανείς να συγκρατήσει την οργή του για το ψέμα, την απόκρυψη, τη μικροπολιτική, για τις δηλώσεις από το βήμα ότι δεν υπάρχουν μελέτες που να βεβαιώνουν ότι οι ασθενείς πεθαίνουν σε πρόχειρα κατασκευασμένες ΜΕΘ, είναι αδύνατον να αντισταθεί όταν σας βλέπει σήμερα εδώ αντί να κάνετε απολογισμό, αντί να απολογείστε, να συμπεριφέρεστε σα να μην έχει συμβεί τίποτα», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συμπλήρωσε: «Ό,τι είχατε σχεδιάσει πριν τη πανδημία, για την οριστική διάλυση του ΕΣΥ, συνεχίζετε ανενόχλητοι να το υλοποιήσετε αμέσως μετά».

«Δεν νοιάζεστε για τους πολλούς. Αυτή η αλήθεια αναβλύζει από κάθε πόρο της πολιτικής σας. Αν έχεις λεφτά θα μορφωθείς. Αν έχεις μέσο θα βολευτείς. Αν έχεις κομπόδεμα θα σωθείς», δήλωσε.

Αναφερόμενος στην ουσία του νομοσχεδίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διερωτήθηκε αν όντως η κυβέρνηση θεωρεί πως τη λύση στο υπό κατάρρευση ΕΣΥ «θα τη δώσει η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης» και «η θεσμοθέτηση της δυνατότητας για παράλληλη άσκηση ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς του ΕΣΥ». Αναφέρθηκε, δε, και πάλι στη μείωση του υγειονομικού προσωπικού, τόσο σε σχέση με την περίοδο προ πανδημίας όσο και σε σχέση με πέρυσι, λόγω της απομάκρυνσης των ανεμβολίαστων, ενώ υποστήριξε πως η πλήρης αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν «είναι μόνο από θέση αρχών και αξιών» αλλά και με βάση την κοινή λογική.

Όπως είπε, για να φτάσει σε κάθε πολίτη η σύγχρονη ιατρική είναι αναγκαίο «ένα σύστημα υγείας που θα μπορεί να παρέχει τη δυνατότητα συνεργασίας εξιδεικευμένων γιατρών και υγειονομικών με τη συνέργεια ενός ικανού πλαισίου υποδομών πρωτοβάθμιας φροντίδας κατανεμημένο σε όλη τη χώρα». «Αυτό το δίκτυο που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, δεν μπορεί παρά να είναι δημόσιο. Ακριβώς γιατί κανένας ιδιώτης δεν μπορεί να παρέχει τις υποδομές και τις συνέργειες που απαιτούνται, κατανεμημένες σε όλη την επικράτεια», εξήγησε, τονίζοντας παράλληλα τον στοιχειώδη ρόλο των δημόσιων υποδομών στην προληπτική ιατρική και των δημόσιων προγραμμάτων όπως αυτό του οικογενειακού γιατρού.

«Η σύγχρονη ιατρική δεν βασίζεται πια στον ”καλό γιατρό”, όπως γινόταν το 1950, το 1960, το 1970, αλλά στις καλές ομάδες γιατρών και νοσηλευτών πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων που συνεργάζονται και δεν αλληλοεξοντώνονται για να κυνηγήσουν τον πελάτη ή το φακελάκι», συμπλήρωσε ο Αλ. Τσίπρας. «Για να μπορέσουμε, λοιπόν, να αξιοποιήσουμε τις τεράστιες δυνατότητες που μας δίνει η πρόοδος της επιστήμης, για να αντιμετωπίσουμε σωστά τα λοιμώδη νοσήματα, τις επιδημίες και τις πανδημίες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, χρειαζόμαστε ισχυρά δημόσια συστήματα υγείας», είπε, υπογραμμίζοντας πως «δεν τα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά, τα λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας».

Στο πλαίσιο αυτό, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των γιατρών του ΕΣΥ και την εισαγωγή του δικαιώματος άσκησης ιδιωτικής ιατρικής εντός ή και εκτός ΕΣΥ», αυτό που κάνει είναι να «γυρνάει την ιατρική της Ελλάδας στην εποχή 1950, του 1960, του 1970», «στο μοντέλο του καλού γιατρού», τον οποίο «θα έχει όποιος μπορεί να τον πληρώσει καλά».

«Καμιά ασφάλεια δεν υπάρχει όταν οι πολίτες αισθάνονται μόνοι και απροστάτευτοι από το κράτος σε μια δοκιμασία της υγείας τους. Όταν ο ασθενής χάνει την αξιοπρέπειά του», προσέθεσε, υπογραμμίζοντας πως «η κοινωνία σήμερα έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ ένα ισχυρό και αποτελεσματικό ΕΣΥ, όχι την οριστική του διάλυση». «Την ανασυγκρότησή του. Ένα νέο ισχυρό και αποτελεσματικό ΕΣΥ», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προχώρησε σε μια παρουσίαση των πολιτικών που σκοπεύει να εφαρμόσει στον τομέα της δημόσιας υγείας μια «προοδευτική διακυβέρνηση» με στόχο «να φτάσουμε στο μέσο επίπεδο της Ευρώπης στις παροχές υγείας και πρόληψης».

Στο “όραμα” του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: η αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ με 2 δισ. ευρώ από τον κρατικό Προϋπολογισμό και επιπλέον ένα δισ. από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, η αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού με εισαγωγικό μισθό στα 2000 ευρώ, η θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης προκήρυξης και κάλυψης των κενών θέσεων στο ΕΣΥ, η μονιμοποίηση του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε και δίνει τη μάχη της πανδημίας, η πρόσληψη 5.000 μόνιμων υγειονομικών αμέσως και άλλων 10.000 σε ορίζοντα τριετίας, η ένταξη των υγειονομικών εργαζόμενων στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών, ο τριπλασιασμός των ΤΟΜΥ και γενικότερα η ενίσχυση όλων των μονάδων υγείας.

|Αυτά δεσμευόμαστε να υλοποιήσουμε σε βάθος τετραετίας, αφού μια νέα προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καταργήσει και πάλι, όπως συνέβη 30 χρόνια πριν, την απόπειρα ενός Μητσοτάκη να ιδιωτικοποιήσει και να καταργήσει το ΕΣΥ», δήλωσε, κλείνοντας ο Αλ. Τσίπρας ενώ τόνισε πως «και αυτό» το νομοσχέδιο «σύντομα θα μπει στο ντουλάπι της ιστορίας».

Μιχάλης Κατρίνης-ΠΑΣΟΚ: «Έχετε δυσανεξία και απέχθεια για το ΕΣΥ»

O επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης εξέφρασε, μιλώντας στη Βουλή, την έντονη αντίθεση του κόμματος στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας τονίζοντας ότι καταργεί μια βασική αρχή του ΕΣΥ: Τη δωρεάν και καθολική παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.”Το ΠΑΣΟΚ δεν ξεχνάει, δεν πουλάει την ιστορία του. Υπερασπιζόμαστε τη δημόσια υγεία. Υπερασπιζόμαστε το ΕΣΥ, τα τρία αυτά γράμματα αποτελούν μέρος της ιστορίας μας,” τόνισε ο κ. Κατρίνης.

«Ωθεί τους γιατρούς να αναζητήσουν πρόσθετη αμοιβή από τους ασθενείς, τους ωθεί στον ιδιωτικό τομέα και στέλνει τους πολίτες στις ιδιωτικές κλινικές και κέντρα», τόνισε ο κ. Κατρίνης .

Επισήμανε ότι εξωθεσμικά κέντρα συντάσσουν νομοσχέδια που στρέφονται εναντίον της δημόσιας υγείας και της καθολικής πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας. Και υπάρχει μια πρόθυμη και έτοιμη από καιρό κυβέρνηση για να τα συνυπογράψει και να τα ψηφίσει, με στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση της υγείας.

“Είναι δεδομένη η δυσανεξία και η απέχθεια που τρέφει η συντηρητική παράταξη για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ενοχλεί γιατί το ΕΣΥ, ένα από τα πλέον προσβάσιμα συστήματα υγείας παγκοσμίως αποτελεί έναν εμπνευσμένο θεσμό με την υπογραφή της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου. Ενοχλεί γιατί το ΕΣΥ, ως φιλοσοφία, αντίληψη και περιεχόμενο, διαχωρίζει τη συντηρητική παράταξη από τη δημοκρατική παράταξη”, υπογράμισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής. Υποστηριξε ότι το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση:

-Προσφέρει τους γιατρούς του ΕΣΥ ως βορά και φθηνό εργατικό δυναμικό στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα στο τομέα της υγείας, τα οποία θέλει να ευνοήσει.

-Στέλνει το λογαριασμό στους πολίτες , που καλούνται να πληρώσουν για να μπορούν να χειρουργηθούν, να κάνουν μια εξέταση . Για αυτό και διατηρούνται οι μεγάλες λίστες στα χειρουργεία. Για να έρθει αυτό το νομοσχέδιο και να στέλνει τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα.

“Προφανώς μετά την μετατροπή της δημόσιας υγείας σε πεδίο λεηλασίας θα ακολουθήσει η συγχώνευση ή η κατάργηση περιφερειακών νοσοκομείων και δημόσιων δομών υγείας”, σημείωσε.

Ο κ. Κατρίνης ανέπτυξε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την Υγεία που περιλαμβάνουν:

-Ανάπτυξη του τομέα της Δημόσιας Υγείας, ως ολοκληρωμένης δημόσιας υπηρεσίας, με ισχυρές δομές σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.

-Ενιαίο και Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Με τη δημιουργία τοπικών δικτύων ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα με τη συμμετοχή και της αυτοδιοίκησης.

-Σύγχρονα Δημόσια Νοσοκομεία, με επαρκείς πόρους , ολοήμερη λειτουργία και αύξηση των αμοιβών για το προσωπικό, με την ένταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

-Μέτρα στήριξης για τους νέους γιατρούς.

-Ψηφιακό Μετασχηματισμό της υγείας.

– Δραστική μείωση του ποσοστού συμμετοχής στην αγορά φαρμάκων, για τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους άνεργους.

-Μισθολογικά, φορολογικά , βαθμολογικά και οικονομικά κίνητρα για τους γιατρούς που υπηρετούν σε νησιά και δυσπρόσιτες περιοχές.

Δημήτρης Κουτσούμπας-ΚΚΕ: «Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο έεκτρωμα»

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την δευτεροβάθμια περίθαλψη απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε: «Πάρτε πίσω τώρα και χωρίς πολλά-πολλά, το νομοσχέδιο-έκτρωμα που φέρατε για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη». Επισήμανε ότι το νομοσχέδιο «έχει ήδη απορριφθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και από σύσσωμο τον ιατρικό και υγειονομικό κόσμο» και εγκάλεσε την κυβέρνηση για «πρεμούρα» προκειμένου «να ξεπληρώσει τα γραμμάτια στα «κοράκια», στους μεγάλους κλινικάρχες και τα μεγάλα μονοπώλια της ιδιωτικής υγείας». «Τέτοια είναι, αφού μαζί συντάξατε, συναποφασίσατε και συνδιαμορφώσατε αυτό το νομοσχέδιο» πρόσθεσε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Είπε ότι προκειμένου η κυβέρνηση να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των μεγάλων αλυσίδων της ιδιωτικής υγείας δεν διστάζει να προσφύγει στη συκοφαντία και την καταστολή και κατήγγειλε τόσο την κλήτευση σε δίκη της προέδρου της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Αφροδίτης Ρέτζιου, «καθότι πρωτοστατούσε σε κινητοποίηση με σύνθημα “τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για την υπεράσπιση της υγείας του λαού”», όσο και «την περικύκλωση από δυνάμεις των ΜΑΤ μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα των 50 νοσοκομειακών γιατρών που προχώρησαν πριν δύο μέρες σε συμβολική κατάληψη στο Υπουργείο Υγείας».

«Αν είχε συμβεί κανένα τροχαίο, το υποστελεχωμένο ΕΚΑΒ θα έφτανε πιο αργά. Αν χρειαστεί χειρουργείο κάποιο παιδί στο “Παίδων” θα χρειαστεί να περιμένει έως και 3 χρόνια. Αν επιχειρήσει κάποιος απ’ αυτούς που κατάφεραν να γραφτούν στον “προσωπικό γιατρό” να κλείσει ραντεβού θα περιμένει μετά το Φλεβάρη-Μάρτη και βλέπουμε» σημείωσε. Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «αντιδραστική συνέχεια και ταυτόχρονα αντιδραστική τομή για τη δημόσια περίθαλψη» και σημείωσε ότι τα προβλήματα των δημοσίων νοσοκομείων τα έχουν δημιουργήσει, με όποιο μείγμα κι αν εφάρμοσαν στην πολιτική τους, όλες οι κυβερνήσεις. Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι το νομοσχέδιο συνιστά «αντιδραστική τομή» για τους εξής λόγους:

α)Γιατί σε συνθήκες που οι λίστες των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων, των επεμβατικών και απεικονιστικών εξετάσεων στις δημόσιες δομές και τα νοσοκομεία, σήμερα ξεπερνούν κάθε όριο, η διέξοδος του ραντεβού με το γιατρό στο ιδιωτικό ιατρείο ή στο ιδιωτικό κέντρο, θα γίνει αναγκαστικός μονόδρομος για χιλιάδες που θα βρεθούν στην ανάγκη.

β)Γιατί αφαιρείται ένα ακόμα εμπόδιο για να γίνουν εύκολη πελατεία στον ιδιωτικό τομέα, να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, ώστε να κερδοσκοπούν τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

γ) Γιατί, αν περάσει αυτό το έκτρωμα, καταδικάζονται οι ασθενείς, σε χαμηλότερου επιπέδου υπηρεσίες υγείας και σε επικίνδυνες συνθήκες περίθαλψης».

Αναφερόμενος, λεπτομερώς στις συνέπειες, για τα δημόσια νοσοκομεία, τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους ασθενείς, του ‘Αρθρου 10 του νομοσχεδίου είπε ότι «ανατρέπει μία βασική αρχή συγκρότησης του ΕΣΥ, αυτή της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών».

«Σκοπός του νομοσχεδίου της κυβέρνησης είναι να αποκλείσει οποιαδήποτε μελλοντική στήριξη των κλινικών και των χειρουργείων με μόνιμο προσωπικό για να λειτουργούν με σύγχρονες συνθήκες» σημείωσε. Χαρακτήρισε «διπλά επικίνδυνο» το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι με αυτό το νέο νομοσχέδιο «θα βελτιωθεί το εισόδημα των γιατρών», αναφέροντας ότι «η διαμόρφωση αυτού του μισθολογίου, συνιστά καθαρό εκβιασμό προς τους γιατρούς που, λίγο ή πολύ τους λέει, “σου έδωσα τη δυνατότητα να βελτιώσεις τη θέση σου αρπάζοντας τα από τους ασθενείς…, αν δε τα πήρες δε φταίμε εμείς”».

Κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι με την εισαγωγή 10 άρθρων που αφορούν το μισθολογικό των γιατρών, «επιχειρεί να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο μισθολόγιο, κυρίως για να αντιμετωπιστούν τα νομικά εμπόδια, προκειμένου να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΣτΕ που έκρινε ως αντισυνταγματικές τις περικοπές των μισθών των γιατρών». «Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το κράτος σας παραδέχεται πως δε θα ενισχύσει το εισόδημα των γιατρών, των υγειονομικών, δε θα προχωρήσει σε αυξήσεις μισθών, δε θα εφαρμόσει άμεσα τις τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου για επαναφορά των μισθών στα προ μνημονίων επίπεδα, δε θα επαναφέρει τον 13ο και τον 14ο μισθό» είπε, προσθέτοντας ότι ομοίως «καμία κυβέρνηση δεν εφάρμοσε τις αποφάσεις» των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας γιατί ήταν…αντίθετα με τους “δημοσιονομικούς στόχους”, τους οποίους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ψηφίσατε και υλοποιήσατε».

Ως προς το ‘Αρθρο 7 που προβλέπει ότι «οι θέσεις που βγαίνουν «άγονες» θα προκηρύσσονται ως θέσεις μερικής απασχόλησης και θα καλύπτονται από ιδιώτες», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «τα τεράστια κενά σε γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία αντί να καλυφθούν με προσλήψεις μόνιμων γιατρών, παραπέμπεται η λύση τους, εάν και εφόσον το επιλέξουν κάποιοι ιδιώτες γιατροί». «Η απασχόληση των ιδιωτών γιατρών εξ αντικειμένου θα μπαλώνει τρύπες. Οι ανάγκες, όμως, των ασθενών και των δημόσιων νοσοκομείων, είναι πάγιες και διαρκείς. Πώς λοιπόν θα καλύπτονται τις μέρες και τις ώρες της απουσίας των ιδιωτών γιατρών;» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι το νομοσχέδιο είναι και «αντιδραστική συνέχεια» των προηγούμενων νόμων γιατί «έρχονται να προστεθούν στις αντιδραστικές αλλαγές που πέρασαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και επιδείνωσαν τους όρους περίθαλψης των ασθενών».

Είπε ότι σταθερή πυξίδα όλων των κυβερνήσεων ήταν «η υποστελέχωση των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπου σιγά-σιγά εξαφανίστηκαν αυτές και το προσωπικό τους. Και έχουμε φτάσει στο σημείο, οι διάφοροι ιδιωτικοί όμιλοι να έχουν υποκαταστήσει όλες τις πρωτοβάθμιες διαγνωστικές πράξεις στη χώρα».

«Επί όλων των κυβερνήσεων, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, ο ιδιωτικός τομέας Υγείας θησαυρίζει, με τα μονοπώλια του κλάδου να ανοίγουν “μαγαζιά Υγείας” σαν τα μανιτάρια. Είναι άλλωστε στρατηγική τους συμφωνία» ανέφερε, ενώ μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «δεν έχουν κανένα πρόβλημα οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, να είναι εμπόρευμα οι υπηρεσίες υγείας, πελάτες οι ασθενείς, έμποροι των υπηρεσιών οι γιατροί. Απλά, μας λένε ότι αυτό να γίνεται με βάση κανόνες και όχι με αθέμιτο ανταγωνισμό!!! “Πιάσε τ’ αυγό και κούρευτο…”».

«Δεν είναι λύση για το λαό η παράλληλη ανάπτυξη του Ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα στην υγεία και του Δημόσιου με επιχειρηματικά κριτήρια και εμπορευματοποίηση των εργασιών του ή οι συμπράξεις τους» υπογράμμισε. Επικαλούμενος την εμπειρία της πανδημίας και της διαχείρισής της είπε ότι «απέδειξαν με τον πλέον ωμό τρόπο ότι η υγεία δε μπορεί να πουλιέται και να αγοράζεται. Απέδειξε ότι έχουν αποτύχει οι συνταγές της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης». Δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι στη διάρκεια της πανδημίας «ο ιδιωτικός τομέας Υγείας δεν ήταν πουθενά σε ό,τι αφορά την περίθαλψη ασθενών COVID-19, κερδοσκόπησε όμως από τα τεστ και τη λοιπή νοσηρότητα».

Υπενθύμισε ακόμα ότι τα εμπορευματοποιημένα συστήματα Υγείας της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, κατέρρευσαν ένα-ένα, επειδή ακριβώς είχαν εφαρμοστεί αυτά που θέλει κι εδώ να εφαρμόσει τώρα η κυβέρνηση: Δηλαδή, ενισχυμένο ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα Υγείας και δημόσιο τομέα με ενισχυμένα εμπορευματικά και επιχειρηματικά χαρακτηριστικά; Αυτό είναι άλλωστε το μείγμα που προωθεί και η στρατηγική για το “νέο ΕΣΥ”, μέρος της οποίας είναι και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ ενώνει τη φωνή του με τους μαχόμενους υγειονομικούς και καλεί «σε ανυποχώρητο αγώνα με ορίζοντα την πραγματική λύση που αποτελεί: Η κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην υγεία, με την ανάπτυξη ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος υγείας που θα έχει ως κριτήριο την πλήρη και απολύτως δωρεάν πρόληψη, περίθαλψη, αποκατάσταση της υγείας του λαού». «Σε μια σχεδιασμένη ανάπτυξη της οικονομίας που θα καθορίζεται και θα ελέγχεται από μια γνήσια λαϊκή-εργατική εξουσία-διακυβέρνηση της χώρας.

Η υπόθεση της υγείας, η απόρριψη του νέου αντιδραστικού νομοσχεδίου για την υγεία, είναι υπόθεση της πάλης του λαού. Είμαστε στο πλευρό των γιατρών και νοσηλευτών που σήμερα απεργούν, διαδηλώνουν εδώ έξω από τη βουλή αυτή την ώρα, απαιτώντας να αποσύρετε αυτό το έκτρωμα και καλώντας τους βουλευτές όλων των πτερύγων να μην λερώσουν τα χέρια τους δίνοντας με την ψήφο τους την τελική χαριστική βολή στην υγεία» τόνισε καταλήγοντας στην ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΜέΡΑ25-Κλέων Γρηγοριάδης:

«Αύριο τελειώνει η δημόσια υγεία στην Ελλάδα»
Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης μαζί με τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και όλους όσους παλεύουν προκειμένου να μην γίνει πράξη αυτό το νομοσχέδιο.#ΕΣΥ_για_ολους #ΕΣΥ_για_ολες pic.twitter.com/Bnar685ZgQ

— Εργασία ΜέΡΑ25 (@mera25ergasia) December 1, 2022

The post Νομοσχέδιο έκτρωμα για τη δημόσια Υγεία-Καθολική απόρριψη από την αντιπολίτευση και τους ιατρούς appeared first on Militaire.gr.

Keywords
υγεια, αλέξης τσίπρας, βουλη, τσιπρας, νεα δημοκρατια, παπανδρεου, ελλαδα, λύση, συριζα, μισθολογιο, νέα, ΠΑΣΟΚ, συμμετοχή, ΚΚΕ, ματ, εκαβ, συγκεκριμένο, τεστ, γαλλια, twitter, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, κλειστα επαγγελματα, ομαδα διας, ενιαιο μισθολογιο, ενιαιο μισθολογιο δημοσιων υπαλληλων, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, αλλαγη ωρας 2012, ξανα, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, βγαινουν, βημα, βραζιλια, δυσανεξια, δωρεαν, εκαβ, εργασια, ιατρικη, νησια, πλαισιο, σημερινη, τεστ, το βημα, ψεμα, ωρα, αυγο, αγορα, αυξηση, αξιοπρεπεια, απλα, αστεια, βορα, γινει, γινεται, γιατροι, δευτεροβαθμια, δυνατοτητα, δημοσιο, δηλωσεις, δικη, δωσει, δικτυο, δυναμικο, ευρω, ειπε, υπαρχει, επαγγελματα, εποχη, εμποροι, υπηρεσιες, υποθεση, υγειονομικο, ομιλια, κυβερνηση, κρατικο, λεφτα, λειτουργια, λύση, μανιταρια, ματ, μητσοτακης, μειωση, νοσοκομεια, ουσια, παιδι, παρουσιαση, πεδιο, πυξιδα, υπογραφη, πορτες, προβληματα, προσληψεις, ραντεβου, ρολο, συγκεκριμένο, συζητηση, συνεχεια, συμμετοχή, τομη, τρια, τρυπες, φωνη, χερι, ψηφιακο, κωνσταντινος, ωρες, αγωνας, ασφαλεια, δημητρης, ετοιμη, εθνικο, γρηγοριαδης, ηπειρο, χωρα, ιατρικο, υπουργειο, μυαλα, ομαδες, οργη, θεσεις, υγειας, χερια
Τυχαία Θέματα