Νέος Οργανισμός Πολιτικού Προσωπικού ΥΠΕΘΑ: Τι υποστηρίζει η ΕΜΔΥΔΑΣ

Η Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (Τμήμα του ΥΠΕΘΑ), με μια αναλυτική ανακοίνωσή του θέτει τα όσα γίνονται και δεν γίνονται για τον νέο Οργανισμό Πολιτικού Προσωπικού ΥΠΕΘΑ.

Η ανακοίνωσή τους:

Νέος «Οργανισμός Πολιτικού Προσωπικού ΥΠΕΘΑ»

Αν και με το παραπάνω (γ) σχετικό (συνοδεύει το παρόν), είχαμε υποβάλει απόψεις – προτάσεις μας για τον νέο «Οργανισμό Πολιτικού Προσωπικού ΥΠΕΘΑ», επανερχόμαστε στο θέμα απευθυνόμενοι προς την Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του Υπουργείου μας, κατά λόγο αρμοδιότητας, καθώς καθίσταται επιτακτική πλέον η ανάγκη

λήψης άμεσων αποφάσεων και ολοκλήρωσης της διαδικασίας έκδοσής του. Ταυτόχρονα όμως, απευθυνόμαστε υπό μορφή ανοικτής επιστολής, πέραν των μελών μας, προς πάσα κατεύθυνση, για την αναγκαία, υγιή και διαφανώς διαμορφούμενη «κοινή γνώμη».

Η αναγκαία για τη Χώρα επικαιροποίηση και εξυγίανση των Οργανογραμμάτων των Υπουργείων αποτελεί μέρος της ολιστικής προσέγγισης της κείμενης νομοθεσίας όσον αφορά στη συντελούμενη διοικητική μεταρρύθμιση.

Δεδομένης της σημειωθείσας στασιμότητας, αναρωτιέται κανείς αν υπάρχουν ακόμα περιθώρια και πόσο θα καθυστερήσει άλλο η έκδοση του νέου Οργανισμού, και μήπως στο τέλος «θα πετύχει η εγχείρηση αφού πεθάνει ο ασθενής», όσον αφορά στη ζητούμενη βελτίωση των διαδικασιών λειτουργίας του ΥΠΕΘΑ και τη δημιουργία ανάπτυξης στη χώρα.

Επειδή η έκδοση των νέων Οργανισμών, η οποία εκκρεμεί ουσιαστικά από το 2013, αποτελούσε το πρώτο στάδιο στη νομοθετημένη διαδικασία «λογικής και ορθής» υλοποίησης της διοικητικής μεταρρύθμισης. Αντ’ αυτού, μετά από διαδοχικές αναβολές των προθεσμιών στην εφαρμογή των σχετικών νομοθετημάτων, φτάνουμε σε αντίστροφη σειρά υλοποίησης των επιμέρους φάσεων, με μια προσπάθεια τελευταίας στιγμής για την έκδοση του Οργανισμού (υπό την πίεση της γ’ αξιολόγησης της χώρας), ώστε να είναι εφικτές οι κρίσεις προϊσταμένων και ενώ εκκρεμούν τα «περιγράμματα θέσεων» για την εφαρμογή της κινητικότητας (μεταθέσεις – μετατάξεις – αποσπάσεις).

Επειδή εν τω μεταξύ έχουν γίνει ήδη, τα «υποχρεωτικά» βήματα, για την προσπάθεια θέσπισης «στοχοθεσίας» και κυρίως την αξιολόγηση των υπαλλήλων, τα οποία προφανώς υπό το πρίσμα των ανωτέρω, καθίστανται κατ’ ελάχιστον υποκειμενικά και εν μέρει άκυρα και επίφοβα παρερμηνειών, ενισχύοντας έτσι τις αποφάσεις Συλλογικών Οργανώσεων υπαλλήλων για την απεργία – αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης.

Επειδή εντός του ΥΠΕΘΑ, παρά τη δηλωμένη πολιτική βούληση σε επίπεδο κεντρικής Κυβέρνησης για τη βελτίωση της λειτουργίας του Ελληνικού Δημοσίου και τις έως σήμερα συσσωρευμένες θυσίες του Ελληνικού Λαού, όπως διαπιστώνεται, συνεχίζεται από κάποιους ο σχετικός διάλογος για τον Οργανισμό με τα ίδια παρωχημένα επιχειρήματα και αναξιοκρατικούς όρους, και δη, δυστυχώς, με βομβαρδισμό παραπληροφόρησης και διαστρεβλώσεων και παρεμβάσεων εκ μέρους των εκπροσώπων εργαζομένων (βλέπε (α), (β), (δ), (ε) σχετικά που έχουν κοινοποιηθεί ευρέως μέσω ηλεκτρονικού τύπου).

Επειδή με επικίνδυνη μεθόδευση και ανυπέρβλητη ιδιοτέλεια, σε (ε) σχετικό, πρόσκληση ΠΟΕ ΥΕΘΑ προς την κα Ειδική Γραμματέα για σχετική συνάντηση θέματος, στο πλαίσιο συντελούμενης παραπληροφόρησης, γίνεται ετεροχρονισμένα αναφορά σε σχόλιο κ. ΥΕΘΑ, προκειμένου να δημιουργηθούν εντυπώσεις και πιέσεις για την τροποποίηση του σχεδίου του ΠΔ, δήθεν για την εναρμόνισή του με τις διατάξεις του Άρθρου 29 του Ν.4369/2016, χωρίς προφανώς να τίθεται ζήτημα κάποιας ασυμφωνίας.

Επειδή οι εκφραστές της ανωτέρω παρωχημένης και επικίνδυνης επιχειρηματολογίας, προφασιζόμενοι τη σύμφωνη γνώμη της Πολιτικής Ηγεσίας, και δη του κ. ΑΝΥΕΘΑ, απευθύνονται και βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στη Στρατιωτική Ηγεσία για τροποποιήσεις τελευταίας στιγμής, επαναδιολίσθισης στην παθογένεια ικανοποίησης ιδιοτελών αιτημάτων τους, τα οποία έρχονται σε αντίθεση με τις βασικές αρχές αξιοκρατίας.

Επειδή, κατόπιν συναντήσεώς μας με τον κ. ΑΝΥΕΘΑ, για το θέμα του νέου Οργανισμού, μετά τη συνάντηση της ΠΟΕ ΥΕΘΑ, δεν αποκομίσαμε την εικόνα που προσπαθούν οι ανωτέρω να παρουσιάσουν, ήτοι για τη διατήρηση παθογενειών του παρελθόντος και «εθιμικού δικαίου» εις βάρος της αξιοκρατίας και της αναγκαίας αξιοποίησης του κινήτρου του επιδόματος ευθύνης για την επιλογή των καλυτέρων και όχι για την επιβράβευση της αθρόας στροφής του προσωπικού προς την ανάληψη ευθυνών υπό μια επιδοματική λογική.

Επειδή, η συντελούμενη παραπληροφόρηση γίνεται εν γνώσει των ιθυνόντων, συκοφαντικά, με τη μέθοδο «ρίψης λάσπης στον ανεμιστήρα», προς πάσα προσπάθεια και άποψη αλλαγής η οποία έρχεται σε σύγκρουση με την παρωχημένη και καταστροφική αντίληψη τους, εξάλειψης της αξιοκρατίας στον «βωμό της προστασίας των δημοκρατικών αρχών» ικανοποίησης συντεχνιακών συμφερόντων πλειοψηφουσών ομάδων.

Επειδή, στο πλαίσιο ανωτέρω επιχειρηματολογίας, οι αναφορές στη συμμετοχή εκπροσώπου της ΕΜΔΥΔΑΣ στη διευρυμένη Επιτροπή επεξεργασίας του νέου Οργανισμού, υπό την κα Ειδική Γραμματέα, η οποία ήταν απόρροια ίσης και συνολικής εκπροσώπησης των υπαλλήλων του ΥΠΕΘΑ στην εν λόγω Επιτροπή, δημιουργούν εντυπώσεις ιδιαίτερης μεταχείρισης των ΠΕ Μηχανικών εις βάρος άλλων κατηγοριών υπαλλήλων.

Επειδή υπό το πνεύμα διασφάλισης της ομαλής λειτουργίας της Υπηρεσίας, λαμβάνοντας υπόψη τους χρονικούς περιορισμούς και πρωτίστως το επιχείρημα της υφιστάμενης αριθμητικής κατανομής του πολιτικού προσωπικού του ΥΠΕΘΑ σε κατηγορίες (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ) και προκειμένου παράλληλα επιτευχθεί θετικό κοινωνικό πρόσημο, δείξαμε εποικοδομητική και δημιουργική κατανόηση και συμφωνήσαμε σε αναγκαστικές εκπτώσεις από την κάλυψη των θέσεων ευθύνης με το μόνο αξιοκρατικά άρτιο κριτήριο «ελλείψει» (ΠΕ, ΤΕ «ελλείψει» ΠΕ και ΔΕ «ελλείψει» ΤΕ).

Επειδή συμφωνήσαμε ακόμη και στην «παραίτηση» των ΠΕ Μηχανικών από θέσεις ευθύνης, επ’ ωφελεία των ΤΕ Μηχανικών, προκειμένου να αποφευχθεί η στρέβλωση του κριτηρίου «ελλείψει» και ταυτόχρονα να θεραπευθεί η χρήση του «ή» (ΔΙΑΖ) στη βάση ενός ισοπεδωτικού «εθιμικού δικαίου», γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν τεκμηριώνει τον επικαλούμενο «παραγκωνισμό των ΤΕ Μηχανικών» στην κάλυψη των θέσεων προϊσταμένων, που αναφέρει η Π.Ο.ΜΗ.Τ.Ε.Δ.Υ.

Επειδή αποδεικνύεται πως όσοι αντιδρούν στη χρήση του κριτηρίου «ελλείψει», προφασιζόμενοι τον αποκλεισμό από τις θέσεις ευθύνης, της πολυπληθούς κατηγορίας ΔΕ, ουδέποτε προέβησαν σε προτάσεις για την καταγραφή και θέσπιση θέσεων ευθύνης αποκλειστικά για την κατηγορία ΔΕ, αλλά εμμένουν στην πρόβλεψη «ΠΕ ή ΤΕ» και «ΤΕ ή ΔΕ», καθιστώντας εμφανές που τοποθετούν τη βαρύτητα του προβαδίσματος από πλευράς τους.

Επειδή, όπως αναφέραμε και στο (γ) σχετικό, τίθεται εν αμφιβόλω επί της αρχής και τελικώς αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων υποκειμενική και παραπλανητική, η δυνατότητα αντιπροσωπευτικής εκπροσώπησης από την ΠΟΕ ΥΕΘΑ του συνόλου των κατηγοριών υπαλλήλων του ΥΠΕΘΑ επί του θέματος, και καταγγέλλουμε τη σύγκρουση συμφερόντων που η Διοίκηση της ΠΟΕ ΥΕΘΑ προκαλεί με την αναξιοκρατική και παράτυπη θεώρηση των γεγονότων.

Επειδή ανωτέρω μεθόδευση στρέφεται σαφώς κατά της κατηγορίας ΠΕ και τεχνηέντως, καθώς δεν εξετάζονται ούτε και προτείνονται από την ΠΟΕ ΥΕΘΑ θέσεις ευθύνης αποκλειστικά κατηγορίας ΔΕ, αντιθέτως δέχεται και προκρίνει παντού το «ΤΕ ή ΔΕ» (όπου υφίσταται η κατηγορία ΔΕ), αυτό που επίσης κάνει είναι «να χρησιμοποιεί και να παρέχει φρούδες ελπίδες» στην πλειοψηφούσα αυτή κατηγορία, για μια «δίκαιη» αναλογική κατανομή των θέσεων ευθύνης αναγόμενη στην ποσόστωση στελέχωσης του ΥΠΕΘΑ ανά κατηγορία, προκειμένου να προκαλεί εντυπώσεις και να καλλιεργεί την εικόνα της ενιαίας διεκδίκησης από το σύνολο των υπαλλήλων, της «επί ίσοις όροις» κάλυψης των θέσεων ευθύνης από τις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ, με την κατάργηση, συλλήβδην, του προβαδίσματος των κατηγοριών η οποία ορίζεται με το Άρθρο 97 του «Υπαλληλικού Κώδικα» (Υ.Κ.).

Επειδή, ειδικά στις τεχνικές ειδικότητες, το ήδη ιεραρχημένο προβάδισμα σύμφωνα με τον Υ.Κ. και την κείμενη νομοθεσία (ΠΕ, έπειτα ΤΕ και μετά ΔΕ), τεκμηριώνεται αδιαμφισβήτητα και από τα αντίστοιχης κατηγορίας επαγγελματικά δικαιώματα.

Επειδή, συγκεκριμένα το προβάδισμα της κατηγορίας ΠΕ Μηχανικών έναντι της ΤΕ, τεκμαίρεται στη βάση προαπαιτούμενων τυπικών και ουσιαστικών προσόντων, όπως ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία, που περιλαμβάνουν επιτυχείς κατατακτήριες εξετάσεις, φοίτηση τριών ακαδημαϊκών χρόνων και εκπόνηση διπλωματικής εργασίας, καθώς και απόκτηση Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος του ΤΕΕ, προκειμένου λοιπόν να υπάρξει για τους ΤΕ Μηχανικούς η δυνατότητα ισοτιμίας με τους συναδέλφους τους ΠΕ.

Επειδή η προσπάθεια όλων, ενόψει της επικείμενης συμπλήρωσης των «περιγραμμάτων θέσης» έπρεπε να εστιάζει στο διαχωρισμό των θέσεων ευθύνης σε θέσεις ΠΕ, θέσεις ΤΕ και θέσεις ΔΕ χωριστά και την υιοθέτηση του κριτηρίου «ελλείψει», μόνο για τη διασφάλιση σε κάθε περίπτωση, δεδομένης και της σημερινής ελλιπούς στελέχωσης, της ομαλής και απρόσκοπτης λειτουργίας της Υπηρεσίας.

Επειδή, τα ανωτέρω ζητήματα δύναται να θεραπευθούν σταδιακά υπό το στόχο μιας βέλτιστης, αξιοκρατικής και διαφανούς διαδικασίας, ωστόσο εντός του ΥΠΕΘΑ αυτό που παραμένει χρονίζον ζήτημα είναι η αναγκαιότητα αναβάθμισης του πολιτικού προσωπικού σε σχέση με την κατανομή των θέσεων ευθύνης σε στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό.

Επειδή, απαιτείται όπως οι προσπάθειες εστιαστούν στην αναγκαία εφαρμογή των «περιγραμμάτων θέσης» (job descriptions) και την απαραίτητη, μέσω αυτών, αντιστοίχιση βαθμών μεταξύ στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού, για τη βέλτιστη αξιοποίηση του προσωπικού του ΥΠΕΘΑ και κυρίως την εξάλειψη της αδικαιολόγητης περικοπής από το πολιτικό προσωπικό και εκχώρησης στο στρατιωτικό προσωπικό θέσεων ευθύνης, λόγω αδυναμίας συνεργασίας των δύο θεσμών σε μια ιεραρχική δομή με βάση τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των θέσεων.

Επειδή, ανωτέρω παθογένεια έχει ως αποτέλεσμα να στερείται η Υπηρεσία από την απαραίτητη θεσμική πείρα και την πείρα κρίσιμων υποθέσεων που χειρίζεται διαχρονικά και επιπλέον, προκαλεί σαφώς αδικία εις βάρος του πολιτικού προσωπικού. [Τέτοια παραδείγματα έχουμε σε περιπτώσεις δύο τμημάτων του ΓΕΣ/ΔΥΠΠΕ (Οχύρωση και Επιτάξεις-Απαλλοτριώσεις-Στρατωνισμοί), στο ΓΕΑ/Γ2 (Τμήμα Αιτήσεων Θεραπείας), αλλά και σε πολλές ακόμα περιπτώσεις συμπεριλαμβανομένων των Γενικών Διευθύνσεων του Υπουργείου, όπου ο αποκλεισμός του πολιτικού προσωπικού από τις θέσεις ευθύνης συμβαίνει κατά κόρον.]

Επειδή η συνεχιζόμενη καθυστέρηση έκδοσης του εν θέματι Οργανισμού, μόνο δυσχέρειες αλλά και περαιτέρω διασυρμό και υποβάθμιση του πολιτικού προσωπικού προκαλεί, και επιπλέον εμποδίζεται στο ΥΠΕΘΑ η εφαρμογή της νέας κείμενης νομοθεσίας για τη διοικητική μεταρρύθμιση, επιφέροντας ταυτόχρονα το αντίθετο αποτέλεσμα και όσον αφορά στην αναγκαία αναβάθμιση της θέσης και του ρόλου του πολιτικού προσωπικού στη συνεργασία με το στρατιωτικό προσωπικό εντός του Υπουργείου μας.

Επειδή παρά τη συνεχή παράταση των προθεσμιών αναθεώρησης, δεν διαπιστώνεται κανένα κέρδος σε πραγματικές υπολειπόμενες ανάγκες περαιτέρω βελτιώσεων του Οργανισμού Πολιτικού Προσωπικού ΥΠΕΘΑ, όπως της ενσωμάτωσης εκκρεμούσας αναθεώρησης των Γενικών Διευθύνσεων ή ακόμα περισσότερο της επικαιροποίησης των δομών με εφαρμογή διαδικασιών αξιολόγησής τους, σαφώς πιο χρονοβόρων, διοίκησης ολικής ποιότητας.

Επειδή υπάρχουν αναμφίβολα, θετικές προβλέψεις στον νέο Οργανισμό, όπως είναι η προσπάθεια επικαιροποίησης των δομών, η συμπερίληψη των Γενικών Διευθύνσεων σε αυτόν (για πρώτη φορά), η προσπάθεια ομοιογενοποίησης (τυποποίησης) των ειδικοτήτων, η (μερική έστω) αναγνώριση του προβαδίσματος της ΠΕ Κατηγορίας και των Διπλωματούχων Μηχανικών στην ανάληψη των θέσεων ευθύνης.

Είναι επιβεβλημένη η, το ταχύτερο δυνατό, διεκπεραίωση του νέου Οργανισμού προκειμένου να σταματήσει η πολυετής πλέον ομηρεία του προσωπικού, ως προς την εξέλιξη, την μετακίνηση και την ενίσχυσή του με νέο μέσω της κινητικότητας, αλλά και για να δοθεί η δυνατότητα εξέλιξης της Υπηρεσίας όσον αφορά στη βελτίωση της λειτουργίας της και την καλύτερη συμβολή στην αναγκαία ένταξη της χώρας στον δρόμο της ανάπτυξης.

Ας πάψουν επιτέλους οι παρεμβάσεις διαφόρων «θιγόμενων ομάδων» οι οποίες επωφελούνται από την αξιοπρεπή θέση μας να θέτουμε σε προτεραιότητα τα κοινώς συμφωνηθέντα, τα οποία απέχουν από τις αρχικά τεκμηριωμένες θέσεις μας προκειμένου υπό τις παρούσες συνθήκες να επιτευχθεί το καλύτερο βιώσιμο αποτέλεσμα με θετικό «κοινωνικό πρόσημο».

Ως Κλάδος καταγγέλλουμε κάθε πρόβλεψη στις «οικείες οργανικές διατάξεις» (οργανογράμματα), δυνατότητας επιλογής υπαλλήλων διαφορετικών κατηγοριών προσωπικού, διαζευκτικά («ή»), σε θέσεις ευθύνης εξειδικευμένου επιστημονικού – τεχνικού αντικειμένου, ως στρεβλή προφανώς διασταλτική ερμηνεία των διατάξεων Άρθρου 29 του Ν.4369/2016 και της Εγκυκλίου ΔΙΔΑΔ/Φ.35.47/2306/οικ.17520/29-05/2017, που προκαλεί καταστρατήγηση, αναρμόδια και παράτυπη αξιολόγηση, ισοτιμία τίτλων σπουδών και αντιστοίχηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των κατηγοριών που είναι ρητά οριοθετημένα και διαβαθμισμένα, και καθορίζουν αντίστοιχα το προβάδισμα των τριών κατηγοριών (κατά σειρά ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ) στην ενασχόληση με το αντικείμενο ειδικότητάς τους. Συνεπώς, μόνο η πρόβλεψη δυνατότητας επιλογής σε θέση προϊσταμένου «εν ελλείψει» προβαδίζουσας κατηγορίας, κατά το άρθρο 97 του Υ.Κ., απαιτείται όπως νόμιμα εφαρμοστεί σε αντικείμενα αρμοδιότητας ΠΕ Διπλωματούχων Μηχανικών και τεχνικών ειδικοτήτων.

Ο επιστημονικός και τεχνικός Κλάδος των ΠΕ Διπλωματούχων Μηχανικών, βάζει εμπράκτως «πλάτη» στη σημερινή προσπάθεια της χώρας και έχει δυσανάλογα χτυπηθεί από τις πολιτικές εξυγίανσης του Κράτους και τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, έχοντας υποστεί τις μεγαλύτερες ίσως περικοπές μισθών (άνω του 50%), την «εξαφάνιση» χρόνιων κόπων του κλάδου για τις ασφαλιστικές εισφορές ΤΣΜΕΔΕ και επωμίζεται καθημερινά τη λειτουργία Τεχνικών Υπηρεσιών με εξαιρετικά χαμηλή στελέχωση και με μηδαμινό Π/Υ, παρέχοντας παρόλα αυτά θετικό έργο και ικανοποιητικά (βιώσιμα) αποτελέσματα, ακόμα και αναπτυξιακά.

The post Νέος Οργανισμός Πολιτικού Προσωπικού ΥΠΕΘΑ: Τι υποστηρίζει η ΕΜΔΥΔΑΣ appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Αναζητήσεις
εμδυδας αττικης νεος οργανισμός υπεθα, τελευταια νεα εμδυδας
Τυχαία Θέματα