Μετά από τις εκλογές τι μας περιμένει στα ελληνοτουρκικά;

Τι μας περιμένει μετά από τις εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα; Αν πιστέψουμε όσα λένε από την ελληνική κυβέρνηση, πάμε για μια προσπάθεια συζήτησης με την Τουρκία. Πως θα πάμε , τι θα συζητήσουμε και ποιος είναι ο στόχος παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Ακόμη και ο Οικουμενικός Πατριάρχης στις δηλώσεις του μαζί με τον κ.Δένδια από την Ίμβρο έκανε λόγο για «ελπίδα εξομάλυνσης» για να μην πληρώσουν ξανά οι Έλληνες της Ίμβρου. Για τα πάθη της Ίμβρου βεβαίως δεν φταίνε οι «τριβές» που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας

και Τουρκίας όπως είπε και για τις οποίες εξέφρασε την ελπίδα εξομάλυνσης, αλλά η αλητεία της Τουρκίας και η πλήρης αδοαφορία και η φοβικότητα των ελληνικών κυβερνήσεων που ποτέ δεν τόλμησαν να θέσουν θέμα για την Ίμβρο και την Τένεδο.

Συνέντευξη Δένδια στην εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής

«Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών στις διμερείς σχέσεις μας με την Τουρκία», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής».

«Παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις, ελπίζουμε στη διατήρηση της ηρεμίας, παραμένουμε προσηλωμένοι στην πάγια θέση μας για ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο για την επίλυση της διαφοράς μας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να είναι, όμως, εξίσου σαφές ότι η εθνική μας κυριαρχία δεν επιδέχεται την παραμικρή αμφισβήτηση και δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης», σημειώνει και προσθέτει πως το κλίμα που έχει διαμορφωθεί θα πρέπει να προστατευθεί και να μην θυσιαστεί στο βωμό προεκλογικών αναγκών και σκοπιμοτήτων.

Ο υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς σχετικά αναφέρει πως θα μπορούσαμε να γίνουμε φίλοι με την Τουρκία, όμως «μία σχέση φιλίας προϋποθέτει αμοιβαίο σεβασμό και εμπιστοσύνη και διέπεται από πνεύμα αλληλεγγύης και κατανόησης. Πιστεύω ότι μπορούμε να αναπτύξουμε μία αρμονική και αμοιβαίως επωφελή σχέση καλής γειτονίας και αλληλεπίδρασης με την Τουρκία. Έχουμε αποδείξει έμπρακτα τη φιλική διάθεσή μας».

Αναφερόμενος στη στήριξη της Τουρκίας προς την Ελλάδα για τη θέση μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026, σημειώνει πως φέρει ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς «το Συμβούλιο Ασφαλείας αποτελεί τον θεματοφύλακα, τον υπερασπιστή του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου, στα οποία η χώρα μας αποδίδει μέγιστη αξία», ενώ δηλώνει αισιόδοξος ότι η υποψηφιότητα της Ελλάδας θα τύχει ευρείας αποδοχής και θα στεφθεί με επιτυχία.

The post Μετά από τις εκλογές τι μας περιμένει στα ελληνοτουρκικά; appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα