Λόγια και ταξίδια πολλά για τις φωτιές που έρχονται το επόμενο καλοκαίρι αλλά από έργα τι γίνεται;

Η τραγωδία των πυρκαγιών δεν είναι μακριά, όπως και το καλοκαίρι. Ο χρόνος «τρέχει» ανάλογα με τις ανάγκες που έχεις να καλύψεις και τους στόχους που έχεις θέσει. Με αυτό το δεδομένο οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης ταξιδεύει πολύ στις Βρυξέλλες, μιλά πάρα πολύ και απ΄ όλα αυτά που μέχρι σήμερα έχει δηλώσει δεν έχουμε ακούσει πολλά -ή μήπως τίποτα;- για την Πυροσβεστική! Το πόσο «πονάει»

δεν το καταλάβαμε μόνο φέτος. Αλλά ειδικά φέτος τα προβλήματα φάνηκαν περισσότερο και είναι προβλήματα εξοπλισμού και εκσυγχρονισμού των σχεδίων.

Οι τελευταίες δηλώσεις του κ.Στυλιανίδη:

Ευρωπαϊκός κόμβος της Ανατολικής Μεσογείου σε ό,τι αφορά την Πολιτική Προστασία, πρόκειται να κριθεί η Ελλάδα, με βάση ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα της Ευρώπης, το οποίο προβλέπει σοβαρή ενίσχυση του Μηχανισμού αντιμετώπισης των πυρκαγιών το καλοκαίρι, όπως ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια του 32ου Greek Economic Summit (GES2021).

Σχετικά με την αντιπυρική περίοδο ανέφερε ότι ο σχεδιασμός έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα και θα περιλαμβάνει ενίσχυση των εναέριων μέσων, αύξηση των αντιπυρικών ζωνών και έγκαιρους καθαρισμούς. Αναφορικά μάλιστα με τα πτητικά μέσα ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες μέσω του NSPA ώστε να αυξηθούν τα αεροσκάφη Air-Tractors και τα ελικόπτερα που χρειάζονται. «Πιστεύουμε ότι θα είμαστε σε ένα ποσοστό 20% με πιο μεγάλες δυνατότητες για να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενες mega fires και θα είμαστε και λίγο πιο επικεντρωμένοι στο τι χρειαζόμαστε», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης».

Και στο έδαφος; Στο έδαφος έρχονται οι δασοκομάντος όπως είπε.Υπογράμμισε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία της δημιουργίας του Σώματος των δασοκομάντος, δασοπυροσβεστών και μέσα στο επόμενο διάστημα θα φύγουν οι πρώτοι 10 για να εκπαιδευτούν στις ΗΠΑ. Οι υπόλοιποι πότε; Και πόσοι θα ΄ναι τελικά;

Και με την Πυροσβεστική ποιο είναι το σχέδιο;

Ο κ. Στυλιανίδης ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα υποτίμησης των πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος. Ταυτόχρονα έκανε ειδική αναφορά στους εποχικούς πυροσβέστες επισημαίνοντας ότι θα συνεχίσουν με βάση τη σύμβαση που έχουν να βοηθούν το Πυροσβεστικό Σώμα και ενδεχομένως μέσα από διαδικασίες που προβλέπονται κάποιοι απ’ αυτούς να αποτελέσουν μέρος των δασοκομάντος. Θα εκπαιδευτούν και πότε; Η Πυροσβεστική θα εκσυγχρονιστεί ή θα …θαυμάζουμε το επόμενο καλοκαίρι τους ξένους πυροσβέστες που χρησιμοποιούν…drones; Δεν πρόκειται για κάποια μυστική και ακριβή τεχνολογία. Κι αυτό είναι ένα παράδειγμα.

Με δύο λόγια καλά τα λόγια, αλλά χρειάζονται και έργα. Για να γίνουν αυτά απαιτείται σχέδιο. Απ΄ όσα ακούμε το επόμενο καλοκαίρι θα ΄χουμε «περισσότερα εναέρια μέσα» τα οποία όμως δε μας έλειπαν. Το καλοκαίρι είναι πολύ κοντά και δεν ξέρουμε αν το να γίνουμε «ευρωπαϊκός κόμβος στην Πολιτική Προστασία» αρκεί. Μάλλον χρειάζονται πολύ πιο πρακτικές λύσεις που μπορούν να δουλέψουν γρήγορα…

The post Λόγια και ταξίδια πολλά για τις φωτιές που έρχονται το επόμενο καλοκαίρι αλλά από έργα τι γίνεται; appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λόγια,logia