Κόσοβο: Έκλεισε η μεγαλύτερη συνοριακή διάβαση με τη Σερβία

Το Κόσοβο έκλεισε τη μεγαλύτερη συνοριακή του διάβαση με τη Σερβία την Τετάρτη (28/12). Διαδηλωτές την απέκλεισαν από τη σερβική πλευρά για να υποστηρίξουν τους συγγενείς τους στο Κοσσυφοπέδιο που αρνούνται να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της χώρας.

Οι εντάσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα είναι υψηλές από τον περασμένο μήνα, όταν εκπρόσωποι των Σέρβων στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου εγκατέλειψαν τα πόστα στα κρατικά όργανα, συμπεριλαμβανομένης

της αστυνομίας και της δικαιοσύνης, λόγω της απόφασης της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να αντικαταστήσει τις σερβικές πινακίδες αυτοκινήτων.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Xhelal Svecla δήλωσε την Τρίτη ότι η Σερβία, υπό την επιρροή της Ρωσίας, στόχευε να αποσταθεροποιήσει το Κοσσυφοπέδιο. Η Σερβία αρνείται ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη γείτονά της και λέει ότι θέλει απλώς να προστατεύσει τη μειονότητά της εκεί.

Το Κρεμλίνο την Τετάρτη αρνήθηκε επίσης τις κατηγορίες για το Κόσοβο, αλλά είπε ότι υποστηρίζει το Βελιγράδι. «Η Σερβία είναι μια κυρίαρχη χώρα και είναι απολύτως λάθος να αναζητούμε την καταστροφική επιρροή της Ρωσίας εδώ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Για περισσότερα από 20 χρόνια, το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί πηγή έντασης μεταξύ της Δύσης που υποστήριξε την ανεξαρτησία του και της Ρωσίας που υποστηρίζει τη Σερβία στις προσπάθειές της να εμποδίσει την ένταξη της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών.

Από τις 10 Δεκεμβρίου, οι Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο αντάλλαξαν πυρά με την αστυνομία και έστησαν περισσότερα από 10 οδοφράγματα μέσα και γύρω από τη Μιτρόβιτσα. Η ενέργειά τους ακολούθησε τη σύλληψη ενός πρώην Σέρβου αστυνομικού που κατηγορήθηκε για επίθεση σε αστυνομικούς.

Η Σερβία έθεσε τη Δευτέρα τα στρατεύματά της σε ύψιστη επιφυλακή. Αργά την Τρίτη, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος είπε ότι η Σερβία συνεχίζει να πολεμά για την ειρήνη και να επιδιώκει συμβιβασμό, επιθεώρησε τα στρατεύματα κοντά στα σύνορα.

The post Κόσοβο: Έκλεισε η μεγαλύτερη συνοριακή διάβαση με τη Σερβία appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα