ΙΡΑΝ: Διαδηλώσεις,νεκροί και “προτροπές” ΗΠΑ και Ισραήλ για αλλαγή καθεστώτος

Στους δέκα έφθασε ο αριθμός των νεκρών κατά τις χθεσινές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις του Ιράν, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Εξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από «ύποπτης προέλευσης πυρά» κατά τα βίαια επεισόδια στην πόλη Τοϊσερκέν, στο δυτικό Ιράν, ενώ νωρίτερα, τα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στις πόλεις Ιζέχ, του νοτιοδυτικού Ιράν και Ντορούντ, του δυτικού Ιράν.

Ο ιρανικός λαός θα απαντήσει στους «υποκινητές και τους έκνομους» που αποτελούν «μία

μικρή μειονότητα», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί έπειτα από τις ολονύκτιες ταραχές σε πολλές πόλεις της περιφέρειας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ιρανικής προεδρίας.Στους δέκα έφθασε ο αριθμός των νεκρών κατά τις χθεσινές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις του Ιράν, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Εξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από «ύποπτης προέλευσης πυρά» κατά τα βίαια επεισόδια στην πόλη Τοϊσερκέν, στο δυτικό Ιράν, ενώ νωρίτερα, τα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στις πόλεις Ιζέχ, του νοτιοδυτικού Ιράν και Ντορούντ, του δυτικού Ιράν.

“Προτροπή” Τραμπ για αλλαγή καθεστώτος

Ο Ντόναλντ Τραμπ προέτρεψε σε αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν έπειτα από τις αιματηρές ταραχές των τελευταίων ημερών, των σοβαρότερων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη χώρα από το 2009.

«Το Ιράν αποτυγχάνει σε όλα τα επίπεδα, παρά την πολύ κακή συμφωνία που πέρασε με την κυβέρνηση Ομπάμα», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter. «Ο μεγάλος ιρανικός λαός καταπιέζεται εδώ και χρόνια. Πεινάει για τροφή και ελευθερία. Ο πλούτος του Ιράν έχει κατασχεθεί, όπως και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι καιρός να αλλάξει αυτό».

Το Ισραήλ ενθαρρύνει τις διαδηλώσεις

Ο Ισραηλινός υπουργός Μυστικών Υπηρεσιών Ίζραελ Κατζ ενθάρρυνε σήμερα τους Ιρανούς αντικαθεστωτικούς να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους, αλλά πρόσθεσε παράλληλα πως πολιτική της χώρας του είναι να μην αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Τεχεράνης.

«Το μόνο μπορώ να ευχηθώ είναι επιτυχία στον Ιρανικό λαό στον αγώνα του για ελευθερία και δημοκρατία», δήλωσε ο Κατζ, μιλώντας στην ραδιοφωνία των ενόπλων δυνάμεων.

«Εάν οι άνθρωποι κατορθώσουν να επιτύχουν ελευθερία και δημοκρατία, πολλοί από τους φόβους για το Ισραήλ και ολόκληρη την περιοχή θα εξαφανισθούν», υποστήριξε.

Ερωτηθείς γιατί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν ακολουθεί το παράδειγμα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να προσφέρει ανοικτή στήριξη στους διαδηλωτές στο Ιράν, ο Κατζ απάντησε: «αρχή του Ισραήλ είναι να μην αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις» της Τεχεράνης.

Η σκληρή απάντηση του Τραμπ στην Τεχεράνη, που περιλαμβάνει και την απειλή οικονομικών κυρώσεων, έχει κλονίσει τη «φενάκη για οικονομική βελτίωση» της Ιρανικής κυβέρνησης.

Όσον αφορά τη χθεσινή αιτίαση Ιρανού αξιωματούχου ότι πίσω από τα επεισόδια, που κατέληξαν στον θάνατο δύο διαδηλωτών, βρίσκονται «ξένοι πράκτορες», ο Κατζ δήλωσε, διαψεύδοντάς τις, πως αυτές είναι τυποποιημένες δηλώσεις ενός «ψευδολόγου και προπαγανδιστικού καθεστώτος».

The post ΙΡΑΝ: Διαδηλώσεις,νεκροί και “προτροπές” ΗΠΑ και Ισραήλ για αλλαγή καθεστώτος appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα