“Η Κρήτη είναι τουρκική”! Ποιος το λέει από την Άγκυρα με τον Ερντογάν στη Κομοτηνή!

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Την ώρα που ο σουλτάνος έκανε το σόου του στην Αθήνα ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Άμυνας , συνταγματάρχης ε.α Ουμίτ Γιαλίμ, ισχυρίστηκε ότι τα τρία τέταρτα της Κρήτης ανήκουν στην Τουρκία!

Κανονικά δεν θα έπρεπε να μας απασχολούν οι ανοησίες που εκστομίζει ο καθένας, όμως , αναγκαζόμαστε να τις δημοσιεύσουμε γιατί ο Γιαλίμ έχει ασχοληθεί κατά το παρελθόν με τα νησιά και οι διεκδικήσεις που πρόβαλε υιοθετήθηκαν από

την πολιτική ηγεσία της χώρας του. Μοναδικός στόχος μας είναι η ενημέρωση . Ευχόμαστε οι ισχυρισμοί του να λάβουν τις δέουσες απαντήσεις από έγκριτους ακαδημαϊκούς. Εάν δεν λάβουν τις δέουσες απαντήσεις στους νομιμοφανείς ισχυρισμούς τους οι γείτονες αποθρασύνονται και προβαίνουν σε διεκδικήσεις.

Οι δηλώσεις του Γιαλίμ που δημοσιεύτηκαν στην Ιστοσελίδα Odatv είναι οι εξής:

“Οι ιστορικοί εκφράζουν δυο απόψεις για το νομικό καθεστώς της Κρήτης. Σύμφωνα με την πρώτη ¨Η Κρήτη παραχωρήθηκε στην Ελλάδα με την Συνθήκη Λονδίνου της 30ης Μαϊου 1913 και δόθηκε οριστικά με την Συνθήκη Αθηνών της 14ης Νοεμβρίου 1913″.

Η δεύτερη άποψη αναφέρει:”Η Κρήτη εντάχθηκε στην Ελλάδα με τις συνθήκες Λονδίνου της 30ης Μαϊου 1913 και Βουκουρεστίου της 10ης Αυγούστου 1913″.

Το νομικό καθεστώς της Κρήτης καθορίστηκε με τέσσερις συνθήκες : Λονδίνου 30 Μαϊου 1913, Βουκουρεστίου 10 Αυγούστου 1913, Αθηνών 14 Νοεμβρίου 1913 και Λοζάνης 24 Ιουλίου 1923. Σύμφωνα με τις συνθήκες αυτές μόνο το ένα τέταρτο της Κρήτης ανήκει στην Ελλάδα.

Με την Συνθήκη Λονδίνου 30 Μαϊου 1913 παραχωρήθηκε στην Ελλάδα το ένα τέταρτο της Κρήτης , ενώ τα 14 νησιά και οι βραχονησίδες που βρίσκονται γύρω από το νησί παρέμειναν στην οθωμανική κυριαρχία.

Με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου (10/8/1913) η Βουλγαρία παραιτήθηκε από τα κυριαρχικά δικαιώματα της στην Κρήτη. Το άρθρο 5 της Συνθήκης αναφέρει την παραίτηση της Βουλγαρίας από τα δικαιώματα της, αλλά δεν αναφέρει ότι αυτά μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα. Συνεπώς συνάγεται ότι αυτά επέστρεψαν στους Οθωμανούς.

Με το άρθρο 15 της Συνθήκης των Αθηνών του 1913 και το άρθρο 5 του Λονδίνου της 30 Μαϊου 1913 η Ελλάδα απέκτησε μόνο το ένα τρίτο της Κρήτης.

Με το άρθρο 12 της Συνθήκης της Λοζάνης επιβεβαιώθηκε η τήρηση των άρθρων της Συνθήκης των Αθηνών”.

Καταλήγοντας στην μακροσκελή ανάλυση του ο Γιαλίμ ζητά από την χώρα μας να εγκαταλείψει αμέσως τα τρία τέταρτα της Κρήτης και τα πέριξ αυτής νησιά την Γαύδο, το Γαϊδουρονήσι , τα Κουφονήσια κ.α

Όσο ανόητοι και ανιστόρητοι να μας φαίνονται οι ισχυρισμοί Γιαλίμ, αν δεν απαντηθούν άμεσα σίγουρα θα μετατραπούν σε τουρκικές διεκδικήσεις στο εγγύς μέλλον.

The post “Η Κρήτη είναι τουρκική”! Ποιος το λέει από την Άγκυρα με τον Ερντογάν στη Κομοτηνή! appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα