«Η επιστροφή της τουρκικής προκλητικότητας»- Δρ Ευάγγελος Στεργιούλης

Γράφει ο

Δρ Ευάγγελος Στεργιούλης*

Πριν «αλέκτωρ λαλήσει τρις», η γείτονα χώρα επέστρεψε θριαμβευτικά στη γνωστή προκλητική τακτική της, απαιτώντας την αποστρατικοποίηση των ανατολικών νησιών του Αιγαίου, μη αναγνωρίζοντας σε αυτά υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική οικονομική ζώνη και διεκδικώντας συνάμα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έτσι, προς μεγάλη έκπληξη και απογοήτευση πολλών ειδημόνων και αναλυτών υποστηρικτών της δήθεν τουρκικής φιλικής προσέγγισης και της πρόσφατης περιβόητης Διακήρυξης των Αθηνών, η Τουρκία επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά ότι το όραμα της γαλάζιας πατρίδας παραμένει αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου.

Η Τουρκία λοιπόν ευθύς αμέσως επέτυχε τον στόχο της για την προμήθεια των F-16, αλλά και τη διαβεβαίωση ότι η προμήθεια και των F-35 είναι επίσης δυνατή, χωρίς την ύπαρξη της παραμικρής ελληνικής αντίδρασης και προς μεγάλη απογοήτευση της ελληνικής ομογένειας των ΗΠΑ, επανέρχεται αυτή τη φορά δριμύτερη στην περιφερειακή γεωπολιτική  σκακιέρα, επιδιώκοντας συστηματικά την επίτευξη των στρατηγικών της στόχων, ήτοι:

-επαναχάραξη των συνόρων της αμφισβητώντας την ελληνικότητα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου,

-συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με ευθεία αμφισβήτηση των θαλάσσιων ζωνών των ελληνικών νησιών,

-αποκλειστική εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων  στη Μεσόγειο ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, και

-συνεκμετάλλευση των πλουσιότερων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που βρίσκονται νοτίως της Κρήτης χρησιμοποιώντας ως εργαλείο το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Εν ολίγοις, πρόκειται για τους στρατηγικούς στόχους που χαρακτηρίζουν τον αποκαλούμενο «αιώνα της Τουρκίας».

Και το ερώτημα που ανακύπτει εν προκειμένω είναι πώς η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει αυτή την επεκτατική στρατηγική της Τουρκίας, η οποία  με τακτικούς ελιγμούς, όπως για παράδειγμα με την  υπογραφή της πρόσφατης Διακήρυξης των Αθηνών, επιδιώκει να δεσμεύει και να αποτρέπει την Ελλάδα από την άσκηση των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο;

Πολύ δε περισσότερο, πώς η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μία κατάσταση στην οποία μακροπρόθεσμα οι σημερινές ισορροπίες θα έχουν παντελώς ανατραπεί, δεδομένης της ραγδαίας ανάπτυξης της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας που ήδη καλύπτει το 80% των αμυντικών της αναγκών;

Τούτων δοθέντων, η Ελλάδα οφείλει να συνειδητοποιήσει το συντομότερο δυνατόν ότι διανύει μία περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για τη διασφάλιση των κυριαρχικών της  δικαιωμάτων, τα οποία ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά ούτε και η Βορειοατλαντική Συμμαχία μπορούν να εγγυηθούν απέναντι στη συνεχώς επιδεινούμενη τουρκική αναθεωρητική πολιτική.

Εν κατακλείδι, η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως τη δική της στρατηγική με επίκεντρο την ανασύσταση της εγκαταλελειμμένης ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, την ανάπτυξη περιφερειακών διμερών αμυντικών  συνεργασιών, καθώς και την εγκατάλειψη της μακροχρόνιας πολιτικής κατευνασμού και συνεχών υποχωρήσεων που μέχρι σήμερα δεν έχει αποφέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα, παρά μόνο την ενθάρρυνση  της τουρκικής αναθεωρητικής πολιτικής. Διότι οι καιροί ου μενετοί!

*Ο κ. Ευάγγελος Στεργιούλης είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου  Πανεπιστήμιου, Υποστράτηγος ε.α. της Ελληνικής  Αστυνομίας και απόφοιτος των Σχολών Εθνικής Άμυνας  και Εθνικής Ασφάλειας.

https://m.facebook.com/evangelos.stergioulis

The post «Η επιστροφή της τουρκικής προκλητικότητας»- Δρ Ευάγγελος Στεργιούλης appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα