Η απόφαση των ΗΠΑ για τα F-16 της Τουρκίας «δε θα φανεί στο χειροκρότημα»!

Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι το Κογκρέσο μπορεί να εμποδίσει την πώληση νέων F-16 και τον εκσυγχρονισμό 80 ακόμη αεροσκαφών του ιδίου τύπου προς την Τουρκία. Μετά από την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο κυβερνητικοί κύκλοι έχουν σχεδόν πειστεί για αυτό το ενδεχόμενο. Μόνο που ένα δημοσίευμα από το αμερικανικό και defensenews.com που είχε προηγηθεί της  ομιλίας Μητσοτάκη στο Κογκρέσο δείχνει ότι θα πρέπει να  ΄ μαστε έτοιμοι για δυσμενείς εξελίξεις. Χθες ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Α.Μπλίνκεν και όπως είπε ο τελευταίος «οι ανησυχίες της Τουρκίας

για την είσοδο Σουηδίας-Φινλανδίας μπορούν να απαντηθούν». Η απάντηση περιγράφεται στο ρεπορτάζ του defensenews.com .

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «αν η Τουρκία παίξει σωστά τα χαρτιά της θα μπορέσει να πείσει να πείσει το Κογκρέσο να επιτρέψει την αγορά ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για αγορά  40 μαχητικών αεροσκαφών 70 F-16 Block και περίπου 80 κιτ εκσυγχρονισμού από τη Lockheed Martin για την αναβάθμιση του υπάρχοντος στόλου της.

Αρκετοί βασικοί νομοθέτες που αποδείχθηκαν καθοριστικοί στην αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 έχουν επισημάνει προσεκτικά στο Defence News ότι μπορεί να έχουν την θέση να επιτρέψουν στην Άγκυρα να αγοράσει τα F-16 αφού η κυβέρνηση Μπάιντεν πρότεινε ότι μια τέτοια πώληση θα μπορούσε να εξυπηρετήσει την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ».

«Πρέπει να μιλήσουμε και να συνεργαστούμε με την Τουρκία και άλλους που συνεργάζονται μαζί μας ενάντια στη Ρωσία», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Γκρέγκορι Μικς, στο Defense News. «Έδειξαν κάποιες κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση. Υπάρχουν κάποια πράγματα που χρειαζόμαστε ακόμα για να συνεργαστούμε με την Τουρκία και ορισμένα πράγματα που εξακολουθούν να μας εκνευρίζουν κατά καιρούς».

«Ο Μικς δεν είχε την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων -μια θέση που του επιτρέπει να μπλοκάρει τις πωλήσεις όπλων- μέχρι το 2021.Το Κογκρέσο αποφάσισε για πρώτη φορά την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 στο νομοσχέδιο για την κρατική χρηματοδότηση του 2019.

Άλλοι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι που πάλεψαν με νύχια και με δόντια για να νομοθετήσουν την έξοδο της  Τουρκία από το πρόγραμμα έχουν επίσης σηματοδοτήσει ότι δεν θα χρησιμοποιούσαν τη δύναμή τους για να εμποδίσουν μια πιθανή πώληση F-16.

«Μίλησα με πολλά από τα μέρη που εμπλέκονται», είπε ο γερουσιαστής James Risch, R-Idaho, το υψηλόβαθμο μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, στο Defense News. «Οι Τούρκοι έχουν αξιόπιστο επιχείρημα γιατί πρέπει να πάρουν τα F-16».

«Είμαι θετικά προσκείμενος προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά δεν είμαι εντελώς βέβαιος», πρόσθεσε.

Ο Risch τόνισε επίσης ότι τα F-16 είναι «μια διαφορετική περίπτωση» από το να επιτραπεί στην Τουρκία να παραλάβει τα F-35.

Το γραφείο του αντιπροσώπου Mike McCaul, R-Texas, μέλους της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, είπε στο Defense News: «Αναμένουμε από την Τουρκία να συνεχίσει να στέκεται με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, οι οποίοι βρίσκονται σε αδιέξοδο στην υποστήριξη της Ουκρανίας. ”

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει τελειώσει», δήλωσε το γραφείο του McCaul. «Αναμένουμε ότι εάν η κυβέρνηση ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για αυτήν την πώληση, η Τουρκία θα εξακολουθεί να παίζει εποικοδομητικό ρόλο στη σύγκρουση, αλλά και να αντιμετωπίζει τις ανησυχίες για τον ρόλο της Τουρκίας σε άλλες παγκόσμιες συγκρούσεις».

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν έκανε τα πάντα για να ευχαριστήσει την Τουρκία που βοήθησε ν στην απελευθέρωση του φυλακισμένου Αμερικανού πεζοναύτη Trevor Reed από τη Ρωσία.

«Χρειαζόμαστε μια σχέση με την Τουρκία. πρέπει να βρούμε κάποιον τρόπο να τη ξαναχτίσουμε», δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Άνταμ Σμιθ, στο Defense News. «Ο πρόεδρος είναι πιθανώς κατάλληλος όσον αφορά την προσπάθεια να το εξισορροπήσει. Είναι δύσκολο γιατί οι S-400 περιέπλεξαν τη σχέση μας με πολλούς τρόπους, αλλά δεν είναι μια σχέση από την οποία μπορούμε να απομακρυνθούμε».

Ο Σμιθ και μια ομάδα βουλευτών ψήφισαν νομοθεσία που προβλέπει την απαγόρευση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35.

«Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε αν η Τουρκία είναι ο τύπος του συμμάχου του ΝΑΤΟ που περιμένουμε ή όχι», είπε ο γερουσιαστής Μενέντεζ στο Defense News. «Λειτουργεί με τρόπους που είναι αντίθετοι με τα συμφέροντά μας σε πολλά πράγματα. Νομίζω ότι η διοίκηση πρέπει να σταματήσει να βλέπει από το φιλόδοξο μέρος του τι θα θέλαμε να είναι η Τουρκία και να συνειδητοποιήσει ότι η Τουρκία βρίσκεται υπό τον Ερντογάν».

The post Η απόφαση των ΗΠΑ για τα F-16 της Τουρκίας «δε θα φανεί στο χειροκρότημα»! appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΗΠΑ, F-16, Τουρκίας,ipa, F-16, tourkias