Φωτορεπόρτερ αγνοείται στο Κίεβο – Φόβοι ότι απήχθη

Η εξαφάνιση ενός φωτορεπόρτερ που έκανε ρεπορτάζ στην πρώτη γραμμή, κοντά στο Κίεβο, εδώ και περισσότερο από μια εβδομάδα, προκαλεί ανησυχίες για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι Ουκρανοί δημοσιογράφοι που καλύπτουν τη ρωσική εισβολή στη χώρα τους.

Σύμφωνα με τον Guardian, για τον Maks Levin δεν υπάρχουν νέα από τις 13 Μαρτίου, όταν έκανε ρεπορτάζ στην περιοχή Vishgorod, βόρεια του Κιέβου. Εκεί απαθανάτιζε με την κάμερά του τόσο τους

μαχόμενους όσο και τους αμάχους που έφευγαν, όπως περιγράφει ο συνάδελφός του, ο Ουκρανός φωτογράφος Markiian Lyseiko.

Το τηλέφωνο του Levin ήταν εκτός λειτουργίας από τότε που έστειλε το τελευταίο του μήνυμα εκείνο το πρωί, όταν τον σταμάτησαν ενώ ταξίδευε, έγραψε ο Lyseiko στο Facebook, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι ο Levin μπορεί να τραυματίστηκε ή να είχε αιχμαλωτιστεί από τις ρωσικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια μαχών εκείνη την ημέρα.

Η εξαφάνιση του Levin έχει προκαλέσει δημόσιες εκκλήσεις για πληροφορίες από Ουκρανούς δημοσιογράφους.

«Ο καλός μας φίλος, ο ταλαντούχος πολεμικός φωτορεπόρτερ Maks Levin, έχει χαθεί. Είχε άλλη μια ημέρα σε μια ζώνη μάχης έξω από το Κίεβο στις 13 Μαρτίου. Από τότε, κανείς δεν είχε καμία επαφή μαζί του. Αν παρακολουθείτε αυτόν τον πόλεμο, σίγουρα έχετε δει πολλά από τα έργα του», έγραψε στο Twitter ο Illia Ponomarenko , στρατιωτικός συντάκτης για τον Kyiv Independent.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων έχει αναφέρει ότι δύο άλλοι δημοσιογράφοι, ο Oleh Baturyn και η Viktoria Roshchina, είχαν προηγουμένως χαθεί, αλλά στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι από τους απαγωγείς τους, οι οποίοι εικάζεται ότι ανήκουν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

«Πολλοί δημοσιογράφοι έχουν χαθεί ενώ κάλυπταν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και όλα τα μέρη στη σύγκρουση θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι ο Τύπος μπορεί να εργάζεται με ασφάλεια και χωρίς φόβο απαγωγής», δήλωσε ο Gulnoza Said, συντονιστής του προγράμματος του CPJ για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

ALERT: RSF is concerned by the disappearance of Ukrainian photojournalist Max Levin near Kyiv, #Ukraine. His friend Lyseyko received his last message on 13/03 from a combat zone in Vychhorod where he was reporting. He worked for @Reuters @BBCWorld @AP_Images & @HromadskeUA. pic.twitter.com/EC35u1WCdJ

— RSF (@RSF_inter) March 22, 2022

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) ανέφεραν ότι η στόχευση δημοσιογράφων είναι έγκλημα πολέμου και αναφέρουν ότι άλλοι τρεις δημοσιογράφοι έχουν απαχθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

The post Φωτορεπόρτερ αγνοείται στο Κίεβο – Φόβοι ότι απήχθη appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα