Εξαγωγές λογισμικού υποκλοπών: Στα «χαμηλά» ψάχνει τους «υπευθύνους» το ΥΠΕΞ- Εκτός ευθυνών τα πολιτικά πρόσωπα

Μπορεί να έχουν περάσει πάνω από 15 μήνες από τότε που ξεκίνησε την Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) το υπουργείο Εξωτερικών για το ποιος υπέγραφε και έδινε άδειες εξαγωγών του λογισμικού υποκλοπών από την Ελλάδα  σε χώρες όπως το Σουδάν, τη Μαδαγασκάρη και την Ουκρανία, αλλά ακόμα «ψάχνει». Και μάλιστα φαίνεται πως αναζητά τους υπαίτιους στα «χαμηλά», μεταξύ υπαλλήλων του.

Σήμερα, υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η ΕΔΕ έχει ολοκληρωθεί, έχει σταλεί στη Δικαιοσύνη και ότι ήδη, εντός του υπουργείου Εξωτερικών,

διεξάγεται «πειθαρχική διαδικασία». Οι εξαγωγές φαίνεται να έγιναν το 2021 και 2022.

Ωστόσο, με πρόσχημα το «απόρρητο» της ΕΔΕ, οι ίδιες διπλωματικές πηγές αρνήθηκαν να διευκρινίσουν ποιους αφορούν αυτές οι «πειθαρχικές διαδικασίες». Είναι υψηλόβαθμα ή χαμηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΕΞ; Είναι σε βαθμό πρέσβεων ή σε χαμηλόβαθμους; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η «διαδικασία»;

Εξίσου αδιευκρίνιστο άφησαν εάν και γιατί δεν βρέθηκαν στο μικροσκόπιο των «ερευνών» πολιτικά πρόσωπα -με στενές σχέσεις με το μέγαρο Μαξίμου- που είχαν ρόλο - κλειδί στο υπουργείο και φέρονται να έχουν υπογράψει τις εξαγωγές. Να σημειωθεί πως κατ' επανάληψη στα ΜΜΕ έχει αναφερθεί το όνομα του τότε γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, και φερόμενου ως έμπιστου συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γιάννη Σμυρλή.

Μπροστά σε αυτή την κυβερνητική σιωπή για τις εξαγωγή του λογισμικού -που προκάλεσε το μείζον πολιτικό σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα-  σε χώρες, κάποιες εκ των οποίων είναι δικτατορικά καθεστώτα, η αντιπολίτευση έως τώρα συμπεριφέρεται τουλάχιστον υποτονικά και δεν ζητάει εξηγήσεις, όπως και δεν εγκαλεί τον αρμόδιο για το θέμα υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Να σημειωθεί πως πρόσφατα οι ΗΠΑ σε μια εξαιρετικά μεγάλης σημασίας κίνησή τους, ίσως για πρώτη φορά έβαλαν στη «μαύρη λίστα» τους τον στενότερο σύμμαχό τους, το Ισραήλ, και την ισραηλινή εταιρεία - κατασκευαστή του λογισμικού (Krikel και Intellexa). Παρά ταύτα, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ήταν εξαγωγέας του σκανδαλώδους λογισμικού, άπαντες οι κυβερνητικοί παράγοντες ποιούν την νήσσαν!

Τόσο ο προηγούμενος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όσο και ο σημερινός, αποφεύγουν με κάθε τρόπο να δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με αυτό το μείζον πολιτικό σκάνδαλο.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δημοσιοποιηθεί σε μερίδα ΜΜΕ, αν και η ΕΔΕ στο υπουργείο Εξωτερικών φέρεται να είχε ολοκληρωθεί από τις αρχές Ιανουαρίου του 2023, ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, όπως και ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος, υποστήριζαν τον Απρίλιο το ιδίου έτους ότι η έρευνα ... συνεχίζεται. Τα ίδια ισχυριζόταν η ελληνική κυβέρνηση και έναντι της Κομισιόν, όταν αυτή ζητούσε εξηγήσεις για την εξαγωγή του Predator στο Σουδάν.

The post Εξαγωγές λογισμικού υποκλοπών: Στα «χαμηλά» ψάχνει τους «υπευθύνους» το ΥΠΕΞ- Εκτός ευθυνών τα πολιτικά πρόσωπα appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εξαγωγές, ΥΠΕΞ- Εκτός,exagoges, ypex- ektos