«Ενοποίηση» και στα Μετοχικά Ταμεία τι προβλέπεται στο σχέδιο του ΥΠΕΘΑ πως αντιδρούν οι στρατιωτικοί

«Χαλασμός» αναμένεται όχι μόνο στα στρατιωτικά νοσοκομεία και στο Υγειονομικό Σώμα όπου όπως γράψαμε αναμένονται «ενοποιήσεις». Ίδια τακτική και λογική έχει κυριαρχήσει στο ΥΠΕΘΑ και για τα Μετοχικά Ταμεία. Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ που θα «σαρώσει» τα πάντα και προβλέπει όπως θα δείτε στα έγγραφα που δημοσιεύουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Αυτά δεν διαψεύδονται αλλά …αποσύρονται. Οι αντιδράσεις είναι μεγάλες αν και στην κυβέρνηση κυριαρχεί όπως φαίνεται η «λογική του 41%».

Ανακοίνωση του Πανελλήνιου Σωματείου Ελλήνων Στρατιωτικών

ΘΕΜΑ:

Μετοχικά Ταμεία

ΣΧΕΤ.:     α. Ανακοίνωση ΠΑ.Σ.Ε.Σ. 31-12-2022

                 β. Υπόμνημα επί Σχεδίου Νόμου ΥΠΕΘΑ/Αρ.Πρωτ.8/4-2-2023/ΠΑ.Σ.Ε.Σ.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Στρατιωτικών (ΠΑ.Σ.Ε.Σ.) έγινε κοινωνός πολλών ανησυχιών από μέλη του  κι  όχι  μόνο,  με  τα  όσα καταγράφονται  στον  ηλεκτρονικό τύπο σχετικά με την ύπαρξη σχεδίου ενοποίησης όλων των μετοχικών ταμείων (ΜΤΣ-ΜΤΝ-ΜΤΑ) καθόσον όπως αφήνεται να εννοηθεί υφίσταται έντονο πρόβλημα χρηματοδότησής τους και ιδιαιτέρως του ΜΤΣ.

Μας προκαλεί πραγματικά μεγάλη έκπληξη (στα όρια της αγανάκτησης), όταν λίγους μήνες πριν, ψηφίστηκε ο νόμος 5039/2023 και στο άρθρο 29, παράγραφο 2Α προσαύξανε τα μερίσματα των μερισματούχων του ΜΤΣ από Ταξίαρχο και άνω. Αυτή η «χαριστική παροχή», που προφανώς έγινε κατόπιν προτάσεως του ΜΤΣ με τη σύμφωνη γνώμη του τότε ΥΕΘΑ κ. Παναγιωτόπουλο και εν τέλει της ίδιας της κυβέρνησης, βασίστηκε σε προϋπάρχουσες αναλογιστικές μελέτες όπου θα παρουσιάζονταν το ΜΤΣ ως βιώσιμο ή όχι; Θα ήθελαν τα μέλη μας, έχοντας σαφώς κάθε έννομο συμφέρον, να μάθουν τι συνέβη έκτοτε και υφίσταται ξαφνικά τόσο έντονο πρόβλημα;

Εμείς ως ΠΑ.Σ.Ε.Σ., θυμίζουμε ότι αντιδράσαμε τότε άμεσα και έγκαιρα, προ της ψηφίσεως δηλαδή του νόμου, με γραπτά δημόσια κείμενα και με συνεντεύξεις του Προέδρου και του Α΄ Αντιπροέδρου μας αλλά δυστυχώς ήμασταν «φωνή βοώντος εν τη ερήμω». Σας θυμίζουμε χαρακτηριστικά:

α. Στην (α) σχετική Ανακοίνωσή μας αναφερόμασταν σε «ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ» πριμοδότηση των μερισματούχων ΜΤΣ που φέρουν βαθμό ανωτάτου και για παγκόσμια πρωτοτυπία να δουλεύουν οι εργαζόμενοι και με τις κρατήσεις τους να αυξάνει με  έξτρα χρήμα η σύνταξη – μέρισμα των προϊσταμένων τους.

β. Στο (β) σχετικό υπόμνημα που αποστάλθηκε εγκαίρως από το ΠΑ.Σ.Ε.Σ. με e-mail στους βουλευτές όλων των κομμάτων αναφέραμε επί έξη «Διαπιστώνεται αυθαίρετη «πριμοδότηση» σε μερίσματα στους διατελέσαντες ανώτατους Αξκούς. Τα μερίσματα είναι ανταποδοτικά των κρατήσεων όσο ήταν κάποιος εν ενεργεία. Δεν δίνονται «χαριστικά» σε κάποιους σε βάρος όλων των υπολοίπων μερισματούχων. Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία. Που αλλού κάποιοι παίρνουν  έξτρα  σύνταξη-μέρισμα-επικουρικό τα οποία και προφανώς καταβάλλονται από τις εισφορές των υπολοίπων διότι όταν ήταν εργαζόμενοι, υπήρξαν απλά «Προϊστάμενοι-Διευθυντές» τους ενώ όλοι οι άλλοι υφιστάμενοι αυτών. Μάλιστα η ανακοίνωση του ΜΤΣ της 29-12-2022 πως «Η μικρή αύξηση των μεριδίων στους Ανώτατους Αξιωματικούς, μετά την προσθήκη κλιμακίων που αντιστοιχούν στο βαθμό του Ταξχου, ήταν επιβεβλημένη για λόγους σχετικής διαβάθμισης από το βαθμό Σχη και άνω.» έχει εξοργίσει τα στελέχη των ΕΔ καθόσον δίνει την εντύπωση πως «αυθαιρετούν» και «συμπεριφέρονται ανεξέλεγκτα» με τις «τσέπες» και τα χρήματα από τις καταβληθείσες κρατήσεις όλων των υπολοίπων στελεχών.».

Κύριε Υπουργέ, επειδή:

1.   Οι Πρόεδροι των εκάστοτε Μετοχικών Ταμείων δεν παρέχουν εθελοντική εργασία αλλά σύμφωνα με την Φ.950/107/57771/Σ.17187/ΚΟΙΝΗ ΥΠ. ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ-ΥΕΘΑ, άρθρο 1 παρ. 1 λαμβάνουν μηνιαία αποζημίωση 4.000ευρώ.

2.    Από το μακρινό ακόμα 1852 με το άρθρο 42, του  Ν.ΣΙΒ/1852   «πας  υπάλληλος επιφορτισμένος χρηματικής διαχείρισης κατασταίνεται υπόλογος, άμα δι’ αποδείξεων του λάβη εις χείρα τον δημόσια χρήματα».

3. Στο ΜΤΣ από την μια μοιράζονται έξτρα μερίσματα που δεν προκύπτουν από  ανταποδοτικές  εισφορές  αλλά  δίνονται  κατά την ανακοίνωση ΜΤΣ χάριν «διαβάθμισης» ενώ από την άλλη έχει «κλείσει ερμητικά η κάνουλα» οποιασδήποτε παροχής προκαταβολής εφάπαξ για τα εν ενεργεία στελέχη του ΣΞ από τον Ειδικό Λογαριασμό Αλληλοβοήθειας Στρατού (ΕΛΟΑΣ).

Παρακαλούμε θερμά, όπως προβείτε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη διασφάλιση των χρημάτων των μερισματούχων όλων των κλάδων. Η ενοποίηση των Μετοχικών Ταμείων ΔΕΝ είναι λύση. Η ΜΟΝΗ λύση είναι η χρηστή διοίκηση  των  Μετοχικών Ταμείων. Για να συμβεί όμως αυτή «ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ» προϋπόθεση  για εμάς στο ΠΑ.Σ.Ε.Σ. είναι να στελεχώνονται τα Δ.Σ. των Μετοχικών Ταμείων από ένα κατ΄ ελάχιστο άτομο από κάθε θεσμό προέλευσης δηλαδή και από τους θεσμούς των ΑΣΣΥ, ΕΜΘ, ΕΠΟΠ κτλ.

Τα κοινοβουλευτικά κόμματα στα οποία κοινοποιείται το παρόν έγγραφο μας, παρακαλούνται όπως αναδείξουν δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου το θέμα της διαχείρισης των χρημάτων από τις Διοικήσεις των Μετοχικών Ταμείων.

The post «Ενοποίηση» και στα Μετοχικά Ταμεία τι προβλέπεται στο σχέδιο του ΥΠΕΘΑ πως αντιδρούν οι στρατιωτικοί appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ενοποίηση, Μετοχικά Ταμεία, ΥΠΕΘΑ,enopoiisi, metochika tameia, ypetha