Εκσυγχρονισμός F-16: Τι ΔΕΝ συζητούν τα κόμματα αναζητώντας το “σάπιο”

Στο βωμό της χωρίς όρια πολιτικής-κομματικής αντιπαράθεσης το θέμα του εκσυγχρονισμού των F-16 είναι αλήθεια ότι μπορεί να “σαπίσει”! Να μην γίνει δηλαδή…

Η άποψη της κ.Μπακογιάννη ότι “κάτι σάπιο υπάρχει” παραμένει στο τραπέζι όπως δήλωσε σε τηλεοπτική της παρέμβαση στον ΣΚΑΙ και είναι προφανές ότι δημιουργεί αρνητικό κλίμα για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

Στην Ελλάδα είναι τελικά εξαιρετικά δύσκολο να αποδεχτούν οι πολιτικές δυνάμεις ποιος είναι

ο τρόπος με τον οποίο η χώρα θα εξοπλίζεται χωρίς υποχρεωτικά να μιλάμε για “κάτι σάπιο”.

Στην προκειμένη περίπτωση η συμφωνία -αν υπάρξει- θα είναι διακρατική. Δεν διαφέρει σχεδόν σε τίποτα με τη συμφωνία του 2005 για την αγορά των 30 F-16 που έγινε επί κυβερνήσεως Καραμανλή. Κάτι που δεν έγινε κατανοητό είναι ότι η υπό συζήτηση συμφωνία είναι επέκταση της συμφωνίας που είχε υπογραφεί το 2005!

Έγινε πολύς λόγος τις πρώτες ημέρες της ανακοίνωσης για τα αντισταθμιστικά ωφέλη τα οποία ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής “έκοψε”. Συνεπώς αν υποθέσουμε οτι “κάτι” μπορεί να υπήρχε σ΄αυτό το πεδίο των ΑΩ, “έφυγε” κι αυτό από τη μέση.

Για τις διαφορετικές ανακοινώσεις στο κόστος του προγράμματος, νομίζουμε ότι είναι περιττό να αναφερθούμε. Ο Τραμπ ανακοίνωσε την τιμή που του έδωσαν από το Κογκρέσο και η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει μια “οροφή” που λέει πως δεν μπορεί να ξεπεράσει. Γι΄ αυτό και δεν μιλάμε ακόμη για συμφωνία, αλλά για διαπραγμάτευση συμφωνίας.

Κανονικά θα έπρεπε οι πολιτικές-κομματικές δυνάμεις να συζητούν άλλα θέματα για τον εκσυγχρονισμό των F-16.

Για παράδειγμα: Υπάρχει όντως μία πρόταση για τον εκσυγχρονισμό τους ή θα μπορούσαν να εξεταστούν κι άλλες όπως ακούγεται τις τελευταίες εβδομάδες; Αν ναι, γιατί δεν τις εξετάζουμε; Καλύπτει τις επιχειρησιακές μας ανάγκες ο εκσυγχρονισμός ή όχι; Ποιο θα είναι το πραγματικό κέρδος για την ελληνική αμυντική βιομηχανία; Ποιες ελληνικές εταιρείες θα ΄χουν συμμετοχή στο πρόγραμμα; Γιατί διαβάζουμε ότι η κατασκευάστρια εταιρεία σχεδιάζει να μεταφέρει τη γραμμή παραγωγής της στην Ινδία (!) και δεν διεκδικούμε εμείς κάτι περισσότερο από το 30% του προγράμματος εκσυγχρονισμού που λένε ότι θα δώσουν σε ελληνικές εταιρείες;

Έχετε ακούσει να συζητείται κάτι απ΄ όλα αυτά; Όχι.

Ας αφήσουμε τα “σάπια” λοιπόν για να δούμε πως θα μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα στην ΠΑ.

The post Εκσυγχρονισμός F-16: Τι ΔΕΝ συζητούν τα κόμματα αναζητώντας το “σάπιο” appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα