Εκδήλωση για το Πολυτεχνείο στη Λιβαδειά

Ο ΔΗΜΟΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ και ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ προσκαλούν το κοινό στην εκδήλωση με ομιλίες και συζήτηση για το νόημα του Πολυτεχνείου και τον αγωνιστή της εξέγερσης κατά της δικτατορίας και δολοφονηθέντος από τα όργανα της Χούντας συμπατριώτη μας, από το Δίστομο, φοιτητή της Σχολής Καλών Τεχνών Γιάννη Κα’ί’λη.

Με την εκδήλωση αυτή, η οποία θα γίνει στην αίθουσα της ”Νεροτριβής” την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου,στις 19.30, ολοκληρώνεται

η έκθεση έργων του Γιαννη Κα’ί’λη. Θα μιλήσουν η φιλόλογος και συγγραφέας Δρ Δήμητρα Σκαύδη- Κοκκίνη, που ήταν καθηγήτρια του Γιάννη Κα’ί’λη στο Γυμνάσιο και Λυκειο Διστόμου και ο Δαμιανός Μωραΐτης, εκπαιδευτικός. Θα χαιρετίσουν επίσης η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου και εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών.

Ο φοιτητής γεννημένος το 1950 στο Δίστομο Γιάννης Κα’ί’λης, ορφανός από μικρός, πήρε ενεργά μέρος στον αγώνα κατά της Δικτατορίας, ως φοιτητής της Σχολής Καλών Τεχνών. Πρωτοστάτησε στην εξέγερση του Νοέμβρη το 1973 και μάλιστα με το πινέλο του – όπως αναφέρεται στον φάκελλο του στην χουντική Γενική Ασφάλεια- γράφτηκαν τα συνθήματα ”ΕΞΩ ΑΙ ΗΠΑ” και ”ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ” στις κολόνες της πύλης του Πολυτεχνείου, όπως και πολλά από τα αντιχουντικά σκίτσα που κυκλοφορούσαν από χέρι σε χέρι μέσα από τα κάγκελα του Πολυτεχνείου.Μετά την εισβολή του τανκ κρύφτηκε για καιρό, όπου μπόρεσε. Τον Φεβρουάριο του 1974 βρέθηκε το άψυχο σώμα του πεταμένο σ’ έναν σωρό αμμοχάλικο μιας οικοδομής, στην οδό Βαλτετσίου, στα Εξάρχεια, δολοφονημένος από τις μυστικές υπηρεσίες της χούντας – αφού πρώτα βασανίστηκε βάναυσα.

Η δολοφονία αποδείχθηκε μετά την μεταπολίτευση μετά από πολύμηνο αγώνα που έκανε η δικηγόρος Φιλάνθη Ψυρρή, αφου η Χουντα ειχε προσπαθησει να την εμφανισει ως ”αυτοκτονία”. Ο Κα’ί’λης αναγνωρίστηκε ως θύμα της δικτατορίας από την Πολιτεία, η οποία έδωσε τιμητική σύνταξη στην μητέρα του.Η έκθεση αποσκοπεί να γινει γνωστός ο αγώνας και η θυσια του σε περισσότερο κόσμο, σε μια εποχή που τα μηνύματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα

The post Εκδήλωση για το Πολυτεχνείο στη Λιβαδειά appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα