Αποκάλυψη για τη μούμια του «χρυσού αγοριού» 2.300 μετά (φωτογραφίες)

Αποκάλυψη για τη μούμια ενός Αιγύπτιου εφήβου – Ξετυλίγεται ψηφιακά περίπου 2.300 χρόνια μετά τον θάνατο και την ταφή του.

Πρόκειται για μια αρχαία αιγυπτιακή μούμια του «χρυσού αγοριού». Τα λείψανά του εξετάστηκαν μέσω αξονικών τομογράφων. Τι αποκάλυψαν; Τα μέτρα που πήρε η οικογένειά του για να εξασφαλίσει το πέρασμά του στη μεταθανάτια ζωή. Το «χρυσό αγόρι» εκτιμάται ότι ήταν 14 ή 15 ετών όταν πέθανε, όπως αναφέρει το Skynews.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, όπως και πολύ αρχαίοι πολιτισμοί, πίστευαν ότι όταν πέθαιναν, το πνεύμα τους ξεκινούσε ένα μακρύ και δύσκολο ταξίδι για τον Κάτω Κόσμο.

Εκεί, όπου και θα κρινόταν ο πραγματικός χαρακτήρας τους.

Έτσι, για αυτό τον λόγο ήθελαν να του εξασφαλίσουν ένα θετικό αποτέλεσμα. Δηλαδή, μια θέση στη μετά θάνατον ζωή: Ο έφηβος, λοιπόν, θάφτηκε με 49 φυλαχτά, μεταξύ των οποίων:

ένας χρυσός σκαραβαίος στη θέση της καρδιάς καιμια χρυσή γλώσσα στο εσωτερικό του στόματος.

Η μούμια χρονολογείται από την περίοδο των Πτολεμαίων, όταν την Αίγυπτο κυβερνούσε η ομώνυμη, σημαντική δυναστεία.

Βρέθηκε κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εντοπίστηκε σε νεκροταφείο που χρησιμοποιήθηκε μεταξύ του 332 και του 30 π.Χ. στο Nag el-Hassay της νότιας Αιγύπτου. Ωστόσο, η μούμια έμεινε στα «αζήτητα» στο υπόγειο του Αιγυπτιακού Μουσείου του Καΐρου μέχρι πρότινος.

Χάρη στα ευρήματα μιας νέας μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Medicine, η μούμια μεταφέρθηκε στον κεντρικό εκθεσιακό χώρο με το όνομα «Golden boy», δηλαδή «χρυσό αγόρι».

أسرار مومياء الصبي الذهبي المخزنة في بدروم #المتحف_المصري بالتحرير
أوضحت الأشعة ما بداخل اللفائف حيث ترتدي المومياء ترتدي قناعًا ذهبيًا وصدرية مصنوعة من الكارتوناج وصندلًا من النسيج.
كما أوضحت وجود حوالي 49 تميمة مرتبة ترتيبًا منمقًا في ثلاث أعمدة بين طيات اللفائف الكتانية pic.twitter.com/3QhYJwkYdv

— The Egyptian Museum المتحف المصري (@EgyptianMuseumC) January 24, 2023

Το «χρυσό αγόρι» με τα  49 φυλαχτά

Η μούμια διακοσμήθηκε με 49 φυλαχτά, που αντανακλούσαν την υψηλή ταξική θέση. Επιπλέον, όμως, φορούσε και μια επιχρυσωμένη μάσκα, ένα θωρακικό κάλυμμα στον κορμό και ένα ζευγάρι σανδάλια.

«Τα σανδάλια προορίζονταν πιθανότατα για να μπορέσει το αγόρι να βγει από το φέρετρο», δήλωσε ο δρ. Σαχάρ Σαλίμ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Καΐρου και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Σύμφωνα με το τελετουργικό στο Βιβλίο των Νεκρών των αρχαίων Αιγυπτίων, ο νεκρός έπρεπε να φοράει λευκά σανδάλια. Για να είναι ευσεβής και καθαρός πριν απαγγείλει τους στίχους του», εξήγησε ο καθηγητής.

Η ελληνική επιγραφή

كشفت الأشعة المقطعية والطباعة ثلاثية الأبعاد أسرار مومياء الصبي الذهبي المخزنة في بدروم #المتحف_المصري بالتحرير لأكثر من قرن من الزمان،
تم العثور على هذه المومياء ملفوفة بالكامل بالكتان عام 1916، داخل مقبرة من العصر البطلمي (حوالي 300 ق.م.) بمدينة إدفو بمحافظة أسوان pic.twitter.com/9VBERFv6fG

— The Egyptian Museum المتحف المصري (@EgyptianMuseumC) January 24, 2023

Η μούμια είχε τοποθετηθεί μέσα σε δύο φέρετρα. Το εσωτερικό ήταν κατασκευασμένο από ξύλο, ενώ το εξωτερικό έφερε ελληνική επιγραφή. Ήταν περιτριγυρισμένος από φτέρες, όπως ήταν μια αρχαία αιγυπτιακή παράδοση.

Computed tomography (CT) scans and three-dimensional printing reveal the secrets of the 2,300 old golden boy's mummy at the @EgyptianMuseumC !#Egyptology #Egypt #ancientEgypt pic.twitter.com/hEhFpLCNTI

— Ministry of Tourism and Antiquities (@TourismandAntiq) January 25, 2023

«Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι γοητεύονταν από τα φυτά και τα λουλούδια και πίστευαν ότι είχαν ιερό και συμβολικό αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο δρ. Σαλίμ.

Εκτός από την καρδιά, είχαν βγάλει και τον εγκέφαλο του αγοριού από τη μύτη. Αντικαταστάθηκε με ρητίνη και όχι με χρυσό.

Ωστόσο, τα δόντια του ήταν σε καλή κατάσταση, χωρίς ενδείξεις ασθένειας ή τερηδόνας. Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν την αιτία θανάτου πέρα από τα φυσικά αίτια.

The post Αποκάλυψη για τη μούμια του «χρυσού αγοριού» 2.300 μετά (φωτογραφίες) appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα