Αντιτορπιλικό ΑΣΠΙΣ με «πλήρωμα» τον Γ.Γκράντ, τον Τ.Κέρτις και καλλονές του Χόλιγουντ

 Γράφει ο Δημήτρης Σταυροπουλος

(Tρίτο μέρος)

Το πρώτο μέρος ΕΔΩ και το δεύτερο ΕΔΩ

Στα τελη της δεκαετιας του 50 και στο πλαισιο του εκσυγχρονισμου του Ναυτικου με βοηθεια από τις Ηνωμενες Πολιτειες της Αμερικης,  εφθασε στον ναύσταθμο της Σαλαμινας το αντιτορπιλικο τυπου  Fletcher «USS Conner»

(DD-582).

Ειχε ναυπηγηθει το 1942-43 και εκσυγχρονίσθηκε αργότερα. 

Η παραλαβή του έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου 1959 στο Long Beach της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ από τον Ανπχο Γ. Ψαλίδα.

 Του ιδίου τύπου: ΒΕΛΟΣ, ΛΟΓΧΗ και ΣΦΕΝΔΟΝΗ. 

Ανήκε στη δύναμη της Διοικήσεως Αντιτορπιλικών.

 Παροπλίσθηκε την 1η Φεβρουαρίου 1991.

Του δοθηκε το ονομα «Ασπις»

Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ

Στον πολεμο εδρασε σχεδον παντου και συμετειχε σε πολλες ναυτικες επιχειρησεις.

Τον Ιούνιο του 1943, επλευσε παση δυναμει  στον Ειρηνικό για να συμμετάσχει στην επιδρομή στις αρχές Οκτωβρίου στο Wake Island και στην εκστρατεία Gilberts τον Νοέμβριο.

 Κατά το υπόλοιπο του 1943 και τις πρώτες εβδομάδες του 1944  το αντιτορπιλικο βομβάρδισε το νησί Ναούρου και υποστήριξε αεροπορικές επιδρομές στη Νέα Ιρλανδία. 

Το 1944, συνόδευσε τα αεροπλανοφόρα της Task Force 58 κατά τη διάρκεια της εισβολής Marshalls.

 Στα τέλη Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, συμετειχε στον κεντρικό Ειρηνικό σε εκαθαριστικες επιχειρησεις, τον Μάρτιο και Απρίλιο, στην εκστρατεία Marianas τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, στις επιδρομές στον δυτικό Ειρηνικό τον Οκτώβριο και την εκστρατεία Leyte αργότερα.  Συνόδευσε επίσης προεδρικα ταξιδια, στα τέλη Φεβρουαρίου και Μαρτίου, βομβάρδισε εχθρικούς στόχους στη Νέα Γουινέα την άνοιξη ,και συμμετείχε στις αποβάσεις του Μιντόρο τον Δεκέμβριο.

Τον Ιανουάριο του 1945 το «USS Conner» συμμετείχε στην εισβολή στο Λούζον πριν επιστρέψει στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ για γενική επισκευή. 

Επιστρέφοντας στις Φιλιππίνες τον Μάιο του 1945, υποστήριξε αμφίβιες επιχειρήσεις κατά του κόλπου του Μπρουνέι και του Μπαλικπαπάν για τους επόμενους δύο μήνες και συνέχισε να δραστηριοποιείται στην περιοχή αυτή τον Αύγουστο. 

Από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 1945 το αντιτορπιλικό συμμετείχε σε κατοχική υπηρεσία στα ύδατα της Κορέας και της Κίνας, στη συνέχεια διέσχισε τον Ειρηνικό στην Καλιφόρνια, όπου παροπλίστηκε τον Ιούλιο του 1946.

Μετά από περισσότερα από δεκατρία χρόνια στη «ναφθαλίνη»,  δανείστηκε στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 1959 και πουλήθηκε επίσημα στην χωρα μας το 1977.

ΤΟ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ ΣΤΟ ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΙΚΟ #tdi_1_f06 .td-doubleSlider-2 .td-item1 { background: url(https://www.militaire.gr/wp-content/uploads/2021/12/aspis_hollywood_Screenshot-2021-12-07-at-10.37.11-PM-80x60.png) 0 0 no-repeat; } #tdi_1_f06 .td-doubleSlider-2 .td-item2 { background: url(https://www.militaire.gr/wp-content/uploads/2021/12/aspis_hollywood_Screenshot-2021-12-07-at-10.37.26-PM-80x60.png) 0 0 no-repeat; } #tdi_1_f06 .td-doubleSlider-2 .td-item3 { background: url(https://www.militaire.gr/wp-content/uploads/2021/12/aspis_hollywood_Screenshot-2021-12-07-at-10.37.37-PM-80x60.png) 0 0 no-repeat; } #tdi_1_f06 .td-doubleSlider-2 .td-item4 { background: url(https://www.militaire.gr/wp-content/uploads/2021/12/aspis_hollywood_Screenshot-2021-12-07-at-10.37.46-PM-80x60.png) 0 0 no-repeat; } 1 του 4

Ενώ το πλοιο ετοιμαζοταν να ταξιδεψει στην Ελλαδα, το Χόλιγουντ ζητησε από το αμερικανικο Ναυτικο, ένα πολεμικο για τις αναγκες της ταινιας «Operation Petticoat» που γυριζοταν από την Universal-International , σε παραγωγή Robert Arthur , και σκηνοθεσία του περιφημου Blake Edwards , στην οποία πρωταγωνιστούν οι Cary Grant και Tony Curtis.

Το αντιτορπιλικο ηταν αμεσα διαθεσιμο και ετσι μετατραπηκε σε πλωτο κινηματογραφικό στουντιο, με τα καταστρωματα του να πλημυριζουν από καλλονες ηθοποιους οπερατερ, ηχοληπτες, μακιγιεζ και ένα σωρο κομπαρσους.

Το φιλμ γνωρισε τεραστια εισπρακτική επιτυχια και ηταν υποψηφιο για Οσκαρ!

Επροκειτο για μια πολεμικη κωμωδια με πρωταγωνιστες, βαρυγδουπα ονοματα της εποχης.

Η ταινία αφηγείται σε αναδρομή τις περιπέτειες ενός φανταστικού υποβρυχίου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ , USS Sea Tiger , κατά τη διάρκεια της Μάχης των Φιλιππίνων στις πρώτες ημέρες της εμπλοκής των Ηνωμένων Πολιτειών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο . Ορισμένα στοιχεία του σεναρίου προέρχονται από πραγματικά περιστατικά που συνέβησαν με μερικά από τα υποβρύχια του Στόλου του Ειρηνικού κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Οταν ο καπετάνιος Matt Sherman (Cary Grant) του υποβρυχίου Sea Tiger βομβαρδίζεται στην προβλήτα του λιμανιού από Ιαπωνικά μαχητικά και το σκάφος βυθίζεται, χρησιμοποιεί τις προσωπικές του γνωριμίες για να κερδίσει την εντολή επιδιόρθωσης του με ίδια μέσα… 

Επισκευάζονται λοιπον οι πρώτες μεγάλες ζημιές και το υποβρύχιο ξεκινάει για τις επιδιορθώσεις 2ου επιπέδου σε μία μακρινή βάση. 

Προτού αναχωρήσει παρουσιάζεται ως νέος αξιωματικός ο πλωτάρχης Nicholas Holden (Tony Curtis) που έχει γενικώς μεγάλο “δόντι”, και του του οποίου η εμπειρία μέχρι τότε ήταν σε λέσχες αξιωματικών και σε φιλική συνοδεία της γυναικας…του ναυάρχου του Στόλου!

Επειδή όμως ο Nicholas  ξέρει όλα τα κόλπα και όλους τους …κολπατζήδες, γίνεται ο αξιωματικός προμηθειών του υποβρυχίου. 

Σε κάποιο απομακρυσμένο νησί, το υποβρύχιο διασώζει πέντε νοσοκόμες που δεν έχουν άλλο τρόπο διαφυγής. 

Οπότε ξαφνικά στον κλειστό χώρο του υποβρυχίου πρέπει να συνυπάρξει η ατμόσφαιρα του περιορισμένου χώρου, η ιδρωτίλα και το μάτσο των ανδρών αλλά και ο υφέρπων ερωτισιμός που κουβαλιέται στο υποβρύχιο από τις όμορφες νοσοκόμες…. 

Και ενώ συμβαινουν όλα αυτά, το αντιτορπιλικο «Ασπις» κυνηγα το υποβρυχιο να το βυθισει!

Όταν τα γυρισματα ολοκληρώθηκαν, το πλοιο υψωσε την ελληνικη σημαια, οι ναυτες καθαρισαν και εβαψαν το βαπορι, μαζεψαν ότι ειχαν αφησει οι ηθοποιοι και οι ομορφες σταρλετ του Χολυγουντ… κι εβαλαν πλωρη για τον ναυσταθμο της Σαλαμινας!

The post Αντιτορπιλικό ΑΣΠΙΣ με «πλήρωμα» τον Γ.Γκράντ, τον Τ.Κέρτις και καλλονές του Χόλιγουντ appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα