Το κρέας στην κορυφή των ανατιμήσεων

Στα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας μετά τα δύο χρόνια της πανδημίας, έρχονται να προστεθούν και οι ελλείψεις σε βασικές πρώτες ύλες από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η κατακόρυφη αύξηση των τιμών σε ουσιαστικά είδη διατροφής, θα αυξήσει τον πληθωρισμό, όπου σύμφωνα με το ΔΝΤ θα αγγίξει το 8,3%.

Τα νοικοκυριά, ως επακόλουθο, αντιμετωπίζουν τεράστιο θέμα επιβίωσης πλέον, βλέποντας την καθημερινότητά τους να αλλάζει δραματικά, χωρίς κανείς να μπορεί να κάνει προβλέψεις.

Από τα είδη που έχουν κάθετη ανοδική πορεία και αλληλεπιδρούν

με τα υπόλοιπα είναι τα καύσιμα τα οποία καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, αφού αυξάνει το κόστος παραγωγής στις επιχειρήσεις, φέρνοντας αδιέξοδα στη λειτουργία τους. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε αύξηση των καυσίμων 38,% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν στις 16 Σεπτεμβρίου.

Τα «δημοφιλή» και μέχρι πρόσφατα ζυμαρικά που αποτελούσαν οικονομική λύση στη διατροφή μας, πλέον οι τιμές τους εκτοξεύτηκαν στα ύψη, αφού ο πόλεμος στην Ουκρανία μπλοκάρισε τις εξαγωγές σιτηρών. Μάλιστα, τον Μάιο, η Allianz εκτίμησε ότι τα ζυμαρικά αυξήθηκαν κατά 19% στην ευρωζώνη τους τελευταίους 18 μήνες.

Η τιμή του κρέατος σε ανοδική πορεία

Τα σιτηρά, όμως, δεν περιορίζονται ως προορισμός για την ανθρώπινη διατροφή, αλλά και για τις ζωοτροφές, βασική πρώτη ύλη στις ζωικές εκμεταλλεύσεις. Με τα σιτηρά, λοιπόν, πιο ακριβά, η διατροφή των βοοειδών γίνεται πολυδάπανη με αποτέλεσμα αύξηση τιμών και στη μεταποίηση των προϊόντων κρέατος. Από την Κίνα που, παραδοσιακά καταναλώνει περισσότερο χοιρινό, έως την Αργεντινή με τη μεγάλη παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος, οι τιμές έχουν αυξηθεί σε ένα χρόνο σε 22% και 77% αντίστοιχα. Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, τα πουλερικά, μια επίσης φθηνή πρωτεΐνη, η τιμή τους αυξήθηκε 33%, σύμφωνα με την Ε.Ε., τον Αύγουστο.

Keywords
Τυχαία Θέματα