Σημαντική επιτάχυνση στην υλοποίηση του ΠΑΑ το β’ εξάμηνο 2020

Ξεπέρασε σε ποσοστό το 50% η απορρόφηση των πόρων του ΠΑΑ 2014-2020.Συγκεκριμένα, έφτασε στο 50,55%, με ετήσιες πληρωμέςδημόσιας δαπάνης της τάξης των 620 εκ. €, επίδοση εξαιρετικά υψηλή σε σχέση καιμε τη συνολικότερη πρόοδο υλοποίησης των υπόλοιπων Επιχειρησιακών Προγραμμάτωντου ΕΣΠΑ, ο μέσος όρος των οποίων ανέρχεται σε 32,7%.

Ανακοίνωσητου ΥΠΑΑΤ αποδίδει την εξέλιξη αυτή στις εντατικές και συντονισμένες προσπάθειεςπου καταβλήθηκαν

από την ηγεσία του Υπουργείου, καθώς και στις σημαντικές πρωτοβουλίες πουαναλήφθηκαν από τον Υπουργό, Μάκη Βορίδη.

Ενδεικτικά,επισημαίνεται ότι στο διάστημα από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο 2019,δηλαδή σε ένα μόλις πεντάμηνο,επετεύχθη αύξηση 7 ποσοστιαίων μονάδων απορρόφησης. Στο ίδιο διάστημα,πραγματοποιήθηκαν πληρωμές ύψους 520 εκ. € σε Μέτρα του ΠΑΑ, όταν στο πρώτοεξάμηνο του έτους οι πληρωμές ήταν της τάξης των 100 εκ. €, δηλαδή άνω του 80% των ετήσιων πληρωμών τουΠρογράμματος πραγματοποιήθηκε στο δεύτερο εξάμηνο του 2019.

Με τιςεπιδόσεις αυτές το ΠΑΑ υπερκάλυψε τοστόχο του ΕΣΠΑ για το έτος 2019, συνεισφέροντας με το μεγαλύτερο ποσόαπορρόφησης πόρων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και κατ΄ επέκταση εισροήςκοινοτικών πόρων στη χώρα μεταξύ των είκοσι Επιχειρησιακών Προγραμμάτων τουΕΣΠΑ. Επίσης, υπερκάλυψε τις υποχρεώσεις του κανόνα ν+3, τον στόχο πληρωμών πουθέτει η Ε.Ε., για το έτος 2019, ενώ ήδη έχει καλυφθεί ο στόχος πληρωμών και γιατο έτος 2020.

Στην επιτυχή υλοποίηση του Προγράμματος σεΕθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο αναφέρθηκαν τον Δεκέμβριο 2019, τόσο στην ΕτήσιαΣυνάντηση των Επενδυτικών και Διαρθρωτικών Ταμείων της Ε.Ε. για το ΕΣΠΑ όσο καιστην 8η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΑΑ, οιεκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του συντονιστικού Υπουργείου Ανάπτυξηςκαι Επενδύσεων του ΕΣΠΑ.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδης δήλωσε σχετικά:

«Οισημαντικές πρωτοβουλίες που αναλάβαμε από την πρώτη στιγμή ανάληψης τωνκαθηκόντων μας στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, στο πλαίσιο ενόςολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου ανάταξης της αγροτικής μας οικονομίας,αποδίδουν καρπούς και σηματοδοτούν την ισχυρή πολιτική μας βούληση νααντιπαρέλθουμε αδυναμίες και καθυστερήσεις του παρελθόντος και να υπερβούμεπροβλήματα και λογικές που δρούσαν ανασταλτικά στην υλοποίηση του ΠρογράμματοςΑγροτικής Ανάπτυξης.

Μέσα από μια σειρά στοχευμένων και καλά σχεδιασμένων ενεργειών καταφέραμε να επανεκκινήσουμε την αναπτυξιακή διαδικασία, προσδίδοντας νέα δυναμική στον αγροδιατροφικό μας τομέα αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό και αποτελεσματικό τρόπο τους σημαντικούς πόρους που το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης διαθέτει.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, κο Κωνσταντίνο Μπαγινέτα, και το προσωπικό των Υπηρεσιών που εμπλέκονται στην διαχείριση και εφαρμογή του ΠΑΑ 2014-2020, καθώς εργάστηκαν σκληρά όλο αυτό το διάστημα για την επίτευξη των στόχων που θέσαμε και τα πολύ καλά αποτελέσματα.

Δεσμεύομαι ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί και το 2020 ακόμη πιο εντατικά, καθώς έχουμε υποχρέωση να ανταποκριθούμε στις υψηλές προσδοκίες του παραγωγικού κόσμου της χώρας μας για ανάπτυξη, πρόοδο και ευημερία».

The post Σημαντική επιτάχυνση στην υλοποίηση του ΠΑΑ το β’ εξάμηνο 2020 appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα