Νέα διατάραξη στον εφοδιασμό τροφίμων λόγω της έντασης στο ρωσο-ουκρανικό

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο μεγάλες δυνάμεις της παραγωγής σιτηρών και συνεπώς η μεταξύ τους ένταση αλλά και η διεθνής γεωπολιτική αναστάτωση που δημιουργείται με επίκεντρο το ρωσο-ουκρανικό, φέρνει νέες διαταράξεις στον τομέα των τροφίμων.

Οι εξελίξεις καθιστούν πολύ πιθανό οι διεθνείς αγοραστές να στραφούν σε άλλες πηγές για να αναζητήσουν σιτάρι, καλαμπόκι και ηλιέλαιο· η πιθανή επίπτωση θα είναι να αυξηθούν σημαντικά οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων, οι οποίες όμως βρίσκονται ήδη κοντά στα υψηλά πολλών ετών.

Με

τις δύο χώρες να εκπροσωπούν περίπου το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, το 19% των παγκόσμιων προμηθειών καλαμποκιού και το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιελαίου, είναι διάχυτη η ανησυχία για τη διατάραξη που θα προκληθεί και για τις αλυσιδωτές επιπτώσεις στον κλάδο των τροφίμων παγκοσμίως.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι στο χρηματιστήριο του Σικάγο εκτινάχθηκαν περισσότερο από 2% την Τρίτη, το καλαμπόκι έφτασε σε υψηλό επτά μηνών, ενώ και η σόγια αυξήθηκε επίσης. Βασικά συστατικά για τρόφιμα και ζωοτροφές, τα τρία αυτά εμπορεύματα έχουν ήδη αυξηθεί κατά 40% από τα χαμηλά του 2021, λόγω της μείωσης της παγκόσμιας παραγωγής και λόγω της ισχυρής ζήτησης.

Όπως αναφέρουν οι διεθνείς αναλυτές, περίπου το 70% του εξαγόμενου σιταριού της Ρωσίας κατευθύνθηκε στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική το 2021 και τώρα φαίνεται ότι οι εντάσεις στην περιοχή έχουν ήδη αναγκάσει ορισμένους αγοραστές να στραφούν σε άλλες πηγές λόγω ανησυχιών ότι ενδεχόμενη πολεμική εμπλοκή θα οδηγήσει σε μεγάλες καθυστερήσεις στη φόρτωση.

Σημειώνεται πάντως ότι ήδη παρατηρούνται διαταραχές στον εφοδιασμό, καθώς «τα πλοία αποφεύγουν να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα λόγω του κινδύνου για πόλεμο», όπως λένε παράγοντες του διεθνούς εμπορίου.

Η έλλειψη προμηθειών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας αναμένεται ότι θα αυξήσει τη ζήτηση από άλλες πηγές, όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα