Μείωση του Δείκτη Τιμών Τροφίμων – “Κυνήγι” προσφορών από τους καταναλωτές

Συγκεκριμένα, μετά το ιστορικό υψηλό των 159,3 του Μαρτίου, ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στο 136,3, μειωμένος κατά 1,1% σε σύγκριση με τον Αυγούστου, παραμένοντας, όμως, 5,5% υψηλότερα έναντι του Σεπτεμβρίου 2021.

O Δείκτης Τιμών Τροφίμων τον Σεπτέμβρη παρουσίασε μείωση 1,1% σε σύγκριση με τον Αύγουστο, παραμένοντας όμως 5,5% ψηλότερα από τον αντίστοιχο μήνα του 2021. 

Κρέας

Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO μειώθηκε κατά 0,5% από τον Αύγουστο. Οι παγκόσμιες τιμές βοείου κρέατος μειώθηκαν

λόγω των υψηλών εξαγωγικών διαθεσίμων από τη Βραζιλία και της αυξημένης εκκαθάρισης βοοειδών σε ορισμένες χώρες παραγωγής, ενώ οι τιμές του κρέατος πουλερικών μειώθηκαν εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης. Αντίθετα, οι παγκόσμιες τιμές του χοιρινού κρέατος αυξήθηκαν λόγω της έλλειψης προσφοράς σε έτοιμα προς σφαγή ζώα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γαλακτοκομικά

Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών μειώθηκε κατά 0,6% τον Σεπτέμβριο, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό τον αντίκτυπο του ασθενέστερου ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, μαζί με τις αβεβαιότητες της αγοράς και τις ζοφερές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Παρ’ όλα αυτά και σύμφωνα με έρευνα πραγματοποιήθηκε 29 Αυγούστου-2 Σεπτεμβρίου σχετικά με τις ανατιμήσεις των προϊόντων, από το ΙΕΛΚΑ, στους 10 καταναλωτές κυνηγούν προσφορές και εκπτώσεις,  83% αναβάλλουν προσωπικές αγορές ή αγοράζουν οικονομικότερες εναλλακτικές προϊόντων και 2 στους 3 έχουν μειώσει την κατανάλωση ρεύματος και τις αγορές τροφίμων. Συγκεκριμένα:

Το 84% του κοινού δηλώνει ότι προσφεύγει στις προσφορές και στις εκπτώσεις.

Το 75% δηλώνει ότι επιλέγει οικονομικότερες ή φθηνότερες επιλογές προϊόντων (πχ. προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας).

Το 67% δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου.

Το 63% του κοινού δηλώνει ότι έχει μειώσει το τελευταίο διάστημα την κατανάλωση ρεύματος.

Πηγή: ot.gr

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα