Κύπρος: Μεγάλες αυξήσεις στο κρέας σε λιανική και χονδρική

Οι αυξήσεις στα σιτηρά, τα πετρέλαια, την ενέργεια κ.λπ. έχουν επηρεάσει την κτηνοτροφία της Κύπρου και όπως ανακοίνωσε ο Παγκύπριος Οργανισμός Αγελαδοτρόφων,  από τις 16 Αυγούστου οι τιμές χονδρικής στο μοσχαρίσιο και βοδινό κρέας αυξάνονται κατά 30%. Η αύξηση αυτή θα επηρεάσει κάθετα και οριζόντια τις τιμές της λιανικής, με αρνητικές επιπτώσεις για τους κρεοπώλες αλλά και για τους καταναλωτές.

Ο Σύνδεσμος Κρεοπωλών Κύπρου σχολιάζοντας το θέμα των

αυξήσεων αναφέρει: «Υποχρεωθήκαμε τα τελευταία χρόνια να απορροφήσουμε μεγάλο μέρος των αυξήσεων.  Δυστυχώς στη συγκεκριμένη περίπτωση οι αυξήσεις θα ανεβάσουν σημαντικά και τις λιανικές τιμές».

Στην ανακοίνωσή τους οι κρεοπώλες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για ενδεχόμενη μείωση της κατανάλωσης και αύξηση των εισαγωγών, γεγονός που θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα τόσο στην κτηνοτροφία όσο και στην διάθεση του εγχώριου μοσχαρίσιου και αγελαδινού κρέατος.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Κρεοπωλών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και ζητά από το κράτος τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής κρεάτων, την προστασίας της αγοράς από ολιγοπώλιο και μονοπώλιο στο ζήτημα σφαγής των ζώων καθώς και τη δημιουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών. Συγκεκριμένα, δε, τονίζει: «Οι αρμόδιες Αρχές θα πρέπει να προχωρήσουν σε συστηματικούς ελέγχους σε ολόκληρη την αλυσίδα της παραγωγής, της σφαγής και της ποιότητας των κρεάτων στην αγορά. Οι κρεοπώλες θα εφαρμόσουν όπως πάντοτε μια ισορροπημένη, απόλυτα αιτιολογημένη τιμολογιακή πολιτική που να στηρίζει τον κλάδο και παράλληλα τους καταναλωτές».

Πηγή: riknews.com

Keywords
Τυχαία Θέματα