“Καλπάζει” η γρίπη των πτηνών σε Βουλγαρία και Ρουμανία

23:09 1/2/2023 - Πηγή: meatnews
Η γρίπη των πτηνών έκανε την εμφάνισή της στις γειτονικές χώρες. Στη Ρουμανία, το Αnima Health and Diagnostic Institute επιβεβαίωσε τον ιό H5N1 σε δείγματα από το αγρόκτημα γαλοπούλας Bravcod, που βρίσκεται στην πόλη Codlea, το οποίο αριθμεί 65.000 πτηνών.

Από τις 26 Ιανουαρίου οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ρουμανίας ενεργοποιήθηκαν άμεσα για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της επιδημίας, Γύρω από το αγρόκτημα οριοθετήθηκε ζώνη προστασίας

και επιτήρησης, έτσι ώστε να επιβληθούν αυστηροί περιορισμοί στην κίνηση ανθρώπων, ζώων και μεταφορικών μέσων σε ακτίνα τουλάχιστον 10 χιλιομέτρων.

Υπάρχουν άλλες 9 πτηνοτροφικές μονάδες στη ζώνη προστασίας και 15 στη ζώνη επιτήρησης, οι οποίες παρακολουθούνται μόνιμα μέσω κλινικών επιθεωρήσεων και συλλογής δειγμάτων. Επίσης, εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι κοντά στα σύνορα, στις εμπορικές διαδρομές μέσω των οποίων πραγματοποιούνται οι ενδοκοινοτικές ανταλλαγές ζώντων πτηνών, κρέατος πουλερικών και αυγών για κατανάλωση και εκκόλαψη, μεταξύ της Ρουμανίας και άλλων κρατών μελών της Ε.Ε. όπου υπάρχει γρίπη των πτηνών σε εξέλιξη.

Η επιδημιολογική εξέλιξη της γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη δείχνει αυξημένη ιογενή πίεση, με κρούσματα να καταγράφονται, ως εξής: Πολωνία - 32, Γαλλία - 27, Τσεχία - 11, Γερμανία - 7, και κρούσματα σε άγρια ​​πτηνά: Γερμανία - 40 , Αυστρία - 33, Βέλγιο - 20, που καθορίζει την εντατικοποίηση της επιτήρησης και παρακολούθησης κατοικίδιων και άγριων πτηνών που αντιπροσωπεύουν, σύμφωνα με τη νομοθεσία και τις εξειδικευμένες μελέτες, τη φυσική πηγή του ιού της γρίπης των πτηνών.

Βουλγαρία

Ο ιός εντοπίστηκε σε μια φάρμα με 25.000 ορτύκια ωοπαραγωγής κοντά στη βουλγαρική πόλη Etropole, περίπου 80 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Σόφια, μετά από αναφορές για υψηλή θνησιμότητα μεταξύ των πτηνών, ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της. Έχουν ληφθεί άμεσα όλα τα μέτρα για την ανάσχεση της επιδημίας.

Ο κίνδυνος για τον άνθρωπο από τη νόσο θεωρείται χαμηλός, αλλά παλαιότερα κρούσματα μεταξύ πτηνών φάρμας είχαν ως αποτέλεσμα εκτεταμένα προγράμματα σφαγής για τον περιορισμό της εξάπλωσης.

Αυτή είναι η πρώτη επιδημία γρίπης των πτηνών στη Βουλγαρία φέτος, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα