ΗΠΑ: Η ύφεση έως το 2023 απειλεί και την κτηνοτροφία

Στις 13 Δεκεμβρίου, η αμερικανική τράπεζα CoBank δημοσίευσε την έκθεσή της για το έτος 2023 που έφερε τον τίτλο: «Δυνάμεις που θα διαμορφώσουν την αγροτική οικονομία των ΗΠΑ». Ενώ η εταιρεία δεν προβλέπει άμεση ύφεση, σημειώνει ότι ιστορικά «πληθωρισμός πάνω από 5% δεν ήταν ποτέ ελεγχόμενος χωρίς να επιφέρει ύφεση».

«Καθώς οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες συνεχίζουν να πιέζονται, αναμένουμε ότι η οικονομία των ΗΠΑ

θα αμβλύνεται σταθερά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, εγκαινιάζοντας μια σύντομη, μέτρια ύφεση», δήλωσε ο Dan Kowalski, αντιπρόεδρος της CoBank's Knowledge Exchange. «Το ποσοστό ανεργίας θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 5%, οδηγώντας έμμεσα σε μείωση των καταναλωτικών δαπανών. Χωρίς αυτή τη χαλάρωση στην αγορά εργασίας και τη σχετική επιβράδυνση των μισθολογικών κερδών και των δαπανών, θα είναι δύσκολο να σταθεροποιηθούν οι τιμές».

Μετά από μια ύφεση, η CoBank προβλέπει επιστροφή σε ρυθμούς πληθωρισμού πιο κοντά στο 3,5% - 4,5%, μέχρι τα τέλη του 2023.

Μετά την απώλεια 2 εκατομμυρίων εργαζομένων τα τελευταία δύο χρόνια, οι εργοδότες μπορεί να είναι απρόθυμοι να επιβάλουν επιπλέον απολύσεις, ακόμη και σε περίπτωση ύφεσης, πρόσθεσε η τράπεζα.

Ο τράπεζα ανέφερε, επίσης, ότι η βιομηχανία κρέατος και πουλερικών θα αρχίσει να αισθάνεται σύσφιγξη της οικονομίας το 2023 και μάλιστα με τρόπους που δεν θα είναι εύκολο να ξεφύγει.

«Παρά τις  αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών, το ιστορικό υψηλό κόστος των ζωοτροφών, τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και τις καθυστερήσεις της αλυσίδας εφοδιασμού, τα περισσότερα τμήματα της βιομηχανίας ζωικών πρωτεϊνών στις ΗΠΑ έχουν καταγράψει εκπληκτικές οικονομικές επιδόσεις τα τελευταία τρία χρόνια», σημείωσε η CoBank. «Ωστόσο, αυτή η ευρεία εποχή κερδοφορίας πιθανότατα θα τελειώσει το 2023».

Σε αναμονή η παραγωγή κρέατος

Το 2023 πιθανότατα θα είναι μια περίοδος για τις εταιρείες κρέατος και πουλερικών προβληματισμού πριν προχωρήσουν στην παραγωγή, καθώς το υψηλό κόστος των ζωοτροφών, της εργασίας και των κατασκευών αποτελούν εμπόδια στην επέκταση.

Η CoBank αναμένει ότι μετά από ένα ιστορικό υψηλό πάνω από 102,5kg κατά κεφαλήν (προβλεπόμενη) το 2022, η κατανάλωση κρέατος και πουλερικών στις ΗΠΑ θα παραμείνει σταθερή το επόμενο έτος.

Καθώς η προσφορά βοοειδών συρρικνώνεται, η παραγωγή βόειου κρέατος αναμένεται να μειωθεί, κατά τη διάρκεια του 2023, κατά 1 δισεκατομμύρια kg περίπου ετησίως σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Το χοιρινό είναι έτοιμο για μέτρια ανάκαμψη, συμβάλλοντας στην αντιστάθμιση του κενού στην παραγωγή κόκκινου κρέατος. Ωστόσο, η εκτροφή γουρουνιών βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο πενταετίας, μειωμένο κατά 6,5% από την κορύφωσή του το 2020.

Ο κλάδος της πτηνοτροφίας παρουσίασε σταδιακή άνοδο της παραγωγής στα τέλη του 2022, κάτι που η CoBank πιστεύει ότι αποτελεί ένδειξη για το πού κατευθύνεται ο κλάδος το 2023.

«Αν και δεν αναμένουμε ότι οι τιμές των κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής θα επανέλθουν στα προ της πανδημίας χαμηλά επίπεδα, ούτε τα υψηλά ρεκόρ του 2022 θα επανέλθουν», ανέφερε η CoBank.

Στην αντιπαράθεση Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών, παρ’ όλα αυτά, η CoBank είναι δύσπιστη όσον αφορά τη νομοθεσία όπως το Farm Bill 2023 που θα περάσει γρήγορα με ένα διχασμένο Κογκρέσο, ενώ σημειώνει: «Στο τέλος της ημέρας, η Γερουσία θα έχει το πάνω χέρι σε αυτή τη συζήτηση. Και οι πολιτικές που προκύπτουν στο νομοσχέδιο - είτε πρόκειται για τον Σεπτέμβριο είτε τον Δεκέμβριο του 2023 είτε τον Νοέμβριο του 2024 - θα επηρεάσουν τη γεωργία για την επόμενη δεκαετία.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα