ΙΕΛΚΑ: Μικρή κερδοφορία για το λιανεμπόριο τροφίμων το 2024 – Μείωση του όγκου πωλήσεων

Μια νέα έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), που διεξήχθη από τις 15 έως 31 Ιανουαρίου 2024 καταγράφει τις απόψεις των στελεχών επιχειρήσεων του κλάδου για τα βασικά θέματα και προκλήσεις που αφορούν τον συγκεκριμένο τομέα και αξιολογούν τις εξελίξεις του το Β’ εξάμηνο του 2023 και τις προσδοκίες για το Α’ εξάμηνο του 2024. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσμα αφορούν:

- Αύξηση της αξίας των πωλήσεων

το Α’ εξάμηνο του 2024 (+1,6%) σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023.

- Μείωση του όγκου πωλήσεων το Α’ εξάμηνο του 2024 (-1,3%) σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023.

- Διατήρηση του επίπεδου του οικονομικού κλίματος σε θετικά επίπεδα.

- Ηπιότερη επίδραση των ανατιμήσεων στη λειτουργία των επιχειρήσεων και μειωμένη εκτίμηση για μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις.

Προοπτική για αύξηση τζίρου και μείωση όγκου

Σχετικά με τις προσδοκίες για τις πωλήσεις του κλάδου καταγράφεται μεγάλο ποσοστό ερωτηθέντων 62% οι οποίοι θεωρούν ότι η αξία των πωλήσεων του κλάδου θα αυξηθεί το επόμενο εξάμηνο (έναντι 80% στην προηγούμενη μέτρηση), με ένα μικρό ποσοστό 15% οι οποίοι θεωρούν ότι θα παρουσιάσει μείωση. Μεσοσταθμικά τα στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμούν ότι θα καταγραφεί αύξηση της τάξης του 1,6% στις πωλήσεις το εξάμηνο Ιανουάριος 2024-Ιούνιος 2024 σε σχέση με το ίδιο εξάμηνο του 2023. (βλ. σχήμα 1).

Όμως, τα στελέχη αξιολογούν πως θα υπάρχει μείωση του όγκου πωλήσεων το Α’ εξάμηνο του -2- 2023 (-1,4%) σχετικά με το αντίστοιχο του 2023, η οποία είναι μάλιστα εντονότερη οριακά αυτής της προηγούμενης μέτρησης (-1,1%). Η διαφορά αυτή οφείλεται στις πληθωριστικές τάσεις που επηρεάζουν αρνητικά τις καταναλωτικές συνήθειες.

Τον Ιανουάριο 2024 το 35% θεωρούν ότι η οικονομική κατάσταση το τελευταίο εξάμηνο βελτιώθηκε και η πλειοψηφία σε ποσοστό 38% ότι χειροτέρεψε, η μέτρηση αυτή είναι η τρίτη καλύτερη σε σχέση με την μέτρηση που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο 2017 που πραγματοποιείται η παρούσα μελέτη και η καλύτερη της τελευταίας 3ετίας (σχήμα 2).

Το οικονομικό κλίμα παρουσιάζει πιο βελτιωμένη εικόνα, η οποία οφείλεται στο συνδυασμό των εκτιμήσεων των στελεχών (πωλήσεις, τιμές, οικονομικές συνθήκες). Η αποκλιμάκωση οφείλεται στη εκτίμηση μικρότερης αύξησης των πωλήσεων και στην εκτίμηση για περιορισμό των ανατιμήσεων (σχήμα 3).

Ανάμεσα στα θέματα που ερευνήθηκαν, είναι η εκτίμηση της τωρινής οικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων, αλλά και η επίδραση των ανατιμήσεων. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων σε ποσοστό 58% αναμένει καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα ως προς την κερδοφορία της το 2024, ενώ 17% αναμένει χειρότερο οικονομικό αποτέλεσμα. Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του δείγματος, είτε δεν έχουν ακόμα σαφή εικόνα, είτε δεν αναμένουν μεταβολή. Δηλαδή, οι περισσότερες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας τροφίμων (7 στις 10 επιχειρήσεις) αναμένουν κάποια μικρή κερδοφορία το 2024, ενώ λιγότερες από 1 στις 10 αναμένουν ζημιές (σχήμα 4).

Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν αυξητικά τις τιμές το 2024 όμως; Σίγουρα είναι πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν, όπως: το κόστος μεταφορικών (85%), οι διεθνείς τιμές πρώτων υλών (75%), το κόστος ενέργειας (60%), το εργασιακό κόστος (59%), οι νομοθετικές ρυθμίσεις της πολιτείας (55%) και το κόστος χρήματος (53%) Τα στοιχεία αυτά δείχνουν την μεγάλη ένταση των πληθωριστικών πιέσεων και την πολυπλοκότητα αντιμετώπισης του φαινομένου, λόγω των πολλαπλών παραγόντων που επιδρούν στις τιμές (σχήμα 5).

Πηγή: businessnews.gr

Keywords
Αναζητήσεις
ielka-mikri-kerdoforia-gia-to-lianeborio-trofimon-to-2024--meiosi-tou-ogkou-poliseon.htm
Τυχαία Θέματα