Η άνοδος των τιμών στα τρόφιμα συνεχίζεται και το 2024

11:38 4/1/2024 - Πηγή: meatnews

Η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις κυρίως στα τρόφιμα αποτελούν και τον βασικό παράγοντα αύξησης του πληθωρισμού. Το γεγονός βέβαια πως το 2023 υπήρξε κάθετη και διαρκής άνοδος των τιμών, δεν σημαίνει πως το 2024 θα είναι πιο «ήπια» χρονιά για τον τιμάριθμο, ειδικά για βασικά είδη διατροφής όπως το ελαιόλαδο και τα λαχανικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, η Ελλάδα κατέγραψε αύξηση 22% στις εν λόγω

τιμές, με τη δεύτερη Κύπρο να ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση (+11%). Μάλιστα, τον Νοέμβριο, ο δείκτης τιμών των τροφίμων αυξήθηκε κατά 9% και η ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ συνεχίζει να αποτελεί πονοκέφαλο για τα νοικοκυριά. Η τιμή του ελαιόλαδου έχει εκτιναχθεί στα +101% , ενώ τον ίδιο μήνα αυξήθηκε κατά 31,4% σε ετήσια βάση. Επίσης οι τιμές των φρούτων (+30%) και λαχανικών (+35%) ανεβαίνουν διαρκώς χωρίς να υπάρξει κανένα στοιχείο που να δηλώνει την πτώση ή την ανακοπή τους.

Παρ’ όλα αυτά, οι πρόσφατες έρευνες του ΙΕΛΚΑ αναφέρουν ότι οι ανατιμήσεις των τροφίμων θα συνεχιστούν με τους ίδιους έντονους ρυθμού και το 2024, με πρόβλεψη να κυμανθούν κατά μ.ο. στο 4,6% μέσα στη νέα χρονιά.

Όπως αναφέρουν στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) οι αυξήσεις σε συγκεκριμένα προϊόντα δεν αφορούν μόνον αυτά καθ’ αυτά, αλλά προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις, διότι πολλά αποτελούν και τις πρώτες ύλες για άλλα προϊόντα που τα συμπαρασύρουν στην ανοδική πορεία τους. Επίσης, δημητριακά και αλλαντικά έχουν αύξηση περίπου %, όσπρια και ρύζι 9% και κονσέρβες κατά 10%.

Πηγή:

Η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις κυρίως στα τρόφιμα αποτελούν και τον βασικό παράγοντα αύξησης του πληθωρισμού. Το γεγονός βέβαια πως το 2023 υπήρξε κάθετη και διαρκής άνοδος των τιμών, δεν σημαίνει πως το 2024 θα είναι πιο «ήπια» χρονιά για τον τιμάριθμο, ειδικά για βασικά είδη διατροφής όπως το ελαιόλαδο και τα λαχανικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, η Ελλάδα κατέγραψε αύξηση 22% στις εν λόγω τιμές, με τη δεύτερη Κύπρο να ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση (+11%). Μάλιστα, τον Νοέμβριο, ο δείκτης τιμών των τροφίμων αυξήθηκε κατά 9% και η ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ συνεχίζει να αποτελεί πονοκέφαλο για τα νοικοκυριά. Η τιμή του ελαιόλαδου έχει εκτιναχθεί στα +101% , ενώ τον ίδιο μήνα αυξήθηκε κατά 31,4% σε ετήσια βάση. Επίσης οι τιμές των φρούτων (+30%) και λαχανικών (+35%) ανεβαίνουν διαρκώς χωρίς να υπάρξει κανένα στοιχείο που να δηλώνει την πτώση ή την ανακοπή τους.

Παρ’ όλα αυτά, οι πρόσφατες έρευνες του ΙΕΛΚΑ αναφέρουν ότι οι ανατιμήσεις των τροφίμων θα συνεχιστούν με τους ίδιους έντονους ρυθμού και το 2024, με πρόβλεψη να κυμανθούν κατά μ.ο. στο 4,6% μέσα στη νέα χρονιά.

Πηγή: koinoniki.gr

Keywords
Αναζητήσεις
i-anodos-ton-timon-sta-trofima-synechizetai-kai-to-2024.htm
Τυχαία Θέματα