Γάλα FR, HR, DK, GR στα σημεία λιανικής πώλησης

Ενώ οι επαγγελματίες της λιανικής πώλησης κρέατος αναζητούν διευκρινίσεις για τον τρόπο που θα αναγράφεται η προέλευση στην ταμειακή μηχανή, Υπουργική Απόφαση (1710/51865, ΦΕΚ Β΄1295/12-4-2018) σε σχέση με την προέλευση γάλακτος και γαλακτοκομικών βρίσκεται από την περασμένη Πέμπτη σε ισχύ.

Η Απόφαση εκδόθηκε για να δώσει λεπτομέρειες εφαρμογής των προβλέψεων που εισήγαγε

για γάλα και γαλακτοκομικά ο Ν.4492/2017 (ο ίδιος που επιβάλει και την προέλευση κρέατος στην ταμειακή). Σύμφωνα με αυτήν την Απόφαση, είναι θεωρητικά πιθανό να βλέπει ο καθένας στη συσκευασία γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, ως χώρα αρμέγματος, ενδείξεις όπως: PT, HR, PL, DK, GR και άλλα. Όπως αναφέρει η Απόφαση, η χώρα αρμέγματος, η χώρα επεξεργασίας και η χώρα συσκευασίας αναγράφονται «αναλυτικά, ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για χώρα Ε.Ε. ή εκτός Ε.Ε., ολογράφως ή με το διεθνώς αναγνωρισμένο ακρωνύμιό τους».

Επιπλέον, στην περίπτωση μίξης γάλακτος, οι χώρες αρμέγματος «αναφέρονται με φθίνουσα σειρά ανάλογα με το ποσοστό πρόσμιξης». Όμως μπορεί να αναφέρεται εναλλακτικά η ένδειξη «Προέλευση γάλακτος εντός ΕΕ» ή «Προέλευση γάλακτος εκτός ΕΕ».

Μόνο αν εάν η χώρα αρμέγματος, επεξεργασίας και συσκευασίας του τελικού προϊόντος είναι μία, δύναται να χρησιμοποιηθεί η ένδειξη «Προέλευση γάλακτος: όνομα χώρας».

Η Απόφαση ορίζει επίσης ότι η χρήση της ελληνικής σημαίας νοείται μόνο σε προϊόντα που η προέλευση του γάλακτος και των λοιπών γαλακτοκομικών συστατικών είναι αποκλειστικά ελληνικής προέλευσης και τους έχει απονεμηθεί το «Ελληνικό Σήμα», βάσει της ΚΥΑ Κ4 7838/2014 (Β΄1432).

Στα προϊόντα ΠΟΠ δεν αναγράφεται επιπλέον επισήμανση περί προέλευσης του γάλακτος και ισχύουν οι ειδικότερες εθνικές και ενωσιακές διατάξεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα