Φωτεινή Αραμπατζή, υφ. ΑΑ&Τ: Δέσμευση για πάταξη των ελληνοποιήσεων και στόχος η αύξηση της παραγωγής κρέατος

14:00 7/1/2020 - Πηγή: meatnews

Επικέντρωση προσπαθειών στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των ζωοκομικών προϊόντων με την παραγωγή εξειδικευμένων προϊόντων ποιότητας, πάταξη των ελληνοποιήσεων και αύξηση της παραγωγής κρέατος μέσω αξιοποίησης των ελληνικών φυλών είναι μερικοί από τους στόχους που μας παρουσιάζει η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Meat News. Όπως επανέλαβε για άλλη μια φορά υπάρχει σαφής πρόθεση στήριξης των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, με τη νομοθετική αλλαγή που ετοιμάζεται.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Γιώργο Κατερίνη. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Meat News, T. 77, Δεκέμβριος 2019

Meat News: Πώς βλέπετε το μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίας;Υπάρχουν κάποιοι σχεδιασμοί για τη στήριξη και ενίσχυση του τομέα;

ΦωτεινήΑραμπατζή: Παρ’ όλο που η Ελλάδα έχει μεγάλη παράδοση στην ζωική παραγωγή, ηαλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε καθοδική τροχιά. Σ’ αυτόσυνετέλεσε καθοριστικά η πολιτική επιλογή της απελθούσας κυβέρνησης ναπροχωρήσει σε υπέρμετρη φορολόγηση των κτηνοτρόφων, όπως συνολικά των αγροτών,σε συνδυασμό με την αδιαφορία ή και την ανικανότητά της να παρέμβει στο υψηλόκόστος παραγωγής, την έλλειψη ρευστότητας και κυρίως τα ευρύτατα διαδεδομέναφαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού με αιχμή τις ελληνοποιήσεις που, κατά κοινήπαραδοχή, συνέβαλαν στη συμπίεση των τιμών πώλησης των προϊόντων. Παράλληλα,άφησε αναξιοποίητα εργαλεία που μπορούσαν να αποδειχτούν πολύτιμα για τουςκτηνοτρόφους όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων καθώς και το ΠρόγραμμαΑγροτικής Ανάπτυξης.

Αποτέλεσμα είναι το μερίδιο της ζωικήςπαραγωγής στο σύνολο του πρωτογενούς τομέα να έχει υποχωρήσει στο 25-30%, ενώστα ώριμα μοντέλα γεωργίας είναι το διπλάσιο καθώς η ζωική παραγωγή είναιδραστηριότητα υψηλής προστιθέμενης αξίας για το σύνολο της οικονομίας.

Απ’ αυτήν την δυσμενή θέση και υπό τηνασφυκτική πίεση του χρόνου κληθήκαμε ως νέα Κυβέρνηση να εργαστούμε έχονταςμόνο μία επιλογή: τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα. «Όπλα» μας το οραματικόόσο και ρεαλιστικό κυβερνητικό πρόγραμμα και κυρίως η δέσμευση όλων μεεπικεφαλής τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για πάταξη τωνελληνοποιήσεων και στήριξη της κτηνοτροφίας με ένα ευρύ φάσμα πολιτικών, πουέχουμε αρχίσει να αναπτύσσουμε.

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, με πλέονεμβληματική την προστασία της φέτας στην εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης –Κίνας, που διανοίγει πολύ μεγάλες προοπτικές στη «ναυαρχίδα» των ελληνικώντυροκομικών προϊόντων, αποδεικνύει ότι μπορούμε ν’ απαντάμε θετικά στις ανάγκεςτων κτηνοτρόφων, διαμορφώνοντας το περιβάλλον εκείνο στο οποίο θα μπορέσει νααναπτύξει, βραχυ- και μεσομακροπρόθεσμα, την δυναμική του ο κτηνοτροφικόςτομέας.

Meat News: Βλέπουμε ότι επιμένετε στα ζητήματα τωνελληνοποιήσεων. Να περιμένουμε κάποια νέα μέτρα και ειδικά στον τομέα τουκρέατος; Θα φθάσει η εφαρμογή της σήμανσης μέχρι τέλος; Ο ΕΦΕΤ θα εμπλακεί;

ΦωτεινήΑραμπατζή: Η πολιτική μας βούληση –δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού- γιαπάταξη των ελληνοποιήσεων και η εντατικοποίηση των ελέγχων από πλευράςΥπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κατάφερε ήδη, κατά κοινήεκτίμηση, να δημιουργήσει νέα δυναμική στην αγορά του αιγοπρόβειου γάλακτος.

Οι «εισαγωγείς» άρχισαν να νιώθουνανασφάλεια ενώ όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι οι τιμές του γάλακτος, στιςδιαπραγματεύσεις μεταξύ κτηνοτρόφων και γαλακτοβιομηχάνων ξαναπαίρνουν, μετάαπό χρόνια, την ανοδική πορεία.

Όπως έχω πει, στο Υπουργείο εργαζόμαστε ήδηγια την ενιαιοποίηση των βάσεων δεδομένων των αρμόδιων φορέων του Υπουργείουμας (ΑΡΤΕΜΙΣ, TRACES, κτηνιατρική βάση δεδομένων Ενιαίας Ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ)ώστε να ταυτοποιείται το κρέας «από το στάβλο έως το πιάτο του καταναλωτή».

Παράλληλα, προχωρούμε στη θεσμοθέτησηαυστηρότερου κυρωτικού πλαισίου, που θα απειλεί και με αφαίρεση αδείας ειδικάστις περιπτώσεις παραβίασης των προϊόντων ΠΟΠ καθώς συντελείται αθέμιτοςανταγωνισμός, παραπλάνηση του καταναλωτή, νοθεία και σίγουρα βλάβη στην εθνικήμας οικονομία.

Meat News: Η παραγωγή ελληνικού κρέατος είναι αρκετάελλειμματική. Υπάρχουν σχέδια για την αντιμετώπιση του θέματος;

ΦωτεινήΑραμπατζή: Η ελληνική κτηνοτροφία είναι, κατά βάση, δύο ταχυτήτων: υπάρχουν οιτομείς με υψηλό ποσοστό αυτάρκειας όπως η αιγοπροβατοτροφία και η πτηνοτροφία,υπάρχουν κι άλλοι με χαμηλό –σε σημείο συναγερμού- όπως η βοοτροφία και ηχοιροτροφία.

Γενικός στόχος μας είναι η αύξηση τηςπαραγωγής κρέατος ή, για να το θέσω ακριβέστερα, η εναρμόνιση της παραγωγής μετις πραγματικές δυνατότητες της χώρας μας. Διότι δυνατότητες υπάρχουν σε όλουςτους τομείς και κυρίως την ορεινή αιγοπροβατοτροφία. Άλλωστε, η χώρα μας είναι1η στην ΕΕ όσον αφορά την αιγοτροφία με το 35% της συνολικήςπαραγωγής και 3η στην προβατοτροφία με 15,9%.

Ωστόσο, στόχος μας είναι η αύξηση αυτή ναεπιτευχθεί κυρίως μέσω της αξιοποίησης των ελληνικών φυλών, που αποτελούνθησαυρό και παρακαταθήκη γονιδίων, και προσθέτουν υπεραξία σε σχέση με ταεισαγόμενα.

Άρα, από τη μία, αύξηση της ποιοτικήςπαραγωγής και από την άλλη, ανάδειξη της ποιότητας των ελληνικών ζωοκομικώνπροϊόντων με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ανά περιοχή και είδος ζώου. Καιφυσικά επικέντρωση των προσπαθειών μας στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας τωνζωοκομικών προϊόντων με την παραγωγή εξειδικευμένων προϊόντων ποιότητας (όπωςΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ, Βιολογικά προϊόντα, Τρόφιμα Ειδικής Διατροφικής Χρήσης,Λειτουργικά Τρόφιμα) και την κατάλληλη προώθησή τους στην ευρωπαϊκή και διεθνήαγορά με τη χρήση των σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Όλα αυτά θα αποτυπωθούν στο ΣτρατηγικόΣχέδιο για την κτηνοτροφία που θα εκπονηθεί στα πρότυπα ανάλογων σχεδίων άλλωνχωρών, όπως η Ιρλανδία και η Δανία.

Meat News: Υπάρχουν όπως είπατε ορισμένα είδη κρέατος (κρέαςκοτόπουλου, πρόβειο και αίγειο κρέας) στα οποία υπάρχει επάρκεια παραγωγής στηχώρα μας. Πώς σκέφτεστε να ενισχύσετε αυτή την τάση και την προβολή τους;

ΦωτεινήΑραμπατζή: Όσον αφορά στην αιγοπροβατοτροφία, το κλειδί για την αύξηση τουεισοδήματος του παραγωγού βρίσκεται στην καθετοποίηση της παραγωγής, στημεταποίηση, στην εμπορία, στην προστιθέμενη αξία του Αγροδιατροφικού Τομέα, πουδημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και δίνει επαγγελματική διέξοδο στις νέες καιτους νέους μας.

Ας πάρουμε για παράδειγμα το κατσικίσιογάλα. Η τιμή παραγωγού κυμαίνεται στα 50-60 λεπτά. Συσκευασμένο ως φρέσκο γάλαη τιμή του πενταπλασιάζεται στα 2,5 ευρώ το λίτρο, ενώ, μετά από τηνεπεξεργασία του ως τυρί, γιαούρτι ή ακόμη και γλυκό, η τιμή τουδεκαπλασιάζεται. Άρα, μέσω της μεταποίησης, ο κτηνοτρόφος μπορεί ναπολλαπλασιάσει το εισόδημά του. Είναι δηλαδή σαν να αυξάνει το κοπάδι του απότα 100 στα 500 ζώα!

Συνεπώς, προκρίνουμε οικογενειακές,οικοτεχνικές, επιχειρηματικές μονάδες, σύμφωνα με τα πρότυπα του εξωτερικού,που χρηματοδοτούνται από τα αντίστοιχα μέτρα της μεταποίησης, του LEADER, τωνπολύτιμων κονδυλίων του ΠΑΑ, «ξεκλειδώνοντας» τη ζητούμενη προστιθέμενη αξία.

Τον κρίσιμο ρόλο όμως στο χτίσιμο τουκρίκου, που συνδέει την παραγωγή με την κατανάλωση μπορούν να αναλάβουν ταυγιή, δυναμικά, συνεταιριστικά σχήματα, οι Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών, οιΔιεπαγγελματικές Οργανώσεις, που εξασφαλίζουν μέγεθος, οικονομίες κλίμακος,ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη στην διαμόρφωση των τιμών, άμεση και ποιοτικήανταπόκριση στην ευρωπαϊκή και διεθνή ζήτηση.

Αυτό προφανώς ισχύει και στην πτηνοτροφία όπουο αγροτικός πτηνοτροφικός συνεταιρισμός Ιωαννίνων «ΠΙΝΔΟΣ» δείχνει τον δρόμο.

Γενικότερα στον κτηνοτροφικό τομέα, θέλουμενα υιοθετήσουμε το καινοτόμο χρηματοδοτικό εργαλείο Milkflex της Ιρλανδίας γιαχορήγηση δανείων έως 300.000 ευρώ, τα οποία μάλιστα συνδέονται με τιςδιακυμάνσεις στην τιμή του γάλακτος και περιλαμβάνουν εξαιρετικά ευνοϊκούςόρους όσον αφορά στο επιτόκιο και την αποπληρωμή.

Meat News: Ένα σημαντικό ζήτημα που δημιουργεί προσκόμματα στηλειτουργία των κτηνοτροφικών μονάδων είναι η εκκρεμότητα στην τακτοποίηση τωνσταβλικών εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις περίπου το 85% τωνεγκαταστάσεων είναι μη νόμιμες. Πώς σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε το ζήτημα;

ΦωτεινήΑραμπατζή: Με την ερώτησή σαςαναδεικνύετε την ουσία του θέματος: καθώς η αδειοδότηση του 85% των σταβλικώνεγκαταστάσεων παραμένει σε εκκρεμότητα, είναι προφανές ότι το θεσμικό πλαίσιοόπως έχει σχεδιαστεί, δεν λειτουργεί. Έχει υπολογιστεί μάλιστα ότι μ’ αυτούςτους ρυθμούς, θα απαιτηθούν 15 χρόνια για να ολοκληρωθεί η αδειοδότηση.

Συνεπώς, χωρίςάλλη σκέψη, το θέμα αυτό πρέπει να αντιμετωπισθεί τώρα και να αντιμετωπισθείοριστικά καθώς δημιουργεί πλείστες όσες στρεβλώσεις, για παράδειγμα στην ένταξητων κτηνοτρόφων σε επενδυτικά μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συνεπώς,επεξεργαζόμαστε ήδη μια ολοκληρωμένη παρέμβαση ώστε η διαδικασία τηςαδειοδότησης για κάθε σταβλική εγκατάσταση να ολοκληρώνεται σε εύλογο χρονικόδιάστημα ολίγων μηνών και με μικρότερο διοικητικό κόστος, τουλάχιστον κατά 40%.

Meat News: Αναφερθήκατε στις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις. Τιαλλαγές προβλέπονται στο θεσμικό πλαίσιο; Υπάρχει κάποια εξέλιξη στην σύστασητης Διεπαγγελματικής Πτηνοτροφίας;

Φωτεινή Αραμπατζή: Ως πολιτική ηγεσία τουΥπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουμε καταστήσει σαφή την πρόθεσήμας να στηρίξουμε τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις ώστε να χαράζουναναπτυξιακές στρατηγικές για τα αγροτικά προϊόντα που καλύπτουν, υπό την προφανή προϋπόθεση να είναιλειτουργικές και αποτελεσματικές προς όφελος της ελληνικής αγροτικήςοικονομίας, των παραγωγών και των επιχειρήσεων.

Είμαστε σε συνεχή διάλογο με τους εκπροσώπους των διεπαγγελματικώνοργανώσεων και στο πλαίσιο της καλοπροαίρετης συνεργασίας, που έχουμε ήδηεγκαθιδρύσει, καταργήσαμε την υπουργική απόφαση της 20ης Ιουνίου 2019 καιπροχωρούμε σε νέο θεσμικό πλαίσιο.

Για την διεπαγγελματική της πτηνοτροφίας, η τεκμηριωμένη πρόταση τουσυνεταιρισμού ΠΙΝΔΟΣ αποτελεί, θεωρώ, μια καλή βάση.

Προσωπικά, θεωρώ εξαιρετικά χρήσιμο να αντλήσουμε πολύτιμα συμπεράσματααπό το πώς κινείται το consortium, δηλαδή η αντίστοιχηδιεπαγγελματική, για το τυρί parmiggiano reggianoστην Ιταλία, μια οργάνωση που έχει τις ρίζες της στο 1909 (!) προστατεύονταςκαι αναδεικνύοντας αυτό το σημαντικό τυρί της γειτονικής μας χώρας. Διερωτώμαι:110 χρόνια μετά, δεν είναι, άραγε, ώριμες οι συνθήκες να αντλήσουμε καλέςπρακτικές και ν’ ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους;

Meat News: Ανακοινώσατε ένα Συμβούλιο Στρατηγικού Σχεδιασμού.Μπορείτε να μας πείτε ποια θα είναι τα πρώτα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί;

ΦωτεινήΑραμπατζή: Με το συγκεκριμένο Συμβούλιο,στο οποίο μετέχει η πολιτική ηγεσία, οι γενικοί διευθυντές και οι προϊστάμενοι των Αυτοτελών Υπηρεσιώνεπιπέδου Διεύθυνσης του Υπουργείου, ερχόμαστε να κάνουμε πράξη την προεκλογική δέσμευσή μας να συνεργαστούμεστενά με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι είναι οι βασικοί συνεργάτεςμας καθημερινά. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη θεσμική μνήμη και την θεσμικήλειτουργία καθώς θεωρούμε ότι το Ελληνικό Κράτος πρέπει να έχει συνέχεια.

Το Συμβούλιοσυνεδρίασε και ασχολήθηκε με την επικαιροποίηση του Σχεδίου Στρατηγικής για τηνΑγροτική Ανάπτυξη και άλλα ζητήματα όπως οι ελληνοποιήσεις και η σύνταξη τουσχεδίου νόμου για τους συνεταιρισμούς.

Meat News: Σχετικά με το φάκελο Γύρος ΕΠΙΠ που έχει καταθέσει οΣΕΒΕΚ. Έχει φύγει για τις Βρυξέλλες;

Φωτεινή Αραμπατζή: Το θέμα αυτό βρίσκεται σε επεξεργασία από την πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου.

The post Φωτεινή Αραμπατζή, υφ. ΑΑ&Τ: Δέσμευση για πάταξη των ελληνοποιήσεων και στόχος η αύξηση της παραγωγής κρέατος appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
αυξηση, news, κατερινη, ελλαδα, νέα, εφετ, ποπ, πγε, παα, εκκρεμότητα, ιουνίου, συγκεκριμένο, μνήμη, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, ιταλια εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, αποτελεσματα, πγε, μνήμη, το θεμα, αιχμη, δανια, εμπορικη, εργαλεια, εφετ, ηγεσια, θεμα, ιρλανδια, ιταλια, νεα μετρα, οικονομια, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, news, αγορα, αδιαφορια, αφαιρεση, βρισκεται, γιαουρτι, γυρος, δυναμη, δειχνει, ευρω, υπαρχει, εκκρεμότητα, ελλειψη, εξελιξη, ιδιο, ειδος, ισχυει, υφυπουργος, θεσεις εργασιας, κυβερνηση, κτηνιατρικη, λιτρο, μοντελα, μπορειτε, νεες θεσεις εργασιας, νοθεια, ουσια, οφελος, παα, περιβαλλον, ποπ, κτηνοτροφια, ρολο, σαφης, σιγουρα, συγκεκριμένο, συνεχεια, συνταξη, σχεδια, σχηματα, ταση, τιμη, τυρι, φορα, χτισιμο, εφαρμογη, ειδη, ερχομαστε, γλυκο, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, ιουνίου, κρεας, μια φορα, ομαδες, θεματα, θεσεις, θετικα, κρεας αλογου
Τυχαία Θέματα