Έως 16/11 οι δηλώσεις για ζημιές σε εγκαταστάσεις, εμπορεύματα, εξοπλισμό των πληγέντων αγροτών του «Ιανού»

Ξεκίνησε από τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου η διαδικασία υποβολής δηλώσεων στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ για ζημιές που υπέστησαν οι πληγέντες αγρότες του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» πέραν της απώλειας σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, έπειτα από την απόφαση που ελήφθη από το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα, οιδηλώσεις ζημίας αφορούν κτιριακές εγκαταστάσεις για ιδιοκτήτες (και όχιενοικιαστές), εμπορεύματα (αποθέματα γεωργικής

και κτηνοτροφικής παραγωγήςκλπ), πρώτες ύλες (λιπάσματα, ζωοτροφές κλπ), αποθηκευμένα προϊόντα, μέσαπαραγωγής, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης.

Επισημαίνεται ότιοι πληγέντες αγρότες καλούνται να υποβάλουν δήλωση για τις ζημιές που ΔΕΝ έχουνδηλωθεί στην κατηγορία Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (πρώην ΠΣΕΑ).

Παράλληλα,σημειώνεται ότι προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού, ταλαιπωρίαςκαι συνεπακόλουθων καθυστερήσεων οι αγρότες ΔΕΝ υποχρεούνται να καταθέσουν στηνπαρούσα φάση τα απαραίτητα δικαιολογητικά, σε περίπτωση που δεν τα έχουνδιαθέσιμα. Αυτά θα κατατεθούν μετά τη λήξη της προθεσμίας και πάλι στους κατάτόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και στη συνέχεια οι αρμόδιες επιτροπές θαπροχωρήσουν στις εκτιμήσεις.

Μετά τηνολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών αναμένεται να προχωρήσει ηδιαδικασία πληρωμής μίας προκαταβολής. «Υπενθυμίζεται ότι τα παραπάνωαποτελούν υλοποίηση της δέσμευσης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και τουΥπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη για έμπρακτη στήριξηόλων των αγροτών που επλήγησαν από τον «Ιανό» και υλοποιούνται λίγες μόλιςημέρες μετά την, άνευ προηγουμένου σε ταχύτητα, ολοκλήρωση της πληρωμής μίαςγενναίας προκαταβολής που έλαβαν οι πληγέντες αγρότες» αναφέρεισε ανακοίνωση το ΥΠΑΑΤ.

The post Έως 16/11 οι δηλώσεις για ζημιές σε εγκαταστάσεις, εμπορεύματα, εξοπλισμό των πληγέντων αγροτών του «Ιανού» appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα