Ένα βιβλίο με τον αγρότη στο επίκεντρο

Τοβιβλίο του Δημήτρη Μιχαηλίδη «Σκέψεις για την Αγροτική Ανάπτυξη», παρουσίασανοι Εκδόσεις ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ στην Πνευματική Εστία Βούλας υπό την αιγίδα του ΔήμουΒούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης και τη φροντίδα της Γιάννας Μίχου (Skywalker). Το βιβλίο προλόγισαν η ΜάγδαΚοντογιάννη (Γραμματέας Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής), ο Γιώργος Παπαβασίλης(Πρόεδρος Ομάδας Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων), ο Αθανάσιος Κελμάγερ (ΠρόεδροςΑγροτικού Ανθοκομικού Συνεταιρισμού Αθηνών) και η υπεύθυνη της επιμέλειας καιτης έκδοσης Κατερίνα Γκρίτζαλη (στέλεχος του Skywalker και του ΣΤΕΝΤΟΡΑ).

Γιανα πάρουμε μια ιδέα για την

ανάγκη που έρχεται να υπηρετήσει το νέο αυτόβιβλίο, αντιγράφουμε από τον πρόλογο του Δημήτρη Μιχαηλίδη: «Το 2000 ξεκίνησα να γράφω τα ΑγροΝέα, καινα τα κυκλοφορώ κάθε Τρίτη και Παρασκευή, με την ίδια ακριβώς μορφή, μέσω fax(τότε, με email σήμερα), με αφορμή την υποστήριξη 19 Ομάδων Τοπικής Δράσης, οιοποίες υλοποιούσαν προγράμματα LEADER, στην ελληνική ύπαιθρο.

Είχε προηγηθεί ηεμβάθυνση στα προβλήματα της Αγροτικής Ανάπτυξης με την ενασχόλησή μου με τηνΑγροτική Εκπαίδευση, η δυνατότητα να δω τα αγροτικά πράγματα από άλλη πλευρά(της Βιομηχανίας), η ένταξή μου στην επίσημη αγροτική πληροφόρηση τηςΕυρωπαϊκής Επιτροπής (Rural Carefour) και η πίστη μου στον εθελοντισμό, στηννεολαία (προσκοπισμός) και στην κοινωνία των πολιτών (Πανελλήνιο ΠαρατηρητήριοΟργανώσεων Κοινωνίας Πολιτών-Βασίλης Τακτικός).

Το 2015 συνειδητοποίησατην καταπίεση, μέχρι διάλυσης, των αγροτικών κοινωνιών, των αγροτικώνεπαγγελμάτων και του τρόπου ζωής & πολιτισμού των αγροτών στις περιαστικέςπεριοχές, λόγω κυρίως της επιθετικής ιμπεριαλιστικής επέκτασης των αστών, μεόπλο το τσιμέντο και τις εντάξεις στα σχέδια πόλεων. Μια απάνθρωπη διαδικασίαπροσανατολισμένη στον εκχρηματισμό, ή απλά χρηματισμό, όλων και κυρίως όσωνπληρώνουμε για να διαφυλάξουν την έννομη τάξη (Δημόσιοι υπάλληλοι) και μπορούννα υπεξαιρέσουν, λόγω θέσης.

Στις 7/6/2019πραγματοποιήθηκε η πρώτη ημερίδα προετοιμασίας για την κατάρτιση τουΣτρατηγικού Σχεδίου Κοινής Γεωργικής Πολιτικής 2021-2027, εκεί που χτυπά η«καρδιά» της γραφειοκρατίας όσων μισθοδοτούνται και κάνουν καριέρα μεαντικείμενο την μελέτη της αγροτικής ανάπτυξης και για τον αγροτικό τομέα.Εκεί, ακούγοντας τις με πολλά στοιχεία εισηγήσεις, συνειδητοποιεί κάποιος γιατίτο Υπουργείο Γεωργίας κατάντησε Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, και από υπουργείοκάποιου χώρου-τομέα (πχ της γεωργίας) κατάντησε υπουργείο διαδικασίας…

Σήμερα ζούμε τηνκατάταξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στην 16ηθέση, από τα 17 συνολικά Υπουργεία, στην ιεραρχία της Κυβέρνησης. Για όσουςμπορούν να βλέπουν πίσω από τα μαύρα σημάδια πάνω σε λευκό χαρτί, ίσως νασημαίνει την σημασία που δίνει ο Κυβερνητικός μηχανισμός στην παραγωγήπραγματικού πλούτου και στην αγροτική κοινωνία, που τον παράγει!

[…] Στο βιβλίο «σκέψειςγια την Αγροτική Ανάπτυξη» με κείμενα που δημοσιεύθηκαν στον ΣΤΕΝΤΟΡΑ καιαλλού, βρίσκονται σκόρπιες «φωτογραφίες» από τον αγροτικό κόσμο, με τον οποίομοιάζει να μην θέλει να ασχοληθεί κανένας, αν και θα μπορούσε ίσως κάποιοςκοινωνιολόγος να διακρίνει ακόμα και διάθεση αποστροφής των αστών εναντίον τωναγροτών. Όλοι ασχολούνται με την αγροτική ανάπτυξη ή με την ανάπτυξη τουαγροτικού τομέα, ή με την αύξηση της αγροτικής παραγωγής, ή την παραγωγικότηταμιας εκτροφής ή εκμετάλλευσης, με τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, με τηνεπιχειρηματικότητα στον αγροτικό τομέα, αλλά σχεδόν κανένας δεν ασχολείται μετους αυθεντικούς αγρότες, τους πραγματικούς ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του περιβάλλοντος, τουςανθρώπους των αγροτικών κοινωνιών, τους παραγωγούς πραγματικού πλούτου».

Η παρουσίαση τουβιβλίου έκλεισε σε ευχάριστο και οικείο κλίμα ανταλλαγής απόψεων καιπροβληματισμών στα πεδία αναφοράς του βιβλίου, με κεράσματα και κρασάκι σε μιακαταπληκτική βραδιά, ανάμεσα σε καλούς φίλους.

Keywords
Τυχαία Θέματα