ΕΔΟΚ: Το DNA της μεσογειακής διατροφής στο ελληνικό αιγοπρόβειο κρέας

Απολογιστική ενημέρωση από την εκδήλωση παρουσίασηςτου προγράμματος Signed by Nature εξέδωσε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος.

Η ΕΔΟΚ χαρακτηρίζει πολύ επιτυχημένη την πρώτη παρουσίασητου προγράμματος στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο ΠολιτισμούΊδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώ υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Πέμπτη 23/1 τοπρόγραμμα θα παρουσιαστεί στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, η οποία μαζί με τηΓερμανία και την Ελλάδα

είναι οι αγορές-στόχοι στις οποίες θα οργανωθούν επίτριετία δράσεις προώθησης της αειφόρου αιγοπροβατοτροφίας στο πλαίσιο της καμπάνιαςSigned by Nature.

Έχετε ήδη ενημερωθεί αναλυτικά από το meatnews.gr για τα όσα έλαβαν χώρα στην εκδήλωση στο «Σταύρος Νιάρχος», παρακάτω ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΔΟΚ:

Πολύςλόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα για την ανάγκη αειφόρου παραγωγής κρέατοςσε ευρωπαϊκό επίπεδο και ειδικά στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας. Η εκτακτικήαιγοπροβατοτροφία που εφαρμόζεται στη χώρα μας, σε συνδυασμό με την υψηλήδιατροφική και γευστική αξία του ελληνικού αιγοπρόβειου κρέατος αποτελεί τηναπάντηση σε αυτή ακριβώς την ανάγκη, όπως υπογραμμίστηκε στην εκδήλωση πουδιοργάνωσε σήμερα η ΕΔΟΚ στο πλαίσιο του προγράμματός της Signed by Nature.

Τηνεκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος,προλόγισε ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, ΛευτέρηςΓίτσας, υπογραμμίζοντας ότι με το Signedby Nature, η ΕΔΟΚ έρχεται να απαντήσει στην ενοχοποίηση καιτη στοχοποίηση της κτηνοτροφίας καθώς η εκτατικη εκτροφή προβάτων καιαιγών, που εφαρμόζεται στην χώρα μας καλύπτει τους προβληματισμούςτων νέων, κυρίως, καταναλωτών, οι οποίοι αγωνιούν για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγής κρέατος και για την ευζωία τωνζώων.

Πρόσθεσε δε ότι ταμέτρα τα οποία θα ληφθούν για την κτηνοτροφία σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο πλαίσιο τηςΠράσινης Συμφωνίας, για τη χώρα μας θα είναι πολύ ηπιότερα λόγω των φυσικώνπλεονεκτημάτων της εκτατικής αιγοπροβατοτροφίας και ως εκ τούτου τα προϊόντα μας θα γίνουν πιο ανταγωνιστικά. « Έχουμε τηδυνατότητα, τις επιπτώσεις από τα μέτραπου θα παρθούν για την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος νατις μετατρέψουμε από πρόβλημα ,σε μιαπρώτης τάξεως ευκαιρία» επεσήμανε ο κ. Γίτσας καταλήγοντας ότι «ηκρεοπαραγωγική αιγοπροβατοτροφία είναι μια αειφόρος διαδικασία με την υπογραφήτης φύσης και πολλαπλά οφέλη για όλους».

Στην εκδήλωσε συμμετείχε ηυφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Φωτεινή Αραμπατζή, ηοποία κατά τη διάρκεια της ομιλίας της εξήρε την αξία και την ιδιαιτερότητα τουελληνικού αιγοπρόβειου κρέατος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν υπήρχαν Όσκαρδιατροφής, τότε αναμφίβολα το ελληνικό αιγοπρόβειο θα κέρδιζε κάθε χρόνο τοΌσκαρ κρέατος!».

Η κα Αραμπατζή τόνισε ότι «όσο μικρό είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας τόσομεγάλο είναι το κοινωνικό και πολιτισμικό αποτύπωμά της» υπογραμμίζοντας ότι ηελληνική κυβέρνηση και το ΥπΑΑΤ δίνουν βαρύτητα και στο αναπτυξιακό αποτύπωμά τηςκτηνοτροφίας με πολλές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν σε βάθοςτετραετίας.« Προς την κατεύθυνση αυτή» τόνισε η κα Αραμπατζή, «είναι νευραλγικήςσημασίας τόσο η εξωστρέφεια όσο καιη προβολή των συγκριτικώνπλεονεκτημάτων της ελληνικής εκτατικής αιγοπροβατοτροφίας. Σε συνδυασμόβεβαίως, με την παραγωγή εξειδικευμένων προϊόντων ποιότητας όπως ΠΟΠ, ΠΓΕ, Βιολογικά προϊόντα, Τρόφιμα ΕιδικήςΔιατροφικής Χρήσης, Λειτουργικά Τρόφιμα,την πιστοποίηση, την τυποποίηση, το μάρκετινγκ, το branding. Με μια φράση θα έλεγα: αιγοπροβατοτροφία που δεν είναι απλά προσανατολισμένη στην αγοράαλλά φροντίζει να ανταποκρίνεται στη ζήτηση».

Τέλος, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμωνδήλωσε ότι «με την ΕΔΟΚ είμαστε σε ανοιχτή γραμμή και σε στενή συνεργασία όπωςβεβαίως και με το σύνολο των συνεταιρισμών, των επιχειρήσεων και των κτηνοτρόφωνκαι φυσικά στηρίζουμε απόλυτα τέτοιες, αναγκαίες και ωφέλιμες, πρωτοβουλίεςόπως το Signed by Nature».

Στην υψηλή διατροφική αξίατου αιγοπρόβειου κρέατος εκτατικής εκτροφής στάθηκε η Βίκυ Κωστοπούλου,μέλος του Δ.Σ. της ΕΔΟΚ και συντονίστρια του προγράμματος Signed by Nature, λέγοντας ότι «Στοπρόγραμμα διαρκώς δίνουμε το μήνυμα ότι παράγεται μόνο υψηλής ποιότητας κρέαςκαι μέσα του έχει το DNAτης μεσογειακής διατροφής». Αφού περιέγραψεόλες τις δράσεις του τριετούς προγράμματος, που περιλαμβάνουν εκδηλώσεις σεΕλλάδα, Γερμανία και Σουηδία, την έκδοση ενός παιδικού βιβλίου, την παραγωγήενός βίντεο διάρκειας 20 λεπτών που απεικονίζει την ελληνική εκτακτικήαιγοπροβατοτροφία και άλλες πρωτοβουλίες που θα ενημερώσουν και τη νεότερηγενιά για την αξία του ποιοτικού αιγοπρόβειου κρέατος, κατέληξε: «Ελπίζω ναγίνουμε πρεσβευτές αυτής της καμπάνιας, να άρουμε τους μύθους για το κρέας καινα προσδώσουμε μια θετική εικόνα, διασκεδάζοντας τις όποιες ανησυχίες των καταναλωτών».

Ηεικόνα που παρουσιάζει η αιγοπροβατοτροφία στη χώρα μας, δεν είναι ανάλογη τηςαξίας της, καθώς, έχει εγκαταλειφθεί σε σημαντικό βαθμό. Όπως τόνισε ο κ. ΙωσήφΜπιζέλης, καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου «είναι πολύ σημαντικότο αιγοπρόβειο κρέας να αποκτήσει τη θέση που του αξίζει και να ταξιδέψει σεόλο τον κόσμο».

Οκαθηγητής της Σχολής Επιστημών των Ζώων στο Τμήμα Ζωικής Παραγωγής εξήγησε ότιη εκτατική εκτροφή ζώων ήταν στενά συνδεδεμένη με την οικονομική και κοινωνικήζωή της κάθε περιοχής στη χώρα. «Σήμερα αυτό εκλείπει και θα έλεγα ότι αυτόείναι η πηγή των προβλημάτων» τόνισε. «Στα νησιά και τις ορεινές και ημιορεινέςπεριοχές καταρρέει η εκτατική κτηνοτροφία και μαζί της καταρρέει και τοοικοσύστημα» συμπλήρωσε ο κύριος Μπιζέλης. «Με ένα εκτατικό σύστημαεκτροφής μπορούμε να παράγουμε προϊόντα υψηλής ποιότητας» είπε, προσθέτονταςότι πρέπει να επικαιροποιηθεί και το νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου ναδημιουργηθούν αυτά τα νέα προϊόντα.

Ηεικόνα της αιγοπροβατοτροφίας, όμως, διαμορφώνεται και από την αγορά. Όπως είπεο κ. Γιάννης Μπαξεβάνης, Executivechef και μέλος της Μπριγάδας, «ελάχιστα ξενοδοχείαπροσφέρουν φρέσκο ελληνικό αιγοπρόβειο κρέας. «Εισάγουμε πολλές χιλιάδεςτόνους κατεψυγμένου αρνιού, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει το συγκριτικόπλεονέκτημα στην παραγωγή αιγοπρόβειου κρέατος.». Ο κ. Μπαξεβάνης είπε ότιδεν κατανοεί για ποιόν λόγο ξενοδοχεία και εστιατόρια χρησιμοποιούν εισαγόμεναπροϊόντα στην ελληνική κουζίνα, παρότι οι ξένοι τουρίστες έρχονται στην Ελλάδαγια να δοκιμάσουν ελληνικά προϊόντα. «Αν τα ξενοδοχεία και ταεστιατόρια χρησιμοποιούσαν ελληνικάπροϊόντα, ας αναλογιστούμε πόσοι άνθρωποι θα είχαν δουλειά χάρη σε αυτό»είπε ο κ. Μπαξεβάνης, που πρόσθεσε ότι «επικρατεί ξενομανία και πρέπει ναπείσουμε το καταναλωτικό κοινό να αγοράζει ελληνικά προϊόντα».

Στην υψηλή διατροφική αξία του αιγοπρόβειου κρέατος στάθηκε ο κ. Δημήτρης Πέτσιος, Κλινικός Διαιτολόγος, ο οποίος αναφέρθηκε σε κάποιους μύθους που πρέπει να διαψευσθούν. «Το κρέας αιγοειδών είναι στην πραγματικότητα χαμηλότερο σε θερμίδες, κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη από το βόειο κρέας, το χοιρινό, το αρνί και το κοτόπουλο (με πέτσα)» τόνισε ενώ πρόσθεσε ότι περιέχει την ίδια σχεδόν ποσότητα πρωτεΐνης και περισσότερο σίδηρο από το βόειο κρέας. Ακόμη, εξήγησε ότι το κατσικίσιο αλλά και το πρόβειο κρέας, αποτελούν καλύτερες πηγές του συνενζύμου Q10, L- καρνιτίνης, και CLA, συστατικά όπου βοηθάνε σε πολλαπλά συστήματα του ανθρώπου. Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσιος, «στην εκτατική εκτροφή ειδικά δεν χρειάζεται η χρήση αντιβιοτικών» ενώ όσον αφορά την ελληνική παραγωγή αιγοπρόβειου, στο κρέας βρίσκουμε θρεπτικά συστατικά που δεν συναντώνται σε καμία άλλη χώρα, χάρη στη διατροφή αιγών και προβάτων.

«Το πρόγραμμα Signed by Nature απαντά απολύτως στα ερωτήματα της κοινωνίας για την εκτατική αιγοπροβατοτροφία» επεσήμανε ο κ. Γιώργος Πεχλιβανίδης, Γεωπόνος, επικεφαλής τμήματος συστημάτων ποιότητας της Novacert, ο οποίος ανέδειξε επίσης την ανάγκη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, σχολιάζοντας ότι σήμερα οι καταναλωτές είναι πλέον πολύ καλά ενημερωμένοι και λαμβάνουν υπόψη το κοινωνικό πρόσωπο των εταιρειών απαιτώντας από τις τελευταίες υπευθυνότητα και επιχειρηματική ευσυνειδησία.

Συνοψίζοντας τις τοποθετήσεις όλων των ομιλητών, ο κ. Πεχλιβανίδης είπε ότι «Η παραγωγή κρέατος αιγοπροβατοτροφίας, παρά τα προβλήματα του κλάδου, τηρεί τις σύγχρονες απαιτήσεις για κατανάλωση προϊόντων αειφόρου παραγωγής.»

The post ΕΔΟΚ: Το DNA της μεσογειακής διατροφής στο ελληνικό αιγοπρόβειο κρέας appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα