Διεθνής κινητοποίηση για Ενιαία Υγεία και Βιοποικιλότητα με αφορμή την Covid-19

Οι στενοί δεσμοί που συνδέουν την υγεία ανθρώπου και ζώων με το περιβάλλον, όπως και η ανάγκη για άμεση δράση σχετικά με την προστασία τους, ήταν το κεντρικό νόημα της ομιλίας που έδωσε χθες σε διεθνή διάσκεψη όπου συμμετείχε, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, Κου Ντονγκγιού.

Η πανδημία COVID-19 υπογράμμισε στους δεσμούς αυτούς «σε ένα πλαίσιο αυξημένων επαφών ανθρώπου-ζώων-άγριας ζωής αφενός και υποβάθμισης του οικοσυστήματος αφετέρου», δήλωσε, σημειώνοντας τη σημασία της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Η διάσκεψη, υπό τον τίτλο One Planet Summit, διοργανώθηκε χθες από τη Γαλλία σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και την Παγκόσμια Τράπεζα, και αποσκοπεί στην υποστήριξη της διατήρησης της βιοποικιλότητας στον πλανήτη. Η σύνδεση της βιοποικιλότητας με την υγεία ανθρώπων και ζώων ως «Ενιαία Υγεία» επανέρχεται αποκτώντας ξεχωριστή σημασία υπό το φως των τραγικών γεγονότων της πανδημίας. Αυτήν ακριβώς τη σημασία υπογράμμισαν οι παρουσίες (με τηλεδιάσκεψη βεβαίως) ηγετών στο συνέδριο, όπου ο Γενικός Διευθυντής του FAO συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίυ Σαρλ Μισέλ και τον Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tέντρος Ανανόμ Γκεμπρεγιεσούς.

Ο συσχετισμός της βιοποικιλότητας με τις αναδυόμενες ζωονόσους έφερε αφενός στο προσκήνιο την ανάγκη της προσέγγισης Ενιαία Υγεία, όπως προαναφέραμε, αλλά και την πρωτοβουλία PREZODE.

«Ενιαία Υγεία» και PREZODE

Μετά την πρωτοβουλία «Ενιαία Υγεία» που πήρε ο FAO υπογραμμίζοντας την ανάγκη συντονισμού της ανθρώπινης ιατρικής και της κτηνιατρικής, το πρόγραμμα PREZODE (PREventing ZOonotic Diseases Emergence) έρχεται να χαρτογραφήσει, να αξιολογήσει και να μετριάσει τους κινδύνους των αναδυόμενων ζωονόσων. Το PREZODE (γαλλογερμανική πρωτοβουλία) παρουσιάστηκε στη χθεσινή σύνοδο κορυφής και αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ηπείρων για την καταπολέμηση των ανθρώπινων ασθενειών που προέρχονται από ζώα, οι οποίες αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα δύο τρίτα των μολυσματικών ασθενειών ανθρώπων, και έως και το 75% αν κοιτάξουμε μόνο τις τελευταίες δεκαετίες.

Τα δύο προγράμματα μπορούν να λειτουργήσουν συνεργατικά, και όπως υπογράμμισε μάλιστα ο γενικός διευθυντής του FAO, το PREZODE μπορεί να βασιστεί στην επιτόπια εργασία και την παγκόσμια εμπειρία του FAO, που έχει αναπτύξει ένα δίκτυο με περισσότερους από 400 ειδικούς για την υγεία των ζώων που εργάζονται σε 36 χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Ο Ντονγκγιού προέτρεψε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, οργανισμούς του ΟΗΕ, κυβερνήσεις, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τον ιδιωτικό τομέα, να δεσμευτούν σε μια «Ενιαία Υγεία για Όλους από Όλους για Έναν Υγιή Πλανήτη».

The post Διεθνής κινητοποίηση για Ενιαία Υγεία και Βιοποικιλότητα με αφορμή την Covid-19 appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις meatnews