Άνοιξε στο ρωσικό κρέας την αγορά της η Σαουδική Αραβία

Την αγορά της σε κρέας πουλερικών, αλλά και βοδινό και πρόβειο κρέας από τη Ρωσία, ανοίγει η Σαουδική Αραβία, καθώς οι δύο χώρες συμφώνησαν στα κτηνιατρικά πιστοποιητικά που θα χρησιμοποιούν οι Ρώσοι εξαγωγείς που θέλουν να αποστείλουν τα προϊόντα τους στη Σαουδική Αραβία.

Αυτή την ανακοίνωση έκαναν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Ρωσίας, που αναμένουν ότι σύντομα κάποιες ρωσικές επιχειρήσεις θα συμπεριληφθούν στη λίστα εγκεκριμένων εξαγωγέων που καταρτίζει ο σαουδαραβικός οργανισμός

τροφίμων SFDA, κι έτσι εικάζεται ότι οι πρώτες εξαγωγές θα μπορούν ξεκινήσουν πριν από το τέλος του έτους 2017.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται στο πλαίσιο ευρύτερης επέκτασης των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών, η οποία συμφωνήθηκε πρόσφατα ύστερα από τη συνάντηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμαν μιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ τον περασμένο Οκτώβριο.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένως αναφερθεί στη Σαουδική Αραβία ως μια από τις πλέον υποσχόμενες ξένες αγορές για το ρωσικό κρέας, μαζί με την Κίνα και το Ιράν. Φαίνεται πως τώρα ήρθε η ώρα οι δύο χώρες να προχωρήσουν και σε πράξεις. Όπως αναφέρει το globalmeatnews.com, μετά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών ο πρόεδρος του σαουδαραβικού εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου, Αχμέντ μπιν Σουλεϊμάν αλ Ραζί, σημείωσε ότι η Σαουδική Αραβία μπορεί να εισάγει από τη Ρωσία κρέας αξίας 1 δισ. δολαρίων ετησίως. Ο ίδιος μάλιστα εξήγησε ότι η χώρα του εισάγει κατ’ έτος μεγάλες ποσότητες κρέατος συνολικής αξίας σχεδόν 20 δισ. δολ., και μέρος αυτών έρχονται από μακρινές χώρες όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία. «Θα ήταν μια καλή αρχή αν η Ρωσία εξήγαγε στη Σαουδική Αραβία κρέας 1 δισ. δολ.» είπε.

Στην πλευρά της Ρωσίας υποδέχθηκαν ασφαλώς με μεγάλη ικανοποίηση τη συμφωνία και αρκετές επιχειρήσεις αρχίζουν να κάνουν σχέδια. Η Miratorg σκοπεύει να ξεκινήσει εντός του 2017 τις πρώτες αποστολές στη Σαουδική Αραβία και βαθμιαία να αυξήσει τις ποσότητες τα επόμενα χρόνια. Για το 2018, μάλιστα, τα στελέχη της υπολογίζουν ότι θα μπορούν να εξαγάγουν κρέας συνολικής αξίας 50 εκατ. δολαρίων.

Με αφορμή επίσης τη συμφωνία, ο κυβερνήτης της ρωσικής δημοκρατίας της Ινγκουσετίας ανέφερε ότι η περιοχή αυτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας μπορεί να προμηθεύει τη Σαουδική Αραβία χιλιάδες τόνους κρέατος ετησίως, ενώ αποκάλυψε ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με Σαουδάραβες επενδυτές προκειμένου να εγκαταστήσουν εργοστάσια στην Ινγκουσετία για να μεταποιούν εκεί κρέας και να το εξάγουν στη χώρα τους…

Keywords
Τυχαία Θέματα