Ακριβότερο συνολικά το πασχαλινό τραπέζι, σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΚΑ – Αθέμιτη η πριμοδότηση των σούπερ μάρκετ

Η ανοδική πορεία των τιμών των τροφίμων καλά κρατεί και όπως αναφέρουν ρεπορτάζ γύρω από τις αγορές του Πάσχα οι καταναλωτές δηλώνουν πως αν και το κρέας είναι ακριβό, δεν τους ενοχλεί τόσο αυτό, όσο το γεγονός πως η γενικότερη ακρίβεια δεν τους επιτρέπει να έχουν το γιορτινό τραπέζι όπως θα ήθελαν.

Σε έρευνα που έκανε το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) το φετινό πασχαλινό τραπέζι αναμένεται να είναι ακριβότερο κατά 38 ευρώ, στο σύνολό του. Έτσι, μια οικογένεια 6-8 ατόμων θα χρειαστεί να πληρώσει 334,05

ευρώ για το πασχαλινό τραπέζι.

Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές ανέρχονται:

Κρέας:

Αρνί (14 € /κιλό): 140€ (10 κιλά)

  Κοκορέτσι (1,5 κιλό): 21€

Λαχανικά

Μαρούλια (2 τμχ): 1,40€

Κρεμμύδι φρέσκο (2 τμχ): 1,20

Άνηθος: 0,60€

Ντομάτες (1 κιλό): 2,5€

Αγγούρια (2 τμχ): 1,40€

Τζατζίκι (1 κιλό): 4,20€

Μαγειρίτσα (500 γρ. συκώτι + ζαρζαβατικά): 11€

Τυρί φέτα (500 γρ.): 7€

Τυρί γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα (500 γρ.) 8,5€

Διάφορα προϊόντα

Ψωμί (1 κιλό): 2,40€

20 αυγά κόκκινα βαμμένα: 13,20

Κάρβουνα (20 κιλά): 26€

Κουλούρια (1 κιλό): 15,45€

Τσουρέκι (1 κιλό): 17€

Αναψυκτικά και αλκοολούχα ποτά

Κρασί (1,5 λίτρο): 6€

10 Μπίρες: 17€

6 Αναψυκτικά: 4,20€

Φρούτα: 4€

Γλυκά: 14€

 Ρεύμα, λάδι: 16€

Σε σχέση με πέρυσι που πλήρωσε ο καταναλωτής 296,65 ευρώ η αύξηση αγγίζει το 12,6%. Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε πως «πιο ακριβός, σε σχέση με πέρυσι το Πάσχα, αναμένεται να φτάσει φέτος στο τραπέζι των καταναλωτών ο παραδοσιακός οβελίας, τόσο λόγω της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής για τους κτηνοτρόφους, όσο και της μείωσης του ζωικού κεφαλαίου. Οι αυξήσεις στα τρόφιμα, που περιλαμβάνονται στο πασχαλινό τραπέζι, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα περιορίσουν την κατανάλωση και τον πασχαλινό τζίρο σε πολλούς άλλους κλάδους του λιανικού εμπορίου, όπως τα εποχικά δώρα, παιχνίδια, λαμπάδες, σοκολατοειδή, παιδική ένδυση και υπόδηση, που αποτελούν μεγάλο μέρος των πασχαλινών εορταστικών δαπανών, ενώ «φρενάρισμα» στον όγκο πωλήσεων παρατηρείται στις αγορές των σούπερ μάρκετ, σε αντίθεση με τον τζίρο. Οι καταναλωτές έχουν σαφώς αλλάξει συνήθειες, όπως αποτυπώνουν οι μελέτες, και αγοράζουν λιγότερα προϊόντα, ενώ ωθούνται στην επιλογή φθηνότερων λύσεων. Στρέφονται στο «καταφύγιο» των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, το μερίδιο των οποίων σημείωσε νέο ρεκόρ στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, με 17,7%, όσο ήταν δηλαδή και στην εποχή της βαθιάς οικονομικής κρίσης το 2012».

Ο κ. Κορκίδης σχετικά με την ακρίβεια και τη δυναμική της αγοράς συμπλήρωσε: «Η αγορά, πάντως, ευελπιστεί να απορροφήσει μεγάλο μέρος του δώρου του Πάσχα, υπολογίζοντας να ξεπεράσει τη συνήθη υποτονική κίνηση των τελευταίων ετών και να ξεπεράσει τον περυσινό πασχαλινό τζίρο των 1,5 δις ευρώ. Ωστόσο, οι κεντρικές και περιφερειακές αγορές της Αττικής, παρά τις πολλές δυσκολίες, τις ανατιμήσεις και το ενεργειακό κόστος, που έχουν υποστεί όλες οι επιχειρήσεις, εγγυώνται την απόλυτη επάρκεια όλων των πασχαλινών ειδών και τροφίμων για τους καταναλωτές, είτε φύγουν για Πάσχα στο χωριό, είτε μείνουν στο Λεκανοπέδιο».

Η γραμμή «ήξεις αφήξεις» του υπουργείου Ανάπτυξης έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες σχετικά με τις τιμές των αμνοεριφίων και ο κ. Π. Πεβεράτος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή δεν παρέλειψε να πει πως θα υπάρξει προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για τον τρόπο με τον οποίο «πριμοδοτείται» επικοινωνιακά η αγορά του πασχαλινού οβελία στα σούπερ μάρκετ με τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις και προωθήσεις του κ. Γεωργιάδη αλλά και με το καλάθι του νοικοκυριού. Μάλιστα, ο κ. Πεβεράτος απηύθυνε έκκληση στον κ. Άδ. Γεωργιάδη, έστω και την τελευταία στιγμή να βγάλει τα αμνοερίφια από το “Καλάθι”. Ενημέρωσε, μάλιστα, ότι έχουν γίνει αθρόες εισαγωγές ρουμάνικων αμνοεριφίων, προς διάθεση στην αγορά με πολύ χαμηλή τιμή, «στραγγαλίζοντας», όπως ανέφερε τους παραγωγούς, ενώ πρόσθεσε πως στο πλαίσιο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος υπήρχε μια συμφωνία με τους Κρεοπώλες να διαμορφωθεί η τιμή του οβελία στα περσινά επίπεδα, από 12,5 μέχρι 13,5 ευρώ περίπου, κάτι που υπονομεύθηκε από την απόφαση, του υπουργού Ανάπτυξης εντάσσοντας το πασχαλινό κρέας στο "Καλάθι".

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα