Υποψήφιοι θέλουν την Εκκλησία δίπλα τους

19:44 23/4/2023 - Πηγή: dogma

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας», που κυκλοφορεί πανελλαδικά κάθε Πέμπτη.

Κάθε προεκλογική περίοδο, η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων αναζητά μία φωτογραφία με μητροπολίτες (κατά κύριο λόγο) αλλά και με απλούς ιερείς σε ναούς που πανηγυρίζουν. Η αγωνία των υποψηφίων να εμφανίσουν ένα φιλολαϊκό πρόσωπο και μέσω της Εκκλησίας πολλές φορές προκαλεί εντάσεις και διχαστικό κλίμα, με αποτέλεσμα οι μητροπολίτες να απαγορεύουν στους ιερείς να εκφράζονται δημόσια υπέρ ή κατά κάποιου υποψηφίου, με τους ίδιος να αποφεύγουν διακριτικά τις συναντήσεις

οι οποίες μπορούν να παρεξηγηθούν.

Πολλές φορές όμως, είναι τέτοια η επιμονή των υποψηφίων που αναγκάζει πολλούς μητροπολίτες να απαγορεύουν οποιαδήποτε εμπλοκή κληρικών στις εκλογές. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.Χρυσόστομου, ο οποίος εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία απαγορεύει την συμμετοχή ιερέων σε προεκλογικές εκδηλώσεις. Μάλιστα, απειλεί με κυρώσεις όσους αγνοήσουν την εγκύκλιο.

Να αποφεύγεται η εμπλοκή των κληρικών στις εκλογές, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος  «παρεξηγήσεων, αλλά και διχασμού του χριστεπωνύμου πληρώματος», αναφέρεται στην εγκύκλιο. Μάλιστα, όπως τονίζεται, «εν εναντία περιπτώσει θα επιβληθούν κανονικαί κυρώσεις».

«Όπως ήδη τυγχάνει γνωστόν, την 21ην Μαΐου ε.ε., θα πραγματοποιηθούν αι Εκλογαί διά την ανάδειξιν των Βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Παγία θέσις της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος είναι η μη ανάμειξις εις τα των εκλογών ιδία δε κατά την προ αυτών περίοδον».

Προκειμένου να μην αγνοήσει κανείς παράγοντας της μητρόπολης την πάγια θέση περί αποχής από κάθε προεκλογική εκδήλωση, υπάρχουν και οι κυρώσεις: «Όθεν, εφιστώμεν την προσοχήν υμών, όπως κατά την αρξαμένην προεκλογικήν περίοδον απόσχητε πάσης δημοσίας, ιδιαιτέρως δε από του άμβωνος, αναφοράς ή και εις κατ’ ιδίαν συναντήσεις, αφορώσας συνεννοήσεις ή υποδείξεις προσώπων υποψηφίων Βουλευτών, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων και αντιδράσεων, ου μην αλλά και διχασμού του χριστεπωνύμου πληρώματος.

Εν εναντία περιπτώσει θα επιβληθούν κανονικαί κυρώσεις».

Ο κ. Χρυσόστομος από της εκλογής του, το 2007, κάθε προεκλογική περίοδο με τον πιο επίσημο τρόπο (εγκύκλιος) ζητά από όλους να μη συμμετέχουν σε οποιαδήποτε προεκλογική εκδήλωση η οποία αποσκοπεί στην έμμεση στήριξη οποιουδήποτε ψηφοφόρου.

Στην ίδια γραμμή κινούνται και οι περισσότεροι μητροπολίτες, οι οποίοι μπορεί να μην εκδίδουν εγκυκλίους, ωστόσο, διαμηνύουν στους ιερείς να απέχουν από τα προεκλογικά.

«Για μας αποτελεί πάγια τακτική να μην παρεμβαίνουμε με οποιοδήποτε τρόπο στις κομματικές εξελίξεις ,πόσο μάλλον την περίοδο των εκλογών. Η Εκκλησία επιτελεί το δικό της έργο και δεν έχει καμία διαφορά με τους ανθρώπους. Αυτή η λογική έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια «κτήμα» των ιερέων και αυτό θα ισχύσει στον απόλυτο βαθμό και τώρα. Σε αυτά δεν γίνονται εκπτώσεις. Αν βεβαίως θα ζητήσουν κάποιοι συνάντηση, είναι λογικό να μην τους κλείσουμε την πόρτα. Αλλά έχουμε και τη γνώση και την εμπειρία ώστε να αποκλειστεί κάθε προσπάθεια εργαλειοποίησης της Εκκλησίας», λέει ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ.Ιγνάτιος.

Ανάλογη είναι η στάση που τηρούν οι μητροπόλεις σε όλη τη χώρα, αν και, όπως λένε, είναι δύσκολο ένας «δεσπότης να αρνηθεί να συναντηθεί με κάποιον υποψήφιο, αν αυτός του το ζητήσει».

Οι συναντήσεις με τον αρχιεπίσκοπο

Δεκάδες είναι τα αιτήματα που φτάνουν στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών για συναντήσεις με τον κ.Ιερώνυμο. Μια φωτογραφία μαζί του θα ήταν ιδανική για το προεκλογικό φυλλάδιο, αλλά κάτι τέτοιο φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο λόγω φόρτου εργασίας του Αρχιεπισκόπου. Τα περισσότερα αιτήματα προέρχονται από πρώην υπουργούς και βουλευτές της Α΄και Β’ περιφέρειας Αθηνών, οι οποίες είναι εντός των ορίων της   Αρχιεπισκοπής. Οι εκλεκτοί όμως είναι λίγοι.

Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Ιερώνυμος θα δεχόταν με χαρά μια επίσκεψη του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο διατηρεί πολύ καλές σχέσεις. Όπως βεβαίως και του Πρωθυπουργού, με τον οποίο έχει συνεργαστεί άριστα όλο αυτό το διάστημα.

Εκτός των δύο, η πόρτα της αρχιεπισκοπής είναι πάντα ανοιχτή για τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου αλλά και για τους υπουργούς Κώστα Σκρέκα, Νίκη Κεραμέως, Αδωνι Γεωργιάδη, Βασίλη Κικίλια, και τους υφυπουργού Ανάπτυξης  Νίκο Παπαθανάση και Μεταφορών Γιώργο Καραγιάννη. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κ.Ιερώνυμος κλείνει την πόρτα σε άλλους πολιτικούς, απλώς πλέον δεν υπάρχει πολύς χρόνος και για το γεγονός ότι αυτή η περίοδος έχει συμπέσει με τις γιορτές του Πάσχα αλλά και την έλευση της εικόνας του «‘Άξιον Εστί», από τις 3-15 Μαΐου στο μητροπολιτικό ναό των Αθηνών.

The post Υποψήφιοι θέλουν την Εκκλησία δίπλα τους appeared first on Dogma.

Keywords
Τυχαία Θέματα