Πλήθος πιστών στην πανήγυρη της ιστορικής Ι.Μ. Ζερμπίτσης

22:25 23/8/2023 - Πηγή: dogma

Την Τρίτη 23 Αυγούστου 2023 η Εκκλησία μας εόρτασε την Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και στην Ιερά Μητρόπολή μας πανηγύρισε με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια η ιστορική Ιερά Μονή Ζερμπίτσης.

Το απόγευμα της παραμονής τελέστηκε ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευσταθίου  και με τη συμμετοχή του Καθηγούμενου της Ι.Μ. Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, Πανοσ. Αρχ. Εφραίμ

Μιλτιάδου, και αρκετών κληρικών από όμορες περιοχές.

Αφού εψάλλησαν τα εγκώμια της Παναγίας έμπροσθέν του ανθοστόλιστου Επιταφίου της και ευλογήθηκαν οι άρτοι, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας απευθύνθηκε προς τους ευλαβείς προσκυνητές, που είχαν κατακλύσει κάθε γωνιά της Μονής, μιλώντας για το θαυμαστό γεγονός της μεταστάσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, ενώ παράλληλα ανέλυσε τον στίχο που αναφέρει: «ἐκάστοις τῶν ἐκλεκτῶν ἡ χάρις κατὰ μέγεθος ἐδόθη, τῇ δὲ Παρθένῳ ἅπαν τὸ τῆς χάριτος πλήρωμα». Ο Σεβασμιώτατος επισήμανε ότι στα θεόπνευστα αυτά λόγια καταδεικνύεται ότι η Παναγία μας είναι ανάμεσα σε όλους τούς Μακαρίους της Εκκλησίας ακηλίδωτος καθρέπτης αγνείας και καθαρότητας. Εκείνοι μερικώς έλαβαν την χάρη και κατά το μέτρο της χάριτος απολαμβάνουν στον Παράδεισο την δόξα, η Παναγία, όμως, στους Ουρανούς είναι δοχείο δεκτικὸ όλης της δόξας, καθὼς στη Γη στάθηκε δοχείο δεκτικὸ όλης της χάριτος.

Η εσπερινή λατρευτική σύναξη ολοκληρώθηκε, σε κλίμα κατάνυξης, με περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας πέριξ του Καθολικού της Μονής.

The post Πλήθος πιστών στην πανήγυρη της ιστορικής Ι.Μ. Ζερμπίτσης appeared first on Dogma.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πλήθος, Ι Μ, Ζερμπίτσης,plithos, i m, zerbitsis