Πανήγυρις Πέντε Νεομαρτύρων εκ Σαμοθράκης (ΦΩΤΟ)

22:33 12/5/2024 - Πηγή: dogma

Κάθε χρόνο την Κυριακή του Θωμά, έχει οριστεί από την Εκκλησία  μας να τιμάται η μνήμη των Πέντε Νεομαρτύρων εκ Σαμοθράκης. Τα ονόματα των Πέντε Αγίων ήταν Μανουήλ, Θεόδωρος, Μιχάηλ, Γεώργιος και Γεώργιος. Μαρτύρησαν το 1836 στην Μάκρη της Αλεξανδρούπολης.

 Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος μετέβει στη Σαμοθράκη για την εορτή των Πέντε Νεομαρτύρων, που τελείται  στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Χώρας, όπου φυλάσσονται και οι κάρες των Αγίων. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε

ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτου μας. Πριν το τέλος του Εσπερινού, χειροθέτησε σε αναγνώστη τον Κωνσταντίνο Μελένιο, μαθητή της πρώτης γυμνασίου, παροτρύνοντάς τον να βρίσκεται συνεχώς στο ψαλτήρι και να εμπλουτίζει συνεχώς τις γνώσεις του στη βυζαντινή μουσική.

 Την Κυριακή του Θωμά 12 Μαΐου 2024, τελέσθηκε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία  από τον Μητροπολίτη μας, που ήταν πλαισιωμένος από ιερείς του νησιού και της Αλεξανδρούπολης. Αρκετοί κάτοικοι του νησιού αλλά και προσκυνητές συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία. Παρόντες ήταν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Κελέτσης, ο Βουλευτής Έβρου κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Ευάγγελος Πουλιλιός, ο Δήμαρχος Σαμοθράκης κ. Αθανάσιος Βίτσας  και αξιωματικοί του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας.

 Μετά την Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε λιτανεία με τις κάρες των Αγίων στα γραφικά σοκάκια της Χώρας. Η λιτανεία σταμάτησε στο σπίτι ενός εκ των Πέντε Αγίων και τελέσθηκε δέηση για την ανομβρία. Έπειτα, ο Ποιμενάρχης μας ευλόγησε κόκκινα πασχαλινά αυγά και τα μοίρασε στους πιστούς ως ευλογία.

 

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

The post Πανήγυρις Πέντε Νεομαρτύρων εκ Σαμοθράκης (ΦΩΤΟ) appeared first on Dogma.

Keywords
Τυχαία Θέματα