Με λαμπρότητα τα θυρανοίξια του παλαιοχριστιανικού Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Απιδέας

22:25 19/8/2023 - Πηγή: dogma

Το απόγευμα της Κυριακής 13 Αυγούστου 2023 τελέσθηκαν, με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευσταθίου, τα θυρανοίξια του ιστορικού παλαιοχριστιανικού Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Απιδέας. Το έργο, που ήταν ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου και διήρκεσε τρία χρόνια,  είχε προϋπολογισμό 1.035.000€.

Ακολούθησε, εντός του Ναού,  η τέλεση Ιεράς Παράκλησης προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Αμέσως μετά, στον προαύλιο χώρο του Ναού, έλαβε χώρα η σχετική εκδήλωση την οποία συντόνιζε ο Επίτροπος του Εκκλησιαστικού

Συμβουλίου κ. Δημήτριος Κομηνός. Αρχικά τον λόγο έλαβε η Υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, η οποία τόνισε ότι η ημέρα αυτή είναι χαρμόσυνη γιατί όχι μόνο αποκαταστάθηκε ένα ιστορικό μνημείο, αλλά αποδόθηκε και στη λατρεία. Η Υπουργός επισήμανε ότι ο εν λόγω Ναός είναι ένας σπάνιος τύπος ανατολίζουσας Βασιλικής, που φανερώνει τον αρχιτεκτονικό πλούτο της περιοχής κατά το Βυζάντιο και την εν γένει σπουδαιότητά του, που χρήζει περαιτέρω έρευνας. Ολοκληρώνοντας ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα για την άψογη συνεργασία, τους υπηρεσιακούς παράγοντες και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Απιδέας.

Ακολούθως, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Δ. Ευρώτα κ. Δήμος Βέρδος και ο Υπουργός Επικρατείας κ. Μάκης Βορίδης, ο οποίος στάθηκε στην καλή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, που θα πρέπει να αποτελεί οδοδείκτη για μελλοντικά έργα, τονίζοντας παράλληλα ότι ιστορικοί Ναοί σαν αυτόν που αποκαταστάθηκε αποτελούν τη ζώσα ορθόδοξη παράδοση. Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας ευχαρίστησε για την συμβολή τους την Υπουργό Πολιτισμού και τον Σεβ. Μητροπολίτη μας, ενώ υπογράμμισε ότι η παράδοση και τα μνημεία μας αποτελούν τις ρίζες και τον εθνικό μας πλούτο. Τον λόγο πήραν στη συνέχεια ο μελετήτής του έργου κ. Κλήμης Ασλανίδης και η εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων κα Παπαθανασίου, οι οποίοι έδωσαν λεπτομέρειες για την αποκατάσταση.

Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με τον σεπτό Ποιμενάρχη μας, ο οποίος ευχαρίστησε αρχικά τον Θεό που επέτρεψε την ολοκλήρωση του σπουδαίου αυτού έργου. Στη συνέχεια εξέφρασε ευχαριστίες προς όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση της αποακτάστασης μέσα σε πνεύμα αγαστής συνεργασίας. Ιδιαίτερα για τους Ιερούς Ναούς μας επισήμανε ότι αποτελούν σχολεία, νοσοκομεία ψυχών και φωτεινούς πνευματικούς φάρους, ενώ ταυτόχρονα αδελφοποιούν τους εισερχομένους σε αυτούς και ενώνουν γενεές.

Η εκδήλωση επισφραγίστηκε με την απονομή τιμητικών πλακετών από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Απιδέας, στην Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, καθώς και στους δύο ιεροψάλτες του Ιερού Ναού, τους κυρίους Λεωτσάκο και Λαμπράκο. Ιδιαίτερα για τον κ. Λεωτσάκο, υιό του αειμνήστου πατρός Μιχαήλ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  επισήμανε ότι, αν και μένει μόνιμα στην Αθήνα και αντιμετωπίζει πρόβλημα με την όρασή του, έρχεται ανιδιοτελώς στην Απιδέα κάθε Σαββατοκύριακο και κατά τις εορτές για να ψάλλει, φανερώνοντας την βαθιά του πίστη στον Θεό και την απύθμενη αγάπη για τον τόπο καταγωγής του.

(φωτογραφίες: Δημήτριος Σκιαδάς)

The post Με λαμπρότητα τα θυρανοίξια του παλαιοχριστιανικού Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Απιδέας appeared first on Dogma.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ι Ν, Κοιμήσεως, Θεοτόκου Απιδέας 14082023,i n, koimiseos, theotokou apideas 14082023