Η επόμενη ημέρα από τη συνάντηση Αρχιεπισκόπου και Πρωθυπουργού

11:23 27/4/2024 - Πηγή: dogma

Περισσότερο από μια ώρα διήρκεσε η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης, 23 Απριλίου, στο Υπουργείο στο Μαρούσι.Και οι δύο πλευρές προσήλθαν στο διάλογο με καλή διάθεση προκειμένου να πέσουν οι τόνοι, μιας και στο νομοσχέδιο περί του γάμου των ομοφυλοφίλων και της τεκνοθεσίας τέκνων απ᾿ αυτούς, Εκκλησία και Πολιτεία ήλθαν σε ευθεία σύγκρουση, με τη Σύνοδο της Ιεραρχίας να αποφασίζει,
έστω ως αρχική αντίδραση, να μεταθέσει την εορτή της Κυριακής της Ορθοδοξίας από τη μητρόπολη Αθηνών στη μονή Ασωμάτων Πετράκη, σφραγίζοντας, ουσιαστικά, την είσοδο σε όσους πολιτικούς επιθυμούσαν να προσέλθουν να εκκλησιαστούν.

Στη συνάντηση των δύο ανδρών, ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στους διακριτούς ρόλους που πρέπει να τηρούνται μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας, αλλά ταυτόχρονα, υπογράμμισε και τους ιστορικούς δεσμούς που τους ενώνουν μεταξύ τους, χαρακτηρίζοντας τις σχέσεις «βαθιές».

Ο κ. Ιερώνυμος, με τη σειρά του, υπογράμμισε την ανάγκη να επικρατεί πάντοτε η ενωτικότητα και η συνεργασία, η οποία, ως τόνισε, «είναι το καλύτερο φάρμακο για να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που κατά καιρούς ανακύπτουν».

Εξερχόμενος του Υπουργείου, ο αρχιεπίσκοπος ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το περιεχόμενο του διαλόγου, με τον ίδιο να αποφεύγει να απαντήσει επί της ουσίας των όσων ειπώθηκαν. «Έγινε μια καλή και εποικοδομητική συζήτηση», ανέφερε ο κ. Ιερώνυμος και έσπευσε να κλείσει το ζήτημα.

Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε για το γνωστό περιστατικό στην περιοχή της Καβάλας, όταν πολιτευτής με το κόμμα της ΝΙΚΗΣ χαστούκισε εντός του Ναού βουλευτή της ΝΔ, ο αρχιεπίσκοπος έσπευσε να τονίσει ότι «η Εκκλησία δεν εκδικείται, αλλά αγαπάει και αναμένει και περιμένει, ώστε αυτός που έφταιξε να μετανοήσει».

Την Παρασκευή, 26 Απριλίου, ο κ. Ιερώνυμος είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, την πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών μετά την ένταση που σημειώθηκε ανάμεσα σε Εκκλησία και Πολιτεία, με αφορμή το νομοσχέδιο των ομοφυλοφίλων.

Επιθυμία και των δύο πλευρών είναι να εξομαλυνθούν οι σχέσεις το συντομότερο δυνατόν, καθώς καί η Εκκλησία προσμένει στη συνεργασία της Πολιτείας σε πολλά θέματά της που εκκρεμούν, αλλά και η Πολιτεία, από την πλευρά της, σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να φθάσει στην κάλπη των Ευροεκλογών και να έχει απέναντι την Εκκλησία και την Ιεραρχία.

Μένει να φανεί το επόμενο διάστημα κατά πόσον αυτές οι συναντήσεις θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές, ώστε να επικρατήσει η ενότητα και η συνοχή στις σχέσεις των δύο, αν και πολλοί, την ίδια ώρα, εκφράζουν την αμφιβολία τους αν θα μπορέσει και πάλι να εξομαλυνθεί και να επιστρέψει η σχέση των δύο, Εκκλησίας και Πολιτείας στην εποχή προ της ψήφισης του νομοσχεδίου. Και θέτουν ως χρονικό ορόσημο το επικείμενο εκλογικό αποτέλεσμα των Ευροεκλογών, θέλοντας να σφυγμομετρήσουν τη δυσαρέσκεια ή τη λήθη των ψηφοφόρων επί του ζητήματος του εν λόγω νομοσχεδίου.

 Πηγή: Κιβωτός της Ορθοδοξίας

The post Η επόμενη ημέρα από τη συνάντηση Αρχιεπισκόπου και Πρωθυπουργού appeared first on Dogma.

Keywords
Τυχαία Θέματα