Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για Φορείς Διαχείρισης και Natura

Υπερψηφίστηκε σήμερα Πέμπτη από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών».

Το σχέδιο νόμου έγινε δεκτό επί της αρχής, κατ΄άρθρο και στο σύνολό του, κατά πλειοψηφία. Υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Δημοκρατική Συμπαράταξη

και το Ποτάμι. «Παρών» ψήφισε η Ένωση Κεντρώων, ενώ καταψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.

Δεκτές ως είχαν έγιναν όλες οι τροπολογίες που ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο. Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία για τα κέντρα αδέσποτων απεσύρθη.

Φάμελλος: Νομοσχέδιο - τομή

Νωρίτερα, κατά την ομιλία του, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «τομή στη διοίκηση, στην προστασία και στη διαχείριση της φύσης», τονίζοντας πως η Βουλή δεν καλείται να ψηφίσει ένα μνημονιακό ή διαχειριστικό νομοσχέδιο, αλλά ένα νομοσχέδιο το οποίο «δίνει υπεραξία στην ελληνική πολιτική και ανεβάζει βαθμίδες τη χώρα στην ευρωπαϊκή πολιτική», και «κάνει βασικές, μόνιμες και στρατηγικές τομές, που καθυστερούσαν χρόνια».

Όπως είπε, είναι ένα προοδευτικό νομοσχέδιο, ένα νομοσχέδιο το οποίο αναγνωρίζει ότι το περιβάλλον είναι παράμετρος ανάπτυξης, έχει μια ιδιαίτερη διάσταση αποκέντρωσης, υποστηρίζει την περιφερειακή ανάπτυξη «και όχι τον αθηνοκεντρισμό και τα λόμπι των μεγάλων εργολάβων που στήριζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έχει έντονη τη διάσταση του δημοκρατικού προγραμματισμού, αναγνωρίζει την αξία της συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων, στηρίζει και ενισχύει την εργασία στο περιβάλλον και στους φορείς και δίνει ουσιαστικά κοινωνικά εργαλεία κοινωνικής συμμετοχής και συναπόφασης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το νομοσχέδιο είναι το βασικό και μοναδικό εργαλείο «με το οποίο θα προστατέψουμε και θα διαχειριστούμε τα προστατευτέα αντικείμενα-είδη και τις προστατευόμενες περιοχές».

Πυρά κατά ΝΔ

Αναφερόμενος στη στάση της Νέας Δημοκρατίας επί του νομοσχεδίου, το οποίο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταψήφισε, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε: «Τώρα, δηλαδή, θα πρέπει να πάνε η κυρία Μπακογιάννη και ο κ. Μητσοτάκης στα Χανιά και να πουν ότι η πρόταση του κόμματός τους είναι να καταργηθεί ο φορέας της Σαμαριάς και να υπάρχει ένας φορέας στην Κρήτη με έδρα το Ηράκλειο. Είναι δυνατόν να γίνεται τέτοια συζήτηση στις τοπικές κοινωνίες; Αυτό εισηγήθηκε η Νέα Δημοκρατία».

«Και το λέω, επειδή άκουσα πρόσφατα την κυρία Μπακογιάννη που είπε ότι θέλει να είναι βουλευτής Χανίων. Εγώ λέω, λοιπόν, το εξής: Είναι δυνατόν να καταργήσουμε τον φορέα της Σαμαριάς; Είναι δυνατόν να κάνουμε τέτοιες προτάσεις εδώ στην Ελληνική Βουλή, έξω από οποιαδήποτε πραγματικότητα;», είπε ο κ. Φάμελλος για την πρόταση της ΝΔ να είναι οι φορείς όσες οι διοικητικές περιφέρειες. «Θα είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε και να εξασφαλίσουμε τη συνέχιση της εργασίας, γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις υποθήκευσαν αυτήν την συνέχιση, κάνοντας τους εργαζόμενους συνεχώς συμβασιούχους ανανεούμενους για περίπου δέκα, δώδεκα χρόνια», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Μεταξύ άλλων, επισήμανε πως «τα σχέδια διαχείρισης που θα γίνουν τώρα για κάθε περιοχή Natura θα γίνουν ανά περιοχή και όχι ανά φορέα και άρα, θα υπάρχουν δυνατότητες να δούμε ξανά όρια περιοχών και να μην μείνει καμία περιοχή εκτός φροντίδας».

Greenagenda.gr newsroom

Keywords
Τυχαία Θέματα